Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mitől kialvatlan, kimerült...

Mitől kialvatlan, kimerült egy babás anyuka?

Figyelt kérdés

3 dolgot szeretnék leszögezni.

1. A kérdésemmel senkit nem akarok megbántani, vagy lekicsinyelni a munkáját. Nem provokáció, tényleg nem értem a dolgot.

2. Normális, értelmes, objektív válaszokat várok. A "majd megtudod ha lesz gyereked" nem az, ahogy a feszültségoldó mocskolódás se.

3. Azokra vonatkozik a kérdés, akik a gyerekük gondozása mellett nem vállaltak semmilyen állást, egész nap a gyerekkel lehetnek.

Szóval a kisgyerekeseket értem hogy miért fáradtak. Van egy eleven kicsi, aki folyton szalad, folyton figyelni kell, mert bármikor megtörténhet a baj egy pillanat alatt. Vinni kell ide-oda, játszani vele, bevonni egyre több dologba. Jönnek a hisztikorszakok, önállósodási kíserletek, amikor győzködni kell hogy minusz 20 fokban igenis vegyen fel kabátot, stb. Ezt értem és megértem, kimerítő szellemileg és fizikailag is.

Viszont... egy újszülött, csecsemő 13-18 órát alszik egy nap. Ha felkel sem rohangálni kell utána, hanem etetni és tisztába tenni. Tudom, vannak nyugodt és sírós babák, vannak hasfájósok, van minden típus. De attól még ugyanúgy több mint a fél napot átalusszák, mégha szakaszokban is, többször felkelve. Ráadásul azért sokaknak hála istennek van akkora szerencséje, hogy apuka hazaérve a munkából kiveszi a részét a dolgokból, vagy van nagyszülő, testvérek, szóval még csak nem is muszáj mindig anyukának felkelnie.

Szóval, mégegyszer kiemelem, MINDEN SÉRTÉS NÉLKÜL, a dolog matek részére kérdeznék rá. Tegyük fel, alszik a gyerek 12 órát, tehát annyi ideig "nem kell vele foglalkozni". Ha főz is az ember, az -ha nem kulináris különlegességeket alkot, csak összedob valami egyszerűt- maximum 2 óra (és nem is minden nap kell). A 2 óra alatt is renbe lehet hozni a konyhát, kimosni, kiteríteni, stb (legalábbis én gyerek nélkül így csinálom). Ez ugye maradék 10 óra. Akárhogy is nézem, ha el kell menni heti 2 alkalommal bevásárolni, el akar menni anyuka heti 3x egy órát kocogni (nyilván nem egyedül hagyva a gyereket), néha napján el kell menni orvoshoz, stb, akkor is marad egy olyan 6, de inkább 8-10 óra aludni.

Akkor, mégegyszer mondom, csak a matek részét kérdem, mitől kialvatlan az, akinek van 8 órája aludni? Vagy mitől nincs 6-10 óra egy nap? Mit kell még csinálni etetésen, altatáson, pelenkázáson, ház körüli teendőkön, főzésen, bevásárláson, orvoshoz járáson, és néha egy lightos ki edzésen kívűl? Vagy hogy épül fel egy kismama napja, mi az ami miatt a gyerek alvásának 13-18 óráját ""nem tudja kihasználni"", vagy nem elég neki?

Remélem értitek a kérdésem lényegét, és senki nem vette magára.

2021. márc. 24. 14:09
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
97%

Nem alhatok egyben 2 óránál többet, de még az is ritka, hogy ennyit sikerül. Próbáld ki, milyen keszel másnap, csak egyszer egy hétig. Én fél éve csinálom.

Mivel az izmaim nem tudnak regenerálódni emiatt megfelelően, állandó izomfájdalmaim vannak. Kisebb bajom is nagyobb annál, mint hogy futni akarjak.

Napközben csak szopi közben vagy hordozóban alszik el, kiságyba tenni nem lehet, mert felébred. Tehát pont az ébrenléti idejében tudok bármit csinálni, ami mindig megosztott figyelem.

2021. márc. 24. 16:12
 32/47 anonim ***** válasza:
98%
Amúgy az a vicc, hogy gyerek nélküli felnőtteknek is eltérő az alvásigényük. Van aki 6 óra alvás után kipattanó szemekkel kel fel, van akinek kell minimum 8 óra. De ez senkinek nem problèma, senkit nem érdekel. Bezzeg ha egy kisgyerekes szülő merészel panaszkodni, hogy megviseli az éjszakázás epp hogy máglyára nem vetik.
2021. márc. 24. 16:13
 33/47 anonim ***** válasza:
98%

Nekem meg nincs gyerekem, de orvosként havonta 5-6 24 órás ügyeletem van. Ilyenkor gyakran éjszaka is munka van. Le lehet pihenni, aludni is, de sokszor lefekszem, fel óra múlva felkeltenek, mert beteg erkezett, egy - másfél óra míg felveszed az osztályra, ospirmunka, várod az eredményeket, utána lehet alszol 2 órát, aztán megint felkeltenek.

Ez nagyon fárasztó, 25 évesen még simán csináltam éjszakás után bármit, most 30 évesen meg mindig le kell pihennem, ha hazaerek, akkor is, ha csak egyszer keltettek fel az éjszaka közepén, és aludtam mondjuk 2x3 órát, ami azért nem kevés.

A kisbabas anyukának minden nap 24 órás ügyelete van, nincs szabadnap, hétvége, a gyermek mindig ott van. Hát persze, hogy ezerszer fárasztóbb.

Egyszerűen ahogy írták előttem, a sok rövid alvasido alatt nem tud sz ágy úgy kikapcsolni, feltoltodni. Meg ha napkozben le is pihensz a babával, az nem olyan, mint az éjszakai alvás. Gondolj csak arra, hogy egy buli után hiába alszol reggel 4tol délig 8 órát, attól még utána egész nap kissé kába vagy (nem a másnaposságra gondolok).

2021. márc. 24. 16:44
 34/47 anonim ***** válasza:
87%

26

Én magam is ilyen gyerek voltam 🤔

32

Egyébként gyerekek előtt 6 óràkat aludtam..

Sőt előtte alvás nélkül lenyomtam 2 műszakot hotel bárjában...

Aztán mire terhes lettem kevés lett, alatta pedig nagyon kevés...

Azóta meg örülök az 5 órának nem egyben is..

Maga az ember is változik

Hozzátenném, hogy kívülről nem látszik, higy fáradt vagyok.. adottság.

De nem is kell

2021. márc. 24. 16:48
 35/47 anonim ***** válasza:
93%
35 ugye tudod, hogy a babák sem egyformák? Szégyelld magad, hogy te kineveted azokat akiknek nem nyugodt és jó alvó baba jutott és "vergődnek". Mondom ezt úgy, hogy az én gyerekem is álom baba és az itt leírtak negyedét sem tapasztaltam meg. Persze neki is voltak nehezebb, nyűgösebb napjai amikor semmi sem volt jó...de, ha azt minden nap csinálta volna akkor én is vergődnék!
2021. márc. 24. 18:26
 36/47 anonim ***** válasza:
89%
Jól van, te supermom vagy, neked meg se kottyanna az sem, ha egyáltalán nem aludnál egy évig, tudjuk :D ügyes vagy, vállon veregetheted magad, más elismerés gondolom úgysem ér.
2021. márc. 24. 18:29
 37/47 anonim ***** válasza:
100%
Az állandó megszakított alvastól és attól hogy nem tudunk kikapcsolódni. Napról napra ez van. Nem egy 12 órás műszak amit tudod hohy vége es van 12 órád amikor azt csinálsz amit akarsz, nem fog senki megzavarni ha épp lerakod a segged a wcre vagy ugye2 ora alatt rendbe rakod a lakást... nevetséges a kérdés hiába írod hogy nem provokatív. Buta vagy vagy tapasztalatan.
2021. márc. 24. 19:43
 38/47 anonim ***** válasza:
97%

33 szuper jól leírta!

Én magam nem orvos vagyok de szintén kórházban ügyeltem 24 órákat havi 8 alkalommal is akár. Az egyik kórházban megszakításokkal de mindig volt lehetőségem aludni, a másik kórházban végig nyomtam a 24-et pihenés nélkül.

Én totál meg voltam róla győződve, hogy nekem semmiség lesz az éjszakázás egy babával.. és milyen kis hülye voltam, hiszen a legalapvetőbb különbség nem jutott eszembe... miszerint a legrosszabb ügyeleteknek is vége lett és lehetett hazamenni pihenni. Az anyaságnak pedig nincs vége. A babát nem érdekli, hogy fáradt vagy-e, mennyit aludtál, fáj-e a gátsebed/császárheged, ettél-e ma már, kell-e fejned, mennyi hormon hat rád stb stb. Neki azonnali szükségletei vannak.

Egy barátnőmnek tankönyvi babája volt. Evett, aludt, rögtön aludt egész éjjel, ha ébren volt is elég hosszan elszórakoztatta magát. De még így is fáradt volt mellette barátnőm az első időszakban. Teljesen érthető, hiába volt a lánya maga a megtestesült Buddha, akkor is egy új elethelyzetbe került, dolgoztak benne a hormonok és egy 36 órás vajúdást kellett valahogy maga mögött hagynia.

Az én fiam ennek szöges ellentéte volt. Éjjel nappal üvöltött, le sem lehetett tenni. Olyan extrém hasfájós volt hogy csak akkor tudott aludni ha függőleges pozícióban alhatott rajtam. Nem túlzok mikor azt mondom, hogy 7 hetesen volt a mélypont mikor napokon át párszor 10 percet tudtam aludni naponta. Ez volt a mélypont, bár ez csak pár napig tartott de már előtte sem aludtam hetek óta egyhuzamban 3 órát sem.

Őszinte leszek az első 3 hónap nekem olyan nehéz volt hogy az extrém fáradtság miatt lényegében nem emlékszem szinte semmire. Ha nem lenne sok fénykép akkor még ennyi mindenre sem emlékeznék.

Én a magam részéről sokkal kevésbé voltam fáradt egy totyogó de alvó baba mellett. Most 2,5 éves dackorszakos, lemerít szellemileg de este alszom egyet és reggel pihenten kezdem a napot.

Soha, soha életemben nem voltam olyan fáradt mint az első hónapokban egy újszülött mellett. Azt sem tudtam, hogy létezik a fáradtságnak ilyen mértéke.

2021. márc. 24. 21:26
 39/47 anonim ***** válasza:
95%

Kedves kérdező!

Érted így már a matekot, érted miért nem tudja magát kipihenni egy kisgyermekes anyuka?

Kérlek irj, kivancsi vagyok most a te véleményedre

2021. márc. 24. 22:29
 40/47 anonim ***** válasza:
92%

Az én fiam nem olvasta hogy ennyit kell aludni. 😁 A másik meg azt az X órát, 10 részletben alussza... Amikor már 2-3-4-5-6* kelsz éjjel, sőt néha vissza sem akar aludni órákig, egy idő után kimerül az ember.

Én is így terveztem amúgy ahogy te leírod . De a fogantatás pillanatától el lehet felejteni minden tervet. 😁

Nappal esélytelen lefeküdnöm, hogy kb megtudjam csinálni főzés mosás takarítás, plusz magam kicsit rendbe rakjam , nem mindig elég a 2*fél óra amit alszik nappal ( ha szerencsénk van). Harmadik alvás séta közben... Hazajön apa abban az 1 órában mint valami veszett egér próbálom megcsinálni ami elmaradt, esti rituálé, majd alvás kb 9-6 ig JÓ esetben 2-3 kelésel... de ugye még marad dolgom, meg fürdés, vécé, kis énidő stb. 11 felé kerülök ágyba..

Na az az alvás ahol aktívan fel kell kelni 6-7 óra alatt 2-3-4* 10-15 percekre az minden csak nem pihentető. 😬

De volt ez jobb is, amikor később aludt el , de aludt 7-8 ig, és 1* kelt. Meg amikor megmaradt a pihi székében míg gyors össze dobtam a konyhába valamit, vagy jött velem vécére, fürdeni. Áhh mostmár kúszik nem marad meg sehol, de folyton mellette kell lennem. Fél percig nem lát ordít. Mindenen is amúgy ha tisztába rakom, öltöztetem, nem engedek valamit, álmos, de aludni nem hajlandó... Stb. 😁😁 Igazán akaratos fiam van, igazi oroszlán baba. Ráadásként fogzás, frontok, telihold, nálunk minden játszik.

De életem legszebb időszaka és imádom. ❤️

2021. márc. 24. 23:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!