Miért lett manapság "divat" a kötődő nevelés?
Elég provokatívra sikerült a kérdés, átfogalmazom: miért manapság lett divat? Régen miért részesítették előnyben sokkal többen a sírni hagyást? Szerintem régen sokkal többet tudtak volna foglalkozni a szülők a gyerekekkel, mert több generáció együtt élt, nem kellett ennyi házimunkát végezni, mert besegítettek az idősek. Manapság sokkal jobban egyedül van hagyva az anyuka, mégis sokkal több időt és energiát fordítanak a gyerekeikre (mert hogy szerintem kötődően nevelni igenis sokkal több idő és energia). Más is így látja? Miért alakult ez így?
Lenne a kérdésemnek még egy része: ha van olyan esetleg, akinek több gyermeke van, és az egyiket kötődően nevelte, másikat sírni hagyta, a gyerekek meg mondjuk már legalább 10-15 évesek, van különbség a kapcsolatukban? Kifizetődő a kötődő nevelés?
Tényleg olvass utána, hogy a legnevesebb pszichológusok mit mondanak szerintem, mert csak magadat égeted a tudatlanságoddal. 😃
Figyelmedbe ajánlom Orvos-Tóth Noémit példának okáért és majd utána beszélj ilyenekről.
A kötődő/válaszkész nevelés még mindig nem az, hogy magadhoz kötöd.
Válaszkész vagy, tehát figyelsz arra hogy mi az igénye. Válaszkész nevelés az is, ha a fenekét paskolgatod és úgy alszik el, mert az az igénye amire te válaszolsz. Vagy ha hagyod szaladgálni, vagy ha magadra kötöd mert az az igénye, vagy hagyod egyedül játszani az is lehet az igénye...
Sőt az is válaszkész nevelés ha 5 vagy 7 hónaposa kezdesz hozzátáplálni, mert érzékenyed figyeled mikor áll készen rá, és válaszolsz az igényeire azzal, ha hamarabb kezded vagy később, mint a javasolt.
Amennyiben nem az van, hogy beteszed a kiságyba hogy sírjon, majd edződik a tüdeje, meg megnyugtatja magát, és nem tömöd mint a libát, vagy éhezteted míg el nem jön az ebédidő addig az a baba kötődően van nevelve akár tetszik az elnevezés akár nem.
De pontosan azt jelenti... azért mert nem tetszik a szó, hogy kötődő nevelés attól még nagyon szigorúan értve a sírni hagyás ellentéte.
Fogalomzavarod van, az a baj ragaszkodsz hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!