Miért mondják sokan, hogy a gyerekvállalás nem pénz kérdése?
Az életem során én is sok helyen futottam már bele ebbe a mondatba, meg a szokásos "nem kell a tökéletes időpontra várni", "majd lesz valahogy"-típusú mondatokba és úgy látom, tényleg vannak olyanok, akik szerint mindegy mikor jön egy gyerek. De mi az oka ennek a nézetnek?
Természetesen, én magam sem arra gondolok, hogy a gyerekek csak hitelmentes családi házba, két kocsi és havi 600 ezres bevétel mellé születhetnek, de azért a másik oldalt is túlzásnak tartom, mikor azt ecsetelik az emberek, hogy az elején semennyibe nem kerül egy baba. Mert oké, a kelengyét és az első 1-2 évet simán ki lehet hozni fillérekből egészséges gyerek esetén, de azért a gyerekvállalásnak vannak olyan további feltételei is - szerintem -, mint a normális lakhatás, táplálkozás és viszonylag biztonságos jövőkép, megtakarítás. Egy baba eltartásának része az albérleti díj/hitel fizetése is, hiszen tetőt kell biztosítani a feje fölé...
És azért lehet, hogy az emer nem úgy éli az életét, hogy minden pillanatban azon retteg, mikor történik valami, de értelmes és felelősségtudatos felnőtt talán mégiscsak tisztában van azzal, hogy sajnos bármikor történhet valami nagyobb gond, betegség, tartós munkanélküliség, válás és akkor is tudni kell fedezni a gyerek költségeit.
Akik szerint bármikor jöhet a gyerek, nem kell rá készülni és kicsit alapozni, azok úgy vannak vele, hogy gond esetén majd a nagyszülők úgyis eltartják az egész családot vagy mire alapoznak ilyenkor?
Szerintem ez a két véglet. Értelmes ember fel tudja mérni a határait, hogy mi az ami neki még belefér anyagilag, lelkileg.
Van akit az sem zavar, ha minden hónapban reszketve kell várni a családit,hogy enni tudjon adni a gyereknek, van akit meg az is zavar, hogy Misikét csak a Balcsira tudja elvinni, Maldívra már nem. Kinek mi...
Azt aláírom, hogy tökéletes pillanat sohasem lesz. Mi pl 2 átlag fizetésre, megtakarítással már vállatunk 1 gyereket (nekünk ennyi fér bele), sógorom a milliós fizetésével, 40 évesen is azt mondja, hogy nem adottak a körülmények egy gyerek felneveléséhez, ők még várni fognak 5-10 évet. Ez meg az ő nézőpontjuk.
Azért szokták mondani, mert sokak szerint, ha nincs pénzed többszázezres gyerekülésre, balettra, úszásra, lovaglásra, nyelvre és egyéb különórákra másfél éves korától, nem tudod megvenni a túlárazott kamu bio ételeket, gyümölcsöket, illetve nem tudsz lakást biztosítani a gyerekednek 18 éves korára akkor nem is érdemes vállalni.
Ehhez képest valóban semmibe se kerül.
#4s, 2-es válaszoló vagyok
Igen, elméletben akarnak, 3 gyerek is. (barátnője jóval fiatalabb,szóval ő annyira még nem lesz kicsúszva a korból)
Hozzánk már kopogtatott be szomszéd, hogy tudnánk-e kölcsön adni pár ezrest a gyerek gyógyszerére. Életemben először kezdtem abban reménykedni, hogy valaki csak lehúz pénzzel (mert ha nem, akkor egy kisgyerek egészságe a szomszédok jóindulatán múlik). De sajnos még rémlik előttem mikor egy ismerősöm mesélte, hogy kiskorában folyton beteg volt, mert nagyon rossz körülmények között lakott és a családjának annyi pénze nem volt, hogy a penészt/port/stb ami a betegségeket okozza megszűntesse.
Sajnos bizonyos embereknek az a hozzáállása hogy gyerek kell, pénz meg majdcsak lesz valahogy...
"Ha nincs gyerekem, akkor is kell laknom valahol. Értelemszerűen a gyerekem is ott fog lakni, ahol én."
Ez rendben van, csak míg egyedülállóként/párként viszonylag könnyű lakást kivenni, gyerekkel ugyanez kb. mission impossible, ha esetleg új otthont kell keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!