Hátránya vagy előnye származik a szigorúan betartott napirendből?
Szia!
Úgy vagyok, mint az első. Elméletileg van napirendünk, szinte óramű pontosan fél hétkor kel reggel, de ha nem alszik délután is, és már látom hogy "lankadozik" akkor a szigorú esti 7es fürdést pl. fél órával előrébb hozom. Ha nagyon kipihent, akkor meg csúsztatok még egy fél órát. Viszont tíz esetből 8szor este 9kor már alszik.
Szerintem fontos egy bizonyos állandóság a baba életében, viszont emellett figyelni kell az ő jelzéseire is. Pl. ha álmos 7-kor, de Ti fél 8-kor dugjátok ágyba, akkor szerintem nem kell sírni hagyni/babusgatni/cicin lennie még fél órát, csak mert fél 8-kor van percre pontosan takarodó. És az evéssel ugyanígy van. Nagyon fontos, hogy ha éhes etesd meg.
Szerintem a napirend ahogy írtam, ad egy biztonságérzetet a babának. DE nem mindenáron kell ehhez ragaszkodni. KÉsőbb, 2-3 évesen, amikor már hiszti is lesz, akkor sokkal fontosabb lesz, mint pl. egy 4 hónaposnak.
Nekünk is van napirend, az alváshoz és a fürdéshez 10-ből 7-8 szor ragaszkodom az időponthoz, de ha megyünk valahova vagy ilyesmi, akkor csúszhat a dolog, nem idegeskedem, hogy "úristendélvanagyereknekaludnikell!!!" :))
De én úgy gondolom kell egy viszonylag rugalmas de azért behatárol időbeosztás.
23 hónapos fiú anyuja
Nagyon jó dolog a napirend! A gyermek ezáltal biztonságban érzi magát, mert tudja mi után mi következik. A gyermekeknek pedig a legfontosabb a biztonság.
Megfigyelhető ha pl elutaztok, hogy a gyerek nem alszik nyugodtan, mert nem a megszokott dolgai veszik körül.
Szóval a napirend nagyon jó, de nem kell mereven ragaszkodni hozzá. Rugalmasan kell kezelni, mint ahogy előttem is sokan írták.
A napirend fontossága igazán a későbbiek során fok jelentkezni, amikor oviba, iskolába jár. Akkor tudja, hogy mikor kell kelni, feküdni.
Sajnos én is sok olyan családot látok,ahol az sem gond, ha a gyerek este 6-kor fekszik le a délutáni pihenő gyanánt, ennek eredményeként 11-kor még fent van. Kérdésem, hogy fogják ezek a gyerekek megszokni azt, hogy reggel 8-ra iskolába kell járniuk?
Azért szerintem ez a percre pontosan betartatás kicsit túlzás. Próbálj meg kicsit spontánabb lenni, mert szerintem azzal, hogy mindenáron próbálod betartani az időpontokat, csak magadat és a gyereket stresszeled. Azért kell néha egy kis szabadság is, attól, hogy csúszik 5-10-20 percet egy étkezés, vagy a fürdetés, még nem dől össze a világ.
Ráadásul szerintem a saját (felnőtt) életedet is tönkreteszed ezzel. Pl. ha elmentek vendégségbe, és jól érzitek magatokat, de akkor is eljöttök, mert fürdetésre haza kell érni?
Nálunk a napirendet mindig a gyerek alakítgatta, pl. ahogy csökkentek az alvásai száma, stb. sosem erőszakoskodtam, mindig követtem a jelzéseit. Valahogy sikerült mindig szépen kialakítani a napirendet.
Most 18 hónapos és bizony 10 perc eltéréssel az egész napot el tudom neked mondani mikr mi van. Természetesen, ha látnám, hogy neki ez nem jó akkor változtatnék, de nem látom így. Pl. fél8-kor kel, 8-ig apával játszunk az ágyban 3-asban, aztán 9 után le a játszóra, pontban fél12-kor jövünk fel (addigra már kész az ebés, reggel főzök) és ebés, pontban 12-kor aludni megy. 2 körül ébred. Fél3-kor ŰBarney megy aJimJam-en és ilyenkor eszi a gyümölcsadagját, aztán 4-től játszózás 7-ig. 7-kor Barney, fél8 vacsora, 8- fürdés - 8:20-től dalocskákra táncol és 8:30-kor pontban kapja a jóéjt puszikat és alvás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!