Van itt olyan szülő aki úgy neveli a gyerekét hogy nem mondja neki hogy "nem"? Hogy működik ez? Hatásos nevelési módszer?
#1.
Hétvégén tudunk elmenni az állatkertbe, mert akkor lesz itthon apa is, és akkorra mond jó időt.
Most ebédet eszünk, mert a gyomornak fontos, hogy meleg étel kerüljön belé.
Gondolom a kérdező arra gondol, hogy a nem helyett magyarázat, és alternatíva érkezik. Szvsz ez végtelenül kimerítő, és nem is mindig kivitelezhető, arról nem beszélve, hogy korlátokra igenis szüksége van egy gyereknek, amit bizony a nem szó használatával tanul meg. Plusz, eljön az idő, mikor neki kell majd nemet mondania olyan dolgokra, amik számára nem jók. Hogyan fogja, ha nem is ismeri még a lehetőségèt sem?
Montessori oviban mondták ezt a nevelési elvet, hogyha. a gyerek ficánkol, nem azt mondják, hogy ne csináld, hanem azt, hogy maradj nyugton.
Egy darabig szimpatikusnak tűnt, de aztán arra gondoltam, hogy megfosztják a gondolkodás/kreativitás szabadságától, ha így behatárolják a dolgot.
Szerintem jó, ha saját maga gondolkozik el azon, hogy tegyen eleget egy kérésnek, amit nem tud, ha konkrétan megmondják, mi legyen.
Mondjuk a ne kiabálj-normális hangon beszéljnél alternatíva a suttogás is, az sem kiabálás.
Én élvezem, ha a gyerek figyel arra, amit mondok, elemzi, és megpróbálja megtalálni a kiskaput.
Szóval nekem ez nem jön be. Én is magyarázok mellé egyébként.
"Én élvezem, ha a gyerek figyel arra, amit mondok, elemzi, és megpróbálja megtalálni a kiskaput."
Erről eszembe jutott, mikor egyszer anyám főzött, én meg valami hülyeséggel zaklattam, erre megszólalt, hogy "Ne lássalak a konyhában."
Erre bementem, magamra terítettem egy plédet, és visszamentem. Anyám néz, ez most mi. Mondom, te mondtad, most nem látsz... 🤣🤣🤣🤣
Azaz, pont az ilyenekre gondoltam.
Én szeretem az ilyesmit, ilyenkor nem zavar, ha nem tesz eleget a kérésnek.
Elsülhet rosszul is, pl a ne sétálj át a zebrán, ha piros a lámpa, elkezdhetne átugrálni, de ezért magyarázok is hozzá, amíg meg nem képes felmérni, addig megfogom a kezét.
A pontos utasítások ritkán fontosak és kiölik a kreativitást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!