Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért mondják sokan, hogy a...

Miért mondják sokan, hogy a gyerekvállalás nem pénz kérdése?

Figyelt kérdés

Az életem során én is sok helyen futottam már bele ebbe a mondatba, meg a szokásos "nem kell a tökéletes időpontra várni", "majd lesz valahogy"-típusú mondatokba és úgy látom, tényleg vannak olyanok, akik szerint mindegy mikor jön egy gyerek. De mi az oka ennek a nézetnek?

Természetesen, én magam sem arra gondolok, hogy a gyerekek csak hitelmentes családi házba, két kocsi és havi 600 ezres bevétel mellé születhetnek, de azért a másik oldalt is túlzásnak tartom, mikor azt ecsetelik az emberek, hogy az elején semennyibe nem kerül egy baba. Mert oké, a kelengyét és az első 1-2 évet simán ki lehet hozni fillérekből egészséges gyerek esetén, de azért a gyerekvállalásnak vannak olyan további feltételei is - szerintem -, mint a normális lakhatás, táplálkozás és viszonylag biztonságos jövőkép, megtakarítás. Egy baba eltartásának része az albérleti díj/hitel fizetése is, hiszen tetőt kell biztosítani a feje fölé...

És azért lehet, hogy az emer nem úgy éli az életét, hogy minden pillanatban azon retteg, mikor történik valami, de értelmes és felelősségtudatos felnőtt talán mégiscsak tisztában van azzal, hogy sajnos bármikor történhet valami nagyobb gond, betegség, tartós munkanélküliség, válás és akkor is tudni kell fedezni a gyerek költségeit.

Akik szerint bármikor jöhet a gyerek, nem kell rá készülni és kicsit alapozni, azok úgy vannak vele, hogy gond esetén majd a nagyszülők úgyis eltartják az egész családot vagy mire alapoznak ilyenkor?

2021. ápr. 13. 09:48
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
50%

Kérdező!

Olyan jó volt olvasni amit írtál! Végre valaki, aki tényleg megfontoltan vállal gyereket és az anyagiakat is figyelembe veszi. Anno amikor az első babánkat vállaltuk minket kiröhögtek, amiért mi spóroltunk a gyerekre. Ne értsd félre, nem voltunk akkor sem rossz anyagi körülmények között, de hát mégis csak be kellett rendezni a szobáját stb. Én nem akartam használtan vásárolni, amivel egyébként nincsen baj, de speciel én inkább újonnan veszek mindent.

Igazából ezt a mondatodat nem értem :"Mert oké, a kelengyét és az első 1-2 évet simán ki lehet hozni fillérekből egészséges gyerek esetén". Én azt tapasztalom, hogy eleinte kell a legtöbbet költeni :D bébiőr, babakocsi, gyerekágy, kisruhák, meg minden egyéb amit megveszel a szobájába. Nagyon sok dolgot kaptunk használtan is, főleg játékokat, de így is csomó mindenre kellett költeni.

2021. ápr. 13. 16:38
 22/25 anonim ***** válasza:
85%

"Én azt tapasztalom, hogy eleinte kell a legtöbbet költeni"

Nincs még gimis, egyetemista gyereked, igaz? :D

2021. ápr. 13. 16:51
 23/25 anonim ***** válasza:
75%
21. Hát kisgimis gyerekem most váltott a férfiméretű ruhákra, persze van már mindenféle kütyüje, sportszerei, különórái... stb., régóta többet eszik, mint én - ja és rég nem ingyen nyaral. És van egy ovis kisöccse, akin most látszik már, hogy magasabb lesz :D
2021. ápr. 13. 16:56
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

22!

19 éves elsőéves egyetemista lányom van :)

Arra gondoltam, hogy mikor megfogan egy baba akkor rögtön kell megvenni sok dolgot. Ha már nagyobb, akkor hirtelen ennyi kiadás nincs. A lányom minden nyáron dolgozik 16 éves kora óta, plusz most a covid alatt is, már amennyit a suli mellett tud. Amire van fedezete azt magának megveszi, persze ha pénz kell neki akkor adok. Állami támogatott szakra jár, kap ösztöndíjat is, úgyhogy nem mondanám, hogy többet kell költeni.

2021. ápr. 13. 22:05
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Jelenleg úgy gondolom, én nem fogok gyereket vállalni (22/L). Rengeteg ok van annak, hogy miért gondolom így. Az egyik az anyagiak. Bár egyetem után örökségből lesz egy lakásom, valószínű nem kell hitelt felvennem, vagy csak keveset, mégis ettől én még többet szeretnék a gyerekeimnek megadni, amire valószínű nem leszek képes. Nem elkényeztetni szeretném őket, kemény szülő lennék, de az élményeket meg szeretném nekik adni (utazás) és ugyanúgy az életben el szeretném őket egy jó háttérrel indítani (ne egy nagy lakáshitellel induljanak). Ezt nagyon nehéz megteremteni + rengeteg más dolog miatt se mernék gyereket vállalni.

De mindenkinek más, hogy szeretne egy gyereket felnevelni. Pl. több helyen olvastam, hogy 16-18 éves gyereket kötelezik, hogy beszálljon a bérleti díjba, vagy másoknak a szüleik, mikor költözni akarnak, benyújtanak egy több milliós számlát, amit a felnevelésért, az ellátásért kérnek vissza. Ha lenne gyerekem, ha 30-40 éves korában hónapokig nálam akarnak lakni, mert mondjuk felújítják a lakását, akkor semennyit nem kérnék tőle. Az én családomban ez a normális.

De más úgy is bevállal gyereket, hogy utána ételosztáson fog tudni neki meleg ételt adni.

Sokféle világnézet van, más-más célok a gyerekvállalásban. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szerinte tud-e vállalni vagy sem. Sajnos, nem sajnos (mindenki döntse el maga), nincsenek szabályozva, hogy milyen körülmények közé lehet gyereket vállalni.

2021. ápr. 16. 10:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!