Én reagálom túl, vagy valóban korai lenne így "lepasszolni" a gyereket?
Jelenleg 16 hónapos. Sokat vagyunk vele a nagyszülőknél, meg 1-2 órára szokott is velük lenni házon belül, apósom néha elviszi sétálni ilyenkor a környékükre. Terhes vagyok, 19 hónap lesz köztük, és após már megmondta, hogy majd elhordják a nagyot itthonról, hogy nyugtom legyen majd, de nekem ettől a gondolattól a hátamon feláll a szőr. Mindig mi visszük a gyereket, sosem autózott még úgy, hogy valamelyikünk ne lett volna ott, és nem is akarom egy ideig még, hogy bárki fuvarozza. Nyilván, ha kényszerhelyzet lenne, az más, de csak azért, hogy távol legyen tőlem... a gesztust értem, de nem célom lepasszolni a gyereket. Sajnos úgy érzem, "el lett kapatva" apósom azzal, hogy elvihette a gyereket egyedül sétálni, amikor náluk voltunk vele, és már azt hiszi, mindent lehet. Nem merem autóban rábízni a gyereket, borzasztó erőszakosan és vakmerően vezet, én magam utálok mellette utazni. A gond az, hogy már mondta is, hogy vesz majd gyerekülést, amit a saját kocsijukba tehet, és nyilván sértődés lenne belőle, ha megvenné, és utána nem használnánk, mert nem adnám oda a gyereket.
Hozzáteszem, nem igazán ért ahhoz, hogy egy ilyen kicsivel még mit lehet, simán adna neki olyan kajákat is, amit nem ehet, enged neki olyanokat, amit mi nem (persze vigyáz rá, hogy ne legyen baja, imádja őt, de akkor is). Hosszabb időre nem bíznám rájuk, anno a saját gyerekén nem volt hajlandó pelenkát cserélni, és az enyémen se cseréltek soha, ha addig voltam távol, hogy átázott a pelusa, akkor is megvártak vele. Ennek ellenére azt is állandóan mondogatja, hogy hagyjuk ott éjszakára a gyereket náluk, hogy legyen egy nyugodt esténk. Nem tudom, ezt hogy képzeli el élesben kivitelezve...
Mielőtt valaki nekem esne, a szándékát értékelem, de én ezt rettentő korainak tartom. Férjem legyint ezekre, mert kerüli a konfliktust, hogy meg legyen beszélve, de én nem engednék ebből.
Ti mit gondoltok? Túlféltem, vagy tényleg korai, amiket akarnak?
(Gyerekülést rendelek majd külön, ami kompatibilis minden autóba, ami a családban van, így "vész" esetén bárki el tudja vinni a gyereket. De fixet egyik nagyszülőhöz sem akarok.)
Szerintem tök jó, hogy ennyire támogató család van körülöttetek és mégjobb, ha a gyerek is élvezi a nagyszülők társaságát! Ilyen idős korában már simán aludhat is ott, ehet bármit, stb. Van oka a bizalmatlanságnak, vagy csak túlfélted a gyereket? Miért baj, ha elviszi egyedül sétálni a gyerkőcöt apósod? Ez miért "elkapatás"?
Ha autóba ülnek, akkor nyilván meg kell kérni a papát, hogy óvatosan vezessen, de az is tök pozitív, hogy magától gondol a gyerekülésre. Sokan még idáig sem jutnak el, na akkor én sem bíznám rá szívesen a gyerekemet.
Sok esetben a vadbarom sofőrök úgy kezdenek el vezetni, ha unoka, vagy gyerek van a kocsiban, mint akik hímes tojást szállítanak, emiatt sem feltétlenül kell aggódni, de ezt te érzed.
Felajánlotta, hogyha sok lesz a két gyerek, vagy jól esik, akkor szívesen elviszi. Hidd el, néha jót fog tenni és nem szívtelen anya módjára, hanem amilyen példákat pl. itt is hoztak. Hasfájós baba miatt a nagy is be van zárva a lakásba, vagy tudnak vigyázni a picire, amíg te a naggyal játszol, mesézel. Szerintem ez ugyanolyan fontos, minthogy a gyerekek egymás között jól kijöjjenek. Később egyszerre a kettőre is vigyázhatnak, amíg a férjeddel akár csak sétáltok egyet. Nem úgy kell ezt megélni, hogy após kitépi a kezedből a nagyot és viszi ha kell, ha nem. Összességében jó, ha vannak az ember körül segítőkész családtagok. Főleg ha megbízhatóak is.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Lány gyerek(ek) amúgy, bár ez lényegtelen a sztori szempontjábol, csak többen is írtátok, hogy a "fiam".
Az étel alatt azt értem, hogy simán adott volna neki nyers szalonnát, meg nézett, hogy a disznótorosból miért nem eszik a gyerek. De persze ha szólok valamiért, hogy ezt meg ezt ne adjon neki, akkor azt tiszteletben tartja, csak tudni kell róla és szólni kell, mert magától nem ért hozzá. Erre mondjuk mentség, hogy sokat volt távol, mikor kicsik voltak az ő gyerekei, anyósom volt velük kb 0-24.
Nem csak após, anyós se pelenkázik. Ő is simán megvár vele, ha csurom pisis már, akkor is.
Sokat vagyunk náluk, és sokszor vigyáznak rá úgy, hogy pár órára elmegyünk (kb. 20 perc autóval). Az nem zavar, ha após sétálni viszi, mindig vigyáz rá, a gyerek is élvezi. Engem kifejezetten az autóval utaztatása, fél napra elvitele aggasztana, mert tudom, hogy hogyan vezet (sokszor gyorshajt, vakmerő, erőszakos, stb), plusz tudom, hogy nem látják el tisztaságilag megfelelően. Persze gondolom, hogy ha 12 órát velük lenne, akkor azért csak cserélnének neki pelenkát, de eddig már sokszor belefutottam abba, hogy át kellett öltöztetni a gyereket, mert úgy fogadtak, mikor megjöttem érte, hogy "ja lehet, hogy pelust kéne cserélni, mintha nedves lenne".
Azt tudom, hogy ha velük van, akkor amúgy nagyon ügyelnek a biztonságára, jól elszórakoztatják. Csak ezek a dolgok azért elbizonytalanítanak. Nyilván kommunikáció kérdése az egész, és lesz náluk a gyerek többet is, de célzottan meg kell mindent kérni, meg elmagyarázni, mert maguktól eszükbe se jut.
Ettől függetlenül nagyon hálás vagyok a sok segítségükért, szimplán csak ez aggaszt, hogy a korai időszakban ne vigyék el, illetve kifejezetten az utaztatás az após közlekedési morálja miatt.
Ha 1-2 órára hagyod rájuk lehet azért nem cseréltek pelust mert tudták hogy mindjárt ott vagy. Azért ha 6-12 órára hagynád ott, akkor más. Nem hiszem, hogy kakiban-pisiben hagynák.
Vezetés... Én is máshogy vezetek ha gyerek van velem. Papának biztosan van rutinja, és sajnos az autóbaleset bárkivel megeshet. Kérd meg ha odaértek hívjon fel. Ez az érzés soha nem fog megszűnni, mindig aggódni fogsz a gyermekedért, de helyén kell kezelni. Örülj neki hogy ilyen csodás, segítő családotok van 😊
Kérdező, szerintem alapvetően nem korai, ha az életkorát nézzük. Viszont, mivel csak és kizárólag a te gyereked, és nem másé: ha te magad korainak érzed, akkor az. Illetve, ha bármiféle dolog miatt (etetés, vezetés, pelenkacsere hiánya) rossz érzéseket kelt benned, hogy hosszabb időt ott van a gyerek, akkor is korai. Csak a te érzéseiddel foglalkozz, ne mások véleményével. Ha nem akarod hosszabb időre még otthagyni, akkor ne tedd. Nem kell magyarázkodni miatta, apósodéknak sem.
Amúgy nem tudom, most hogyan álltok a szobatisztaság kérdésével, vagy mikor fog kialakulni a jövőben, de nem tudom, hogyan gondolja a hosszabb időtartamot, ha nem hajlandó pelenkát cserélni egy még nem szobatiszta gyereknél. Ez eleve kizáró oka annak, hogy hosszabb időt ott lehessen. És amúgy a kaki csúnyán tud marni is, nekem rosszul esne, ha átázva kapnám vissza úgy, hogy még akkor sem cserélte ki...
Nem tudsz olvasni? Írtam, hogy sokat van velük egyedül is, sokkal többet van rájuk hagyva, mint az én szüleimre. Nem kell rögtön áskálódni. A kérdés kizárólag azért rájuk irányul, mert ők hozták ezeket a dolgokat szóba, az én szüleimben fel sem merült, hogy hagyjuk náluk egy teljes éjszakára, vagy nem mondták, hogy na majd akkor elviszik. Persze, ha kérünk segítséget, akkor vigyáznak rá, de alapvetően sokkal többet van anyóséknál a gyerek. Mellesleg, anyám rendszeresen átpelenkázza a gyereket, ha úgy van nála, hogy pisil-kakil, a kezdetektől fogva, teljesen magától. Ettől eltekintve vele kevesebbet van hagyva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!