Hogyan kell "foglalkozni" egy másfél év körüli kisgyerekkel?
Sokszor hallom kisgyerekekkel kapcsolatban, hogy azért olyan okos, ügyes, mert az anyukája sokat foglalkozik vele.
Én úgy látom, hogy az én gyerekem a többi, korabeli gyerekhez képest némileg el van maradva. A státuszkérdőívekben kérdezett dolgoknak kb a felét tudja időben, a másik felét 1-1,5 hónappal később. A játszótéren a korabeli gyerekek valahogy ügyesebbek, ügyesebben mozognak, ügyesebben játszanak a homokozóban, többet beszélnek, gagyarásznak.
Hogyan tudnék neki segíteni, hogyan fejleszthetném itthon?
Mondókák, éneklés, ringatás, tornáztatás, és ezek egyszerre. Pl. engem úgy vettek ki mindig a kádból, hogy "Jól-kicsa-var-juk, kicent-rifu-gáz-zuk! És közben nevettünk és rázták le rólam a vizet ritmusra.
És az egész nap így telt.
Ez nagyon jó a gyereknek, a szakirodalom szerint is, növeli az intelligenciát, de a többség ösztönösen csinálja, mert vele is így bántak otthon.
Sok testi kontaktus!
Mesélés!
És az igényeit kérésre kielégíteni (evés-ivás, szopás, pisilés, stb.), nem ütemterv szerint. Mára károsnak bizonyult az ezzel ellentétes 70-es évekbeli nevelési szakirodalom.
Köszönöm a válaszokat. Járunk játszótérre, benn is szoktunk hintazni, hallgatunk zenét, énekelek, mondókázok neki, nézegetünk könyveket, bár inkább rágja őket. Van fajátékunk, szivacskocka, stb.
Persze nyilván nem egész nap magyarázok neki, de az átlag dolgok mennek nálunk is.
Aki a két válaszadót lepontozta, megírná, miért, és mit javasol?
Aki lepontozta őket annak fáj, hogy azt mondták hogy nem a foglalkozáson múlik csak. Mert így nem az ő érdemük. Pedig igaz. Ugyan én sokat foglalkozom vele (TE úgyhogy mindent is együtt csinálunk) és sokmindenben okos de nem hiszem hogy csak e miatt lenne. Meg van amiben nem akkora ász. Meg tudok olyan gyereket aki fiatalabb mint ő és nem foglalkoznak vele annyit és majdnemhogy folyékonyan beszél. Míg ő az életkorának megfelelő szintet hozza "csak".
A státusz lappal meg ne foglalkozz. Nekem maga a védőnő mondta hogy baromság
A fiamra is azt mondják én nem gondolom hogy okosabbnak a többi gyerektől. Kb nem is tudok vele úgy igazából foglalkozni 2 éves de még most is mindent dobál, szájába vesz direkt mert tudja ez zavar.
Én úgy gondolom a mozgás nekik ilyenkor a leg fontosabb, nem fogom a kezét, nem pakolom fel sehová csúszda, mászóka oldja meg, mutatom segítem hogy mit hová tegyen, de ennyi,ott állok mögötte, hogy le ne essen.
9 hósen 30 percet görnyettem felette minden nap, mert a lépcső volt a kedvenc mászóka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!