Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért lett manapság "divat" a...

Miért lett manapság "divat" a kötődő nevelés?

Figyelt kérdés

Elég provokatívra sikerült a kérdés, átfogalmazom: miért manapság lett divat? Régen miért részesítették előnyben sokkal többen a sírni hagyást? Szerintem régen sokkal többet tudtak volna foglalkozni a szülők a gyerekekkel, mert több generáció együtt élt, nem kellett ennyi házimunkát végezni, mert besegítettek az idősek. Manapság sokkal jobban egyedül van hagyva az anyuka, mégis sokkal több időt és energiát fordítanak a gyerekeikre (mert hogy szerintem kötődően nevelni igenis sokkal több idő és energia). Más is így látja? Miért alakult ez így?

Lenne a kérdésemnek még egy része: ha van olyan esetleg, akinek több gyermeke van, és az egyiket kötődően nevelte, másikat sírni hagyta, a gyerekek meg mondjuk már legalább 10-15 évesek, van különbség a kapcsolatukban? Kifizetődő a kötődő nevelés?

2021. aug. 9. 22:24
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
92%
9esre reflektálva: vicces hogy a szülők meg akarják tanítani a pár hónapos csecsemőjüket az önvígasztalásra, amikor erre a felnőtt emberek sem képesek sokszor... Nem véletlen a depresszió és szorongás.
2021. aug. 10. 01:30
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
#3: a kotodo neveles nem feltetlenul a hosszan szoptatasban/hordozasban merul ki. A lanyom nem tudott szopizni/nem szerette a hordozast, viszont kotodoen nevelem. Ami amugy masneven valaszkesz neveles. Tehat a gyereked igenyeire reagalsz.
2021. aug. 10. 08:28
 13/30 A kérdező kommentje:
Látom vannak mindkét tábornak képviselői és ennek nagyon örülök. A magam részéről igyekszem kötődően nevelni, igaz még csak 9 hónapos a kislányom, így alig van visszacsatolás. Egyelőre csak annyit látok az egészből, hogy alig alszunk éjszaka, mert együtt alszunk, nekem azonban ez nem alvás, hogy állandóan azt kell figyelnem, nem fekszem-e rá, de ez még a legkevesebb lenne, mert valamikor 10 percenként ordít fel álmában (gondolom fogzik vagy a jóég tudja mi baja van), majd alszik tovább, mert ott vagyunk, direkt keres kezével-lábával, hozzám nyomja a testét és megnyugszik, alszik tovább. És igen, ilyenkor egyszerűbb nekem is ha félálomban csak bedugom a cicit a szájába, ez tény. De nem akarom elhinni, hogy az lenne a normális, hogy 10 percenként/félóránként/óránként átbattyogok kiveszem ringatom visszateszem felébred megint kiveszem visszateszem hálistenelaludt és 10 perc múlva kezdem előről. Én is ember vagyok, alvásra van szükségem és ha az a kényelmesebb hogy csak bedugom a cicit a szájába azt teszem. Ugyanakkor félek a másik véglettől, hogy nem egy anyámasszonykatonáját nevelek, de remélem ez nem ezen múlik.
2021. aug. 10. 08:41
 14/30 anonim ***** válasza:
89%

Mert a pszichológia nem túl régen lett külön tudomány, azon belül a gyermekpszichológia meg még fiatalabb.

Régen meg pont sokkal több ház körüli munkát kellett végezni és kevesebb idő jutott az embereknek bármi másra, mint a létfenntartásra. Még régebben meg az ősembernél még biztosan együtt aludtak és addig szopott a gyerek, amíg volt mit, hisz akkor is az volt a "legolcsóbb". Ahogyan most is csinálja még jó pár nálunk sokkal természetközelibb nép, hogy a gyerek folyton rajta lóg, úgy megy mittudomén gyűjtögetni vagy kapálni. Aztán ahogy egyre jobban boldogul egyedül, lesz neked egyre nagyobb teher, s küldöd, engeded egyre messzebbre.

Az inkább tudatlanságból alakult ki, hogy mákteát meg alkoholt itattak a gyerekkel, hogy nyugton legyen vagy kikötötték az asztal lábához. A három óránkénti szoptatás meg tudtommal akkoriban jött divatba, amikor a nők beálltak dolgozni.

A kötődő nevelés nem a majomszeretet jelenti. A gyerekeknek kellenek korlátok, szabályok, "csak" figyelembe kell venni az érettségüket, igényeiket és a vele született személyiségüket is. Korai szakaszban ez az, hogy válaszolsz neki, ha hív. Szerintem úgyis inkább erre hajlik ösztönösen egy anya, nem arra, hogy becsukja a csecsemőt egy szobába, aztán az sír az ajtó egyik felén, ő meg a másikon, mert valaki azt írta/mondta, hogy nehogy elkényeztesse.

2021. aug. 10. 09:30
 15/30 anonim ***** válasza:
83%

A kötődő nevelés nem egyenlő az együtt alvással az iszsz-el meg hordozással... mik ezek a téves elképzelések? Én kötődően próbálok nevelni, vagyis "válaszkészen".

Tehát tápszerrel is igény szerint etetek/etettem, külön szobában alszik, külön kiságyban, de kamera figyeli, és odamegyek elringatom ha felébred, ha sír, megvígasztalom (a hisztit nem). Hordoztam sokat eleinte, mert sírós baba volt az első 3 hónapban, de most már nem szereti a hordozást mert szaladgálna, szóval már nem hordozom, mert figyelek az igényeire és válaszkészen reagálok (azzal, hogy szaladgálhat).

Amennyiben te is hasonlóan csinálod, el kell keserítselek, de te is kötődően nevelsz.

2021. aug. 10. 09:32
 16/30 anonim ***** válasza:
50%
Kicsit vicces, hogy amikor szóba kerül ez a kötődő nevelés akkor ellenpéldának ilyenek vannak felhozva mint sírva hagyás, asztallábhoz kötözés, bepálinkázás stb. Azért nem kell átesni a ló túloldalára, attól, hogy valaki nem feltétlenül nevel kötődve, addig még nagyon nem a fentieket csinálja. Mellesleg sokaknak tényleg a majomként egymáson csüngésben merül ki ez a kötődve nevelés és mellette teljesen elfelejtenek a gyerekkel foglalkozni, kommunikálni. A jövőre nézve pedig semmilyen hatása nincsen, hogy kit hogy neveltek babaként (nyilván kulturált keretek között), hárman vagyunk testvérek, más vált be nálam, más vált be az egyik tesómnál és megint más a késői kistesómnál, az alapvető személyiségünkön kívül semmiben nincs eltérés. A valódi gyereknevelés nem itt kezdődik ugyanis, hanem inkább óvodás kortól amikor a gyereknek már öntudata van és nem egy eleven játékbaba szintjén van.
2021. aug. 10. 09:48
 17/30 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem az a "régen" az legfeljebb a masodik ipari forradalomtol lehet, amikor is a nőknek is kötelező volt dolgozni, és a városokba költözéssel szetbomlottak a nagycsaládok.

Előtte mindig volt valaki a gyerekek körül, sírni meg nem tudták hagyni éjszaka, mert egy vagy két szobába élt több generáció. Sot, könyveket sem tudtak olvasni a gyereknevelésről mert a legtöbb ember nem tudott olvasni.

Amiota tomeggazdasag van azóta próbálják formálni a társadalmat, és ezt a családokon kell kezdeni, ezen belül is a legfiatalabbakkal.

Most könnyen gúnyolódik mindenki hogy 3 óránként szoptatás meg sírni hagyas, de lehet meg se bírták oldani máshogy.

Most éppen a kötődő nevelés van valamiért piedesztlara emelve, aztán mégis bomlik tovább a család, mostmár a családok fele egyszulos, vannak helikopter szülők, pörgetni kell a fejlesztos játékok piacát, meg a sok szulesfeldolgozo kúrát, meg baba alvás trénert.

Ezzel nem azt akarom mondani hogy a kötődő nevelés rossz lenne, csak hogy minden korban nagyon korszerűnek gondolták magukat, és legtöbben a legjobbat akarják a gyereküknek, és 25-50-100 év múlva úgyis megítélik őket majd a következő generaciok. Ezért azt mondom túltolni nem érdemes.

2021. aug. 10. 10:14
 18/30 anonim ***** válasza:
86%
Én azt gondolom, az egyik és legfőbb ok a fejlődéslélektan fejlődése, a másik a politikai változás, az emberi jogok tisztelete, így a gyereknek is joga van ahhoz, hogy szeretettel tisztelettel bánjanak vele. A kötődő nevelésnek nem az a lényege, hogy mindig 100%ot nyújtson a szülő, sokan túlzásba viszik és màrtírkodnak. Mondjuk azt sem gondolom, hogy ez a könnyebb módszer, a szoptatás bizony komoly kötöttség az anyának. Mi együtt alszunk, mert a fiam szörnyen alszik egyedül, de jobban aludtam, ameddig külön aludt. Mellesleg egy normális szülő egy adott módszernél nem azzal foglalkozik elsősorban, hogy neki az könnyű vagy nehéz, hanem hogy a gyereknek jó - e vagy sem. Persze egy bizonyos határig, amíg a szülőnek is élhető. Én csak örülök, ha az, ami a fiamnak jó, nekem is könnyebb...
2021. aug. 10. 10:48
 19/30 anonim ***** válasza:
86%
Valószínűleg, mert egyre elterjedtebb a pszichológia, ezért ma már sokan tudják, hogy ha biztonságosan kötödő felnőttet szeretnének nevelni, azért már csecsemő/gyermekkorban is sokat kell tenni. Szerintem nagyon pozitív, hogy egyre tudatosabbak a szülők, remélem néhány évtized múlva meglátszik majd az eredménye és sokkal több érzelmileg is egészséges felnőtt lesz. :)
2021. aug. 10. 10:52
 20/30 anonim ***** válasza:
11%
Egyre tudatosabbak = kötődően nevelnek? Ne nevettess már, hogy ez teszi a tudatos szülőt, na ezzel a beszűkült látásmóddal van a gond, hogy csak ez jó és csak ez kellhet a normális embergyereknek aki meg nem így csinál mindent az árt a gyerekének aki egy lelkironcs lesz, bullshit. Hadd legyen már minden szülőnek kompetenciája eldönteni, hogy mi a jó a gyerekének hiszen, nyilván mindenki a legjobbat akarja akkor is ha nem láncolja magát a csecsemőjéhez. Nem p…re vagy véletlenül utolsó, hogy ilyen marhaságokat írsz?
2021. aug. 10. 12:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!