Mitől kialvatlan, kimerült egy babás anyuka?
3 dolgot szeretnék leszögezni.
1. A kérdésemmel senkit nem akarok megbántani, vagy lekicsinyelni a munkáját. Nem provokáció, tényleg nem értem a dolgot.
2. Normális, értelmes, objektív válaszokat várok. A "majd megtudod ha lesz gyereked" nem az, ahogy a feszültségoldó mocskolódás se.
3. Azokra vonatkozik a kérdés, akik a gyerekük gondozása mellett nem vállaltak semmilyen állást, egész nap a gyerekkel lehetnek.
Szóval a kisgyerekeseket értem hogy miért fáradtak. Van egy eleven kicsi, aki folyton szalad, folyton figyelni kell, mert bármikor megtörténhet a baj egy pillanat alatt. Vinni kell ide-oda, játszani vele, bevonni egyre több dologba. Jönnek a hisztikorszakok, önállósodási kíserletek, amikor győzködni kell hogy minusz 20 fokban igenis vegyen fel kabátot, stb. Ezt értem és megértem, kimerítő szellemileg és fizikailag is.
Viszont... egy újszülött, csecsemő 13-18 órát alszik egy nap. Ha felkel sem rohangálni kell utána, hanem etetni és tisztába tenni. Tudom, vannak nyugodt és sírós babák, vannak hasfájósok, van minden típus. De attól még ugyanúgy több mint a fél napot átalusszák, mégha szakaszokban is, többször felkelve. Ráadásul azért sokaknak hála istennek van akkora szerencséje, hogy apuka hazaérve a munkából kiveszi a részét a dolgokból, vagy van nagyszülő, testvérek, szóval még csak nem is muszáj mindig anyukának felkelnie.
Szóval, mégegyszer kiemelem, MINDEN SÉRTÉS NÉLKÜL, a dolog matek részére kérdeznék rá. Tegyük fel, alszik a gyerek 12 órát, tehát annyi ideig "nem kell vele foglalkozni". Ha főz is az ember, az -ha nem kulináris különlegességeket alkot, csak összedob valami egyszerűt- maximum 2 óra (és nem is minden nap kell). A 2 óra alatt is renbe lehet hozni a konyhát, kimosni, kiteríteni, stb (legalábbis én gyerek nélkül így csinálom). Ez ugye maradék 10 óra. Akárhogy is nézem, ha el kell menni heti 2 alkalommal bevásárolni, el akar menni anyuka heti 3x egy órát kocogni (nyilván nem egyedül hagyva a gyereket), néha napján el kell menni orvoshoz, stb, akkor is marad egy olyan 6, de inkább 8-10 óra aludni.
Akkor, mégegyszer mondom, csak a matek részét kérdem, mitől kialvatlan az, akinek van 8 órája aludni? Vagy mitől nincs 6-10 óra egy nap? Mit kell még csinálni etetésen, altatáson, pelenkázáson, ház körüli teendőkön, főzésen, bevásárláson, orvoshoz járáson, és néha egy lightos ki edzésen kívűl? Vagy hogy épül fel egy kismama napja, mi az ami miatt a gyerek alvásának 13-18 óráját ""nem tudja kihasználni"", vagy nem elég neki?
Remélem értitek a kérdésem lényegét, és senki nem vette magára.
Úgy tudtam, hogy jön pár bezzeg aki jobban fogja tudni valójában hogy érzi magát a másik ember a saját bőrében. Komolyan, ti csak ezért vállaltatok gyereket, hogy legyen kit "lekörözni" ti bezzeg milyen fitz mamik vagytok akiknek meg se kottyan a kialvatkanság meg az éjszakázás?
Szóljatok már a környezeteteknek adjanak egy buksisimit, mert láthatóan veszettül ki vagytok rá éhezve.
Az én babám nem olvasta ezt a 13-18 órát alszik témájú könyvet.Napközben aludt párszor 30 percet éjjel a fájó hasától ordított 2 óráig.Aztán akkor utána aludtunk 1-2 órát és szoptatás, aztán újabb 1-2 óra alvás és szoptatás, aztán felkeltünk és ment szépen a nap.
3 hónaposan elmúlt a hasfájása, volt 2 hét szépen alvás éjjel, aztán mozogni kezdtek a fogcsírái, beindult a mozgásfejlődése és azt vettük észere, hogy 10-15(legrosszabb időkben 15 felett kelt) ez ment másfél éves koráig, aztán másfél éves korától már csak 5x kelt és néha már aludt is végig egy -egy éjszakát.Valójában 2.5 koráig kb 7-10 éjszakát aludt végig, azóta viszonylag jól alszik, bár még vannak hetek mikor valamiért megébred.Ja meg a beszéd beindulásánál volt még egy ilyen ébrenlevős időszaka.
Őszintén szólva nagyon kialvatlan voltam.Főleg hogy páromat(az apját) csak 2 éves korától kezdte elfogadni éjjelre segítségnek, nappal meg a 30-40 perc alvások amiket produkált max arra volt elég, hogy míg elaludt addig bepakoltam a mosógépbe,mosogatóba.Sajnos nappal soha sem bírtam aludni, addig se míg a gyerekünk nem volt:D
#26 én meg azt nem tudom ennyi ésszel, hogy maradsz életben.
Azért car lehet ilyen nyomorultul frusztráltnak lenni. Nagyon egyéb örömöd nincs az életben, mi? 😀
26!
Szerinted mi arról tehetünk, hogy mennyit alszik a babánk? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!