Szerintetek miért nem engedik hasalni a babájukat?
Ismerős ismerőse, szóval kicsit kétkedve fogadom a dolgot, de elvileg szánt szándékkal nem hasaltatják a babájukat.
9 hónapos és még csak forog.
Ha épp nem fordítják vissza a hátára azonnal, akkor lassan kúszik.
Babakocsiban még a mózesben van és ha hasra fordul, visszaforgatják.
Miért?
Annyit tudok, hogy szerintük tönkre megy azoknak a babáknak a lába, akik ennyi idősen már felálltak, a hátuk meg azért mert felültek.
Azért, mert háton fekve tudja a legtöbb ízületét szabadon mozgatni, és a szem-kéz koordináció is így fejlődik. A baba így tudja megfigyelni a környezetet. A hadra fordulást az motiválja, hogy az oldalra leeső, kerülő tárgyakat meg kívánja nézni.
Amíg nem tartja jól a fejét, addig sok babának kényelmetlen is a hasonfekvés.
Ez nagyon jó irányzat, de nem értem, az ismerőseid a már forogni tudó babát mért fordítjak vissza, ha nincs más ok, amit Te nem ismersz, akkor ez tévedés részükről.
Ülés, állás nem szabad, amíg a baba magától nem ül, áll.
Emiatt elvileg a babakocsi sem, de 120 fokra döntött sportrészben lehetne vinni.
Vsz lassú mozgasfejlődésű baba. Az en lányom is épp csak kúszott 9 hónaposan, a fiam meg aki 10 hónapos, mar itt az etetőszéket tologatva rallyzik a konyhában.
Lehetséges hogy lassú mozgásfejlődésű, annyira nem ismerem.
Az én gyerekem inkább gyorsabb, és tudatosan hasaltattuk, de amit magától csinált hagytuk. De nem akarnám tönkretenni a lábát, de lekötözni se tudnám, ha már egyszer felállt.
"Amíg nem tartja jól a fejét, addig sok babának kényelmetlen is a hasonfekvés."
És hogy tanulja meg jól tartani a fejét fejemelés nélkül? A hátán nem emeli.
Ha a mellkasodra fekteted, az is hasaltatas. Ha a térdedre, az is. Ha nagylabdára, az is.
Kézben függőlegesen bicsaklik egy újszülött feje. Sokkal barátságosabb hasaltatni, ahol az általa biztonságos tartományban emeli csak kezdetben, nem pedig kileng.
Itt vannak cikkek a témában. Persze más, ha a babánál valamilyen okból a képzett gyógytornász mást tanácsol (de nem mindenki elég jól képzett).
Hordozo.hu
Pont ez a bajom vele (ismertem eddig is a cikkeket), hogy a hordozas is a szabad mozgas kerékkötője, erre pont a hordozas.hu-n jelenik meg a cikk? Érted? Hazabeszél, védi a hordozast, közben leszólja a hasalast.
Az anya mozgása altal keltett ingereket hagyjuk. Azt ugyanúgy megkapja kézben is a baba. Az egész napos hátra kötés ettől nem lesz hasznos. Max. nem káros.
Azt a blablat is, hogy "én egész nap hordoztam, mégis mindent időben csinált" - mert nem csinálta volna, ha van egy minimális probléma is.
Ha pedig csak akkor kap észbe valaki, hogy juj lehet hogy mégis csak hasra kellett volna tenni, amikor mégse indul be a mozgása, akkor általában már késő. Ezért "haragszom" erre az irányzatra.
A hordozás nem letett állapot, tehát nem csinál semmit a szabad mozgással.
Ez is egy félrértés, hogy a hordozás azt jelenti, hogy sose teszed le a babát. Pl valaki a sétan hordoz csak babakocsi helyett. Otthon senki se hordoz egy lekéretőző babát, mert annak nincs értelme.
Az ölben levés es a hordozás (ha megfelelő az eszköz) a baba szempontjából egyenértékű. Azért van hordozás, hogy úgy legyen ölben, hogy közben Te pl tudod használni a kezed.
A mozgásfejlődésnek van egy normális folyamata, ami a legelső pillanattól nyomon követhető. Ha ez megakad, indokolt lehet kivizsgálás és kezelés, de amíg normálisan zajlik, addig a legjobb a maga ütemében és szabad mozgásban hagyni a babát.
Amit linkeltem, ott van több tanfolyam, illetve tanácsadás is, ha vkinek ketsege van, tud szakembertől egyedi vizsgálatot es vélemlényt kérni.
Senki nem mondta h le kell tenni a hátára, aztán egy ev múlva fejünkhöz kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!