Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Háztartás baba mellet, ki...

Háztartás baba mellet, ki hogy oldja meg?

Figyelt kérdés

Lehet uncsi kérdés, de én most besokalltam.. Van egy 11 éves lányom, a kicsi 1 éves lesz hamarosan. Férjem itthonról dolgozik már másfél éve. A kicsi születése óta úgy alakítottuk ki a napjainkat, hogy ha szükséges, vigyáz a kicsire, amíg én takarítok, elszaladok a boltba stb. Na igen, de mióta a kicsi keveset alszik (már csak egyszer alszik napközben másfél - két órát), és elég aktív mikor ébren van, folyton megy, pakol, és igényli a társaságot, azóta a férjem is kevesebbet van vele.. A kicsi mellett lehetetlen bármit is csinálni, nincs el magában, jön, csimpaszkodik, sír, hogy vegyem fel.. A ház kezd kinézni, mint egy kupleráj... Este ha elalszik, akkor mosogatok, elpakolok, de sokszor alig van már erőm este 10-11kor takarítani. A férjem általában megfőz, de olyan kupit hagy a konyhában, hogy este 1 óra hosszát sikálom a maradványokat... Teljesen kiborít már ez az állapot.. Anyukám aki nem dolgozik, mert megteheti, még terhelhető lenne, de nem szívesen vigyáz az unokáira sokszor, csak kb 1 hónapban egyszer.. Meg se merem kérni, mert ő azt az elvet vallja, hogy vállaltad, csinálja.. És akkor jön és mondja, hogy annyi dolga van a héten, kedden a fodrászhoz megy, szerdán a pedikűröshöz, ja és még a Tescoba is el akar menni.. Én meg a falat kaparom közbe, wc-re is a gyerekkel a kezemben megyek el... Amikor itt is van megfogja egy 5-10 percre és kész. Látja, hogy nem haladok a dolgommal, de nem mondaná, hogy vigyáz a kicsire, amíg valamit haladok. Azért nem kérem meg, mert legutoljára mikor másfél órát vigyázott rá mikor kértem, utána szó szerint rosszul volt, fujtatott, sóhajtozott.. Egyébként nagyon jól elvan a fiam mindenkivel, vele is, nem nyafizik, elvan, csak ugye nekem csinálja, hát én vagyon az anyja na.. Szóval ki hogy oldja meg????

Bocsi jó volt kicsit panaszkodni..

2021. szept. 18. 20:48
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
70%

13 hónapos örökmozgó kislány mellett: (lakótelepi, 56 nm-es lakás)

- Beosztom a takarítást, és lejjebb adtam az igényekből. Korábban hetente takarítottam, most csak kb. 2 hetente, néha 3. Forgóban egyik vasárnap würdő-wc-gyerekszoba, másik vasárnap nappali-háló-gardrób. Így minden vasárnap takarítok, de nem mindenütt. Mivel kicsi a lakás, ez megvan abban a durván 2 óra hosszában, míg a férjem elviszi a kislányunkat játszótérre, vagy rokonokhoz. Mosást, teregetést is időzítek így.

- Főzés ha cifrább, akkor van késő délután hét közben, míg apuka van a gyerekkel. De főként egyszerű ételeink vannak most, több napra főzve. Ezt is beosztom, hogy ne egy napra essen. Pl. Leves és köret az egyik késő, apás délutánon, főétel a következőn.

- Sok pakolni valót akkorra időzítek, mikor itt van a nyugdíjas anyukám.

Régebben, míg nem volt örökmozgó a lányom, napközben is sok mindent csináltam, ha ketten voltunk, de így nem tudok, vagy csak nagyon nehezen. Nekem szerencsém van, mert a férjemben mindenben partner. Ő is itthon dolgozik másfél éve, és a lányom imádja, hisz rengeteget látja nappal is. És anyukám is iszonyú sokat segít. Van, hogy hét közben ő hoz nekünk főtt ételt.

Szerintem nálad az lenne járható út, ha beszélnél a pároddal, hogy próbáljon többet lenni a gyerekkel, hogy te is tehesd a dolgod, amit muszáj megcsinálni.

2021. szept. 18. 23:16
 12/25 anonim ***** válasza:
28%

10# és ezzel hogy elmondtad mennyire frankón csináltad a saját gyerekeiddel - akik persze ugyanolyanok mint a kérdezőjé (jah nem) -, azzal mennyit segítesz?

Az ilyet úgy utálom, hogy mert valaki valamit meg tudott csinálni, automatikusnak veszi, hogy más is ugyanúgy működik és lenézi, lesajnálja, lehülyézi amikor kiderül, ha nem így van. Másképp működik mindenki. Neki, az ő élethelyzetében ez most probléma. Ebben kért segítséget.

Kérdező:

Nálunk is sokszor szalad a lakás. Két dolog van: a férjem covid óta ugyanígy itthonról dolgozik, ő sokat segít (gyereket (1,5 éves) is simán rá lehet bízni illetve nem derogál neki elpakolni vagy főzni - igazából úgy osztjuk be a munkát, hogy kinek melyikhez van inkább kedve gyerekezni vagy az adott házimunkához). Emellett heti egyszer jön egy takarítónő, így olyat mint fürdőszoba takarítás, portörlés, ablakpucolás, amik nagyobb, időigényesebb munkák, azt ő megcsinálja. Így nekünk csak a rendrakást, mosást és porszívózást kell menedzselni - ami néha épp elég így is a napi egyéb dolgok mellett.

A 11 évest meg mindenképp jó lenne bevonni, mind a testvérével való foglalkozásba, mind a házimunkába.

Illetve a férjeddel is átbeszélni, hogy ő mit tud vállalni. Már a főzés is nagy segítség, persze, de akkor megbeszélni, hogy utána tegye be a mosogatógépbe vagy legalább együtt csináljátok este. Ő addig mit csinál amíg te romeltakarítasz?

2021. szept. 18. 23:38
 13/25 anonim ***** válasza:
59%

Jesszusom 6 évesen palacsintát sütöttem. Nyugodtan vond be a lányodat is. Mosogatás, portörlés, felmosás, pakolás stb. A férjednek meg tetszik vagy nem, amíg ti el rendezitek a házi munkát addig vigyázzon a kicsire, vigye ki játszira vagy sétálni.

Amúgy fontos a napi rutin, hogy ne legyen kupi. Nálunk szépen ki is alakult, már a gyerek is tudja, hogy dél előtti játszótér és csatangolás előtt dolgunk van (mosogatás, mosás, pakolás, porszívózás). Azt megcsináljuk és szabadok vagyunk. Mikor ő alszik akkor be fejezem a többit (teregetés, felmosás, főzés, fürdő takarítás, játékok pakolása). Egyetlen amit nem tudok eddig össze hangolni, az amikor a párom otthon van. Akkor képtelen vagyok rendet tartani a házban, amitől kikészülök és át megyek házi sárkányba. Minden szabályomat fel rúgja hiába figyelmeztetem (nincs éves/ivás nappaliban, nasi csak a gyerek asztalánál lehet enni nem pedig szaladgálva, a földön vagy a kanapén hemperegve)

2021. szept. 18. 23:43
 14/25 anonim ***** válasza:
26%

Takarítónő

Nekem a nagy lányom segít, de neki is van dolga, így most, hogy visszamentem dolgozni és lesz 1.2 órám amikor még a gyerek a bölcsibe apránként kisuvickolom a házat. Volt csinálva de mindig csak gyorsan, nekem fontosabb, hogy kimenjek vele, játszunk mint hogy múzeumba éljünk, akinek nem tetszik ne jöjjön.

Redva nincs kupi előfordul🙈

2021. szept. 18. 23:44
 15/25 anonim ***** válasza:
66%

Hát én egy mosogatógépre neveznék be első körben.Sok időt meg lehet vele spórolni.

Sokan nem vették észre, de azt írta a kérdező, hogy általában a férje főz, hétvégén meg viszi kicsit, hogy legyen valami lélegzetvételnyi ideje.Attól hogy valaki otthonról dolgozik még ugyanúgy dolgoznia kell.Ha meg amúgy a gyerek üvölt az anyja nélkül(nálunk is ilyen volt 2.5 éves koráig) akkor üvölt aztán az van.Párom is főz néha és tényleg olyan utána a konyha mintha atomvillanás történt volna:D:D Én ha tehetem azonnal megyek romot takarítani, mert akkor még nem száradt rá, nem sült rá annyira stb..stb.Úgy kb 10 perc.Nem nagy kaland.

Anyukádat nem kötelezheted és nincs is jogod elvárni, hogy vigye a gyereket többször, mint ahányszor szeretné.Ha neki csak havi 1x van ilyenre igénye akkor egyszer.Az hogy szabadidejében mit csinált meg alapvetően tök mindegy.

2021. szept. 18. 23:56
 16/25 anonim ***** válasza:
11%

"A férjem általában megfőz, de olyan kupit hagy a konyhában, hogy este 1 óra hosszát sikálom a maradványokat"

Ha már amúgy is egy haszontalan here, miért hagyod neki, hogy a fentivel még további munkát is generáljon neked?

2021. szept. 19. 00:23
 17/25 anonim ***** válasza:
37%
Sajnáltatod magad. A férked dolgozik. Neked annyi a dolgod, hogy vigyázz egy gyerekre. 1,5 óra alvás időben bőven el lehet mosogatni és felmosni. Napközben is berakhatod a járókába, ha dolgod van. Te szoktatod rá, hogy nem non stop veled van.
2021. szept. 19. 01:59
 18/25 anonim ***** válasza:
57%
Lanyod segitsen
2021. szept. 19. 07:20
 19/25 anonim ***** válasza:
42%

Én úgy oldom meg, hogy már gyerekvállalás előtt kialakítom azt az életvitelt, amit szeretnék folytatni gyerekkel is.

Van mosogatógép, mosó-szárító, vezeték nélkül porszívó (egy álom, én kötelezővé tenném minden háztartásba;) , valamint hozatjuk az ebédet.

A férjemmel minimalista életvitelt alakítottunk ki pár éve, így ha kupi van nálunk, az olyan, mint másoknál egy általános kinézet.

A férjem soha nem volt kiszolgálva és mindig közös volt a házimunka. Írtam beosztást, hogy miket kell minden nap megcsinálni és melyik nap mit takarítunk.

Amikor megszületik a baba, akkor a házimunkát egyedül fogja csinálni pár hétig (54 m2-es lakás úgyhogy annyira nem lesz leterhelve).

A gyermekágyas időszak után pedig én a babával fogok foglalkozni napközben, munkaidőben- a férjem nem fog kelni hozzá éjjel, viszont cserébe én aludni fogok a babával napközben amennyit tudok- amikor hazaér, akkor pedig együtt megcsináljuk az aznapra szánt házimunkát - ami valószínűleg úgy lesz h felváltva vigyázunk a gyerekre, vagy egyik nap ő takarít, másik nap én.

Így a házimunka is kész lesz mindig és a gyereket sem kell félretolni a feladatok miatt.

(Jelenleg is így csináljuk, munka után takarítunk aztán szabad program).

2021. szept. 19. 14:07
 20/25 anonim ***** válasza:
65%

Viszem magammal a kicsit,mit kellene vele? Csipeszeljem fel a szárítóra addig?

Szeret pakolni és matatni,hát had csinálja.Adj neki mindig valamit amivel el lehet.Első gyerekkel hogy csináltad..?

Ha mosok hagyom,hogy ő is rakjon vagy vegyen ki ruhát,segít megnyomni az indító gombot,hozza a szennyest a szobájából,ha mosogatok a műanyag poharakat kapja meg addig,vagy eszik ameddig én mosogatok..

Nem tudod nélküle sem csinálni,hiszen 5 percenként minden helyzetben rá kell nézned,hogy mit csinál ha csak addig a 11 éves nem tartja rajta a szemét.

2021. szept. 19. 16:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!