Honnan tudhatom, hogy megfelelő-e a babám mozgásfejlődése?
3 hónapos korában voltunk Dévényesnél, aki mondta, hogy kicsit ugyan feszes, de nem indokolt fejlesztés. Abban maradtunk, hogy "probléma esetén" jelentkezzek. Na igen ám, de honnan tudom, mi a probléma?
Most 5 hónapos, a védőnő a havi státuszokon csak a minimum elvárásra kérdez rá, nem mond semmit, amikor említem, hogy ezeket már hónapok óta tudja, szóval ő igazából nem segít.
Most nagyon a kúszást próbálgatja a lányom, de annyira nem érzem benne az elszántságot. Nyújtózik-nyújtózik egy kicsit, aztán ha látja, hogy nem ér el valamit (vagy elérné, de ellökte a nagy igyekezetben), akkor ahelyett, hogy tovább próbálkozna, mintha feladná és repülőzni kezd. Ez is tudom, hogy elvileg rendben van ilyenkor, de nem tetszik, hogy ilyen hamar feladja. Láttam már párszor, hogy feltolta a kis fenekét, és azt hittem, hogy na majd akkor mindjárt hernyó-mód kezdi el a dolgot, de nem igazán lett folytatása, napok óta már nem is csinált ilyet. Pedig most volt (van?) fejlődési ugrása, az elmúlt napokban sokkal többet szopizott, alig aludt, gondoltam akkor most elkezdi a kúszást, de mintha enyhülne ez az időszak, és még mindig nem kúszik. A kis lábacskáit mondjuk észrevette, azokkal játszik újabban, ha háton van, de annyira keveset van háton, meg egyébként is, ez azért nem indokolna növekedési ugrást szerintem. Vagy? :D
Szóval, a kérdés: honnan tudjam, hogy rendben van-e a fejlődése? Mik azok a jelek ilyenkor, amikor "probléma esete" áll fenn, és menjek vissza a Dévényeshez?
Köszönöm előre is, és boldog új évet mindenkinek! :)
Szia! Bár az én babám 5 hónaposan kezdett el pont úgy kúszni, ahogy írtad, tudd, hogy ez egyáltalán nem elvárt! Az is jó, ha 8 hónaposan kezd el kúszni. Szerintem ha nem látsz rajta olyat, ami aggodalomra ad okot, akkor rendben van. Fél évesen várják a forgást, utána megint van pár hónapja kúszni. Ha szépen tartja a fejét, és minden végtagját kb ugyanannyira használja, akkor rendben van.
Az én babám egyik oldala kicsit gyengébb, a dévényes azt mondta, hogy végig, ahogy fejlődik (már csak az önálló járás van vissza), mindig látszani fog rajta, de mivel mindent a nagykönyv szerint és nagyon ügyesen csinált, így nincs probléma. De pl látszik, hogy a bal oldala gyengébb, mindig azzal csinál később dolgokat, de mindig kompenzálja magának, végül azzal is ugyanazt csinálja csak két hét eltéréssel. Ha fáradt, mindig balra dönti a fejét.
Köszönöm a válaszokat!
Amúgy nem görcsölök rajta, csak most eszembe jutott a Dévényes "probléma esetén jelentkezzen" búcsúzása, valahogy nem tudom, milyen problémára kéne számítanom, miután már megvizsgálta, és ezért merült ez fel bennem.
Pl féloldalas kúszás, megkésett mászás. Még ha izomtónusilag minden is stimmel, akkor is lehet a későbbiekben egy rossz beidegződés, amit korrigálni kell.
Fiam pl miután felállt, belső talpélen lépegetett. Vagy előtte féloldalasan kúszott, minden rendben volt vele, csak ő így tanulta meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!