Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Minek hívják ezt a nevelési...

Minek hívják ezt a nevelési módszert?

Figyelt kérdés

Amikor valamit nagyon szeretne egy baba/kisgyerek, de azt nem adják meg neki direkt, így "hozzászokik" és nem fogja utána többé annyira akarni.

Hallottam már róla korábban is, de sosem próbáltam ki, mert nem tartottam túl emberségesnek. De most véletlenül mégiscsak összehoztuk. A fiunk 14 hónapos és eddig átlagosan éjjelente 5-6x kelt fel. Ekkor valamelyikünk mindig odament, és álomba ringatta. Vagy megetettem. Most viszont pár napja elkövettünk egy olyan hibát, hogy mindkét ajtót becsuktuk. (Amúgy nyitva vannak, épp azért hogy halljuk ha valamiért felsír.) Reggel jöttünk rá, hogy hoppá, ezt elcsesztük, biztos felkelt éjjel többször is. Reggel mikor bementem hozzá, akkor aludt. Igaz fordítva a kiságyban. Utána nem tűnt fel semmi nap közben, ugyanolyan volt, mint máskor. Csak reggel volt éhesebb, mint szokott lenni. Este már kimondottan figyeltünk az ajtóra, valamint nem is mertünk annyira mélyen aludni. Egyszer sem kelt fel. Tehát hirtelen az 5-6 felkelésből 0 lett, mert egyszer nem adtuk meg neki, amit kért, a törődést. Azóta eltelt még 2 nap, ugyan ez a helyzet, nem ébredt fel egyszer sem.

Mondta az egyik kollégám, hogy ez egy létező nevelési módszer. Csak már nem emlékszem, hogy mi a neve. Így most nem is tudok utána olvasni. Valaki tudja ennek a nevét?

2021. júl. 19. 22:52
1 2
 11/18 Derjaderja ***** válasza:
100%
Nekem pont ebben a korban pont így kezdte átaludni az éjjelt a lányom, egyik éjjel még kelt ezerszer, a következőtől aludt, pedig velem alszik.
2021. júl. 20. 04:18
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is arra tippelek h nem kelt fel.

Nekem igen mély alvádom van. Összességében 6 éve nem aludtam át egy éjszakát sem. Átlag 5-6 órákat alszom több megszakítással. Zárt ajtónál is felkelek a gyereksírásra. Ez ösztön. A természet tudta h h rakjon össze.

A sírva hagyás pedig nem az a módszer ami egy éjszakától működik.

Ha így lenne nagyon sokan csinálnák. Ezt van ahol napokig- hetekig húzódik. Nem 1 alkalmas dolog.

Ezért mondják azt h megrendül a bizalom. Nem attól mert 1x nem érte el amit akar. Hanem mert napokig tojsz rá. Így megszokja.

Úgy gondolom, hogy most jött el nála az a pont h képes átaludni az éjszakát. Az h ez akkor következett be mikor csukva volt az ajtó, puszta véletlen

2021. júl. 20. 06:40
 13/18 anonim ***** válasza:
74%

Leszogezem, h vitatkozni senkivel sem fogok. 4 gyerekem van, akik mar nagyobbak szoval tul vagyunk jopar ejszakai felkelesen. A baba egy ido utan, termeszetesen nem a csecsemore gondolok, nem azert kel fel mert szuksegletei vannak. Tehat nem az ehseg vagy a pisi miatt, hanem egyszeruen megszokasbol. Az senkinek nem jo, ha 5szor kel az ejszaka, de neki, marmint a babanak foleg nem. Ezert kell errol leszoktatni.

12es valszolonak igaza van.

2021. júl. 20. 07:04
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

#13: vagy azèrt kel, mert csekkolja, hogy anya ott van-e. Ez is szüksèglet.

Plusz nekik tök màs alvàsi ciklusaik vannak ès ezekből megèbredve egyedül nem tudnak mèg visszaaludni, ezèrt sìrnak fel ès nekünk kell segìteni. Te is ugyanùgy megèbredsz, csak kepes vagy èszrevètlenül visszaaltatni magad.

2021. júl. 20. 08:01
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Létezik olyan, hogy sírásmeghallgatás, amikor a hisztiző-síró gyereket hagyod, hadd sírja ki magából a feszültséget. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy addig is külön szobában van magára hagyva, hanem ott vagy mellette, néha-néha hümmögsz neki, satöbbi, szóval tudja, hogy jelen vagy és támogatod, de nem teszel aktívan azért, hogy abbahagyja a sírást/hisztizést. Ez egy valóban működő módszer, és messze van az elhanyagolástól.

Amit leírtál, hogy bezárod a szobába és hagyod, hadd sírja álomba magát, az a ridegtartás inkább. Még csak nem is alvástréning, mert az alvástréning esetében tényleg konkrétan tréningeled a gyereket a csendes szenvedésre (nem az éjszaka átalvására). Az éjszakát akkor fogja átaludni egy gyerek, ha megért rá, mert ez egy idegrendszeri fejlődési folyamat eredménye. Ezt tréningelni nem tudod, hozzászoktatni nem tudod. Ahhoz tudod hozzászoktatni, hogy ha hív, nem válaszolsz, az igényeinek nincs jelentősége és úgyse érdekel senkit, szóval minek szólongasson, ezért éjszaka csendben szorong majd a sötétben, és egyszer csak visszaalszik. Ezt most nem a te példádra mondom, kérdező, egyszeri alkalmakból nem lesz ilyen, csak mondom, hogy "nevelni" ezt tudod az alvás kapcsán. Nálatok szerintem is az történt, hogy simán csak átaludta az éjszakát.

2021. júl. 20. 08:18
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Szóval akkor csak véletlen lett volna? Ilyen hirtelen szoktak 5-6 felébredésről 0-ra váltani? Most éjjel sem kelt fel egyszer sem.

2021. júl. 20. 09:39
 17/18 anonim ***** válasza:
14 hónaposan igen, előfordulhat, hogy egyik napról a másikra átalussza az éjszakát. A három gyerekemből a legkisebb pont 14 hónapos. Nála is vannak átaludt éjszakák, sokszor sorban akár három is, aztán pedig ugyanennyi, amikor menetrendszerűen ébred és szüksége van ránk a visszaalváshoz. Szval nem akarlak lelombozni, de vszleg nem végleges Nálatok sem az éjjelek átalvása.
2021. júl. 20. 11:01
 18/18 Derjaderja ***** válasza:
16. Azt írod, semmi nem látszott rajta reggel. A kisfiam, ha a par perces zuhanyzásomat végigsírja, ha nem tudom az alvásidejére tenni, már duzzadt, vörös szemű. Ha a gyereked hirtelen a megszokottal ellentétben nem talàlt volna ott Titeket, kétsegbeesetten sírt volna, főleg ekkora gyerek, már meg is ijed, érzi, hogy vmi más, mint eddig. Nem aludt volna vissza teljes békességben 1-2 perc után
2021. júl. 20. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!