Miért mondják sokan, hogy a gyerekvállalás nem pénz kérdése?
Az életem során én is sok helyen futottam már bele ebbe a mondatba, meg a szokásos "nem kell a tökéletes időpontra várni", "majd lesz valahogy"-típusú mondatokba és úgy látom, tényleg vannak olyanok, akik szerint mindegy mikor jön egy gyerek. De mi az oka ennek a nézetnek?
Természetesen, én magam sem arra gondolok, hogy a gyerekek csak hitelmentes családi házba, két kocsi és havi 600 ezres bevétel mellé születhetnek, de azért a másik oldalt is túlzásnak tartom, mikor azt ecsetelik az emberek, hogy az elején semennyibe nem kerül egy baba. Mert oké, a kelengyét és az első 1-2 évet simán ki lehet hozni fillérekből egészséges gyerek esetén, de azért a gyerekvállalásnak vannak olyan további feltételei is - szerintem -, mint a normális lakhatás, táplálkozás és viszonylag biztonságos jövőkép, megtakarítás. Egy baba eltartásának része az albérleti díj/hitel fizetése is, hiszen tetőt kell biztosítani a feje fölé...
És azért lehet, hogy az emer nem úgy éli az életét, hogy minden pillanatban azon retteg, mikor történik valami, de értelmes és felelősségtudatos felnőtt talán mégiscsak tisztában van azzal, hogy sajnos bármikor történhet valami nagyobb gond, betegség, tartós munkanélküliség, válás és akkor is tudni kell fedezni a gyerek költségeit.
Akik szerint bármikor jöhet a gyerek, nem kell rá készülni és kicsit alapozni, azok úgy vannak vele, hogy gond esetén majd a nagyszülők úgyis eltartják az egész családot vagy mire alapoznak ilyenkor?
Én személy szerint a hitellel terhelt saját lakást már elfogadható opciónak tartom, és elérhetőnek is 26-28 éves korra attól függően, ki mennyit hajlandó érte dolgozni és mennyi áldozatot akar érte hozni. Egyrészt így nem fenyeget az, hogy valaki kirak a lakásból, másrészt gond esetén lehet egyezkedni a bankkal pár hónapig, míg rendejön az ember, egy albérletben nem fogják ilyen sokáig elnézni, ha nem tud valaki fizetni.
Továbbá, ha valamiért netalántán válásra kerülne a sor, addigra valószínűleg már kifizették a lakás egy részét, tehát eladás után is marad szétosztható pénz, ami önerő lehet máshoz.
Nem tudom, itt gyakorin mindenki úgy állítja be a helyzetet, hogy gyerekkel albérletet/ munkát találni lehetetlen.
Ez nem igaz! Max egy kicsit nehezebb. Aki dolgozni akar, az megtalálja a módját. (kivéve ha az isten hátamögött egy eldugott kis faluban él, de azért arra is van megoldás)
Ha meg az ingatlan tulajdonosa szimpatikusnak talál benneteket/ elég nagy kauciót teszel az asztalra, akkor máris van fedél a fejed fölött gyerekkel is. Nyilván nem ideális, de egy romos, hitelre, csokra, babaváróra vásárolt ház sem az.
Pl barátnőm azt mondta, hogy soha nem szülne albérletbe, mert őrült nagy felelőtlenség. Vettek egy régi vályogházat iszonyatosan drágán, amire legalább a 2x annyit még rá kell költeni. A létező összes hitelt, csokot, támogatást felvették, erre anyuka kitalált, hogy nem megy vissza dolgozni, otthon marad 3 évet a gyerekkel, apuka fizetését nagy mértékben csökkentették. Ott vannak a saját vizesedő házukban, hatalmas törlesztőrészletekkel, 0 megtakarítással, de ugye az saját, az jobb, mint egy albérlet.
14-es, nem azt mondtam, hogy nagyrészt, hanem hogy egy részét.
És melyik az az albérlet, amit fizuból és gyedből ki tudsz fizetni? Mert mifelénk egy garzon is 80+rezsinél kezdődik.
Semmire vállalni nulla átgondolással a gyereket is önzőség meg az is irreális, amikor tökéletes kis házikedvencre számítanak, aki majd nem zavarja az életük, mert addigra majd úgy megtervezik.
Azt több barátnőmnél láttam, hogy halogatták ezért-azért, pedig külső szemlélőként minden adott volt, de mégis még kell új munkahely, felújítás, utazás, harmadik diploma, aztán 40-45 évesen már nem jött össze, amikor valami női "kapuzárási pánikban" nagy csinnadrattával elvileg tényleg belevágtak - kérdés, hogy szerették-e volna igazán, vagy csak nem merték bevallani a társadalmi nyomás miatt, hogy valamiért nem nekik való, vagy csak elfogadni, hogy nem végtelen az életük.
Na, akkor tisztázzuk valamit, mert úgy látom, félreértettétek. Én nem a saját véleményemet írtam le, hanem pont arra reagáltam, akik szerint csak tökéletes körülmények közé szabad gyereket vállalni. Azt írtam le, hogy miért NEM érdemes arra várni. Egész egyszerűen azért, mert nagyon kevés ember életében van olyan, és azért nem várják meg sokan.(Megértem és én se várnék!) Szerintem elfogadható hiteles lakásba/albérletbe is szülni, ugyanakkor sokak szemében ez kimeríti a felelőtlenség, "majd lesz valahogy" hozzáállás fogalmát.
Nagyon sok családot ismerek és sokan laknak közülük albérletben 3 gyerekkel is, tehát én egyáltalán nem tartom lehetetlennek küldetésnek azt se.
#31! Igen, neked sikerült, ez nagyon jó, de szerinted mindenki megtalálja a nagy Őt 20 évesen? Vagy senki nem akar válni? Igen, ez tényleg érdekes, mert ezek szerint nem vagy tisztában azzal, hogy ti vagytok a kisebbség. Szerencséd volt, de te se tudhattad előre. Valamilyen szinten kockáztattál
, mert történhetett volna úgy is, hogy mondjuk 28 éves korodra tönkremegy a kapcsolat és elváltok. Akkor ott állsz egy közös hitellel, de gyerek nélkül és nem tudod, hogy lehet-e még valaha. Találkozol-e valakivel, akivel családot alapíthatsz, mert gondolom ott is fennáll, hogy legyen "többéves stabil kapcsolat", de ugye ezzel megint évek telnek el. Vannak, akik nem így kockáztatnak, hanem korábban vállalják be a gyereket kedvezőtlenebb körülmények között és bíznak a jószerencsében. Akkor ez kívülről úgy tűnhet, hogy "majd lesz valahogy" vállaltak gyereket, de lehet, hogy az idő őket igazolja és 30 évesen ugyanolyan helyzetben van, mint most te. Szóval hiába "szólták le."
Összefoglalva tehát, Kérdező, szerintem az az oka ennek a nézetnek, hogy "nem kell a tökéletes időpontra várni", mert többnyire nincs olyan. Ha van is, akkor is utólag látszik, hogy az volt az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!