6 hónapos baba. Teljesen elvesztettem a fonalat napirend és evés ügyben (is)?
Ezidáig abban a hitben voltam, hogy minden rendben a napjainkkal a helyzethez képest (költöztünk, építkezünk.. ), de ahogy olvasgatom itt a percre pontos napirendeket, csak pislogok.
Anyatejes baba, így az első étkezése anyatej. Szopi után majdnem mindig elalszik. A második délelőtti étkezés gyümölcs, aztán anyatej.
Ebédre főzelék, anyatej, délután gyümölcs, fürdés előtt és után is szopi.
Az egyetlen fix dolog a napban a délelőtti gyümölcs és a fürdés - alvás.
Tudom, hogy biztonságot adna neki a kötött napirend, de egyszerűen nem tudom kialakitani. Nem tudom, kitől kérhetnék tanácsot, ahogy azt sem, ki mennyire kozmetikázza a dolgokat.
Kaphatnék őszinte válaszokat arra, hogy jó - e ez így, vagy, hogy mit csinalhatok rosszul? Nálatok hogy nézett ki a nap egy hathónapos babával?
Igen, egyet szoktunk délután, melegben inkább koraeste.
Köszönöm szépen! :)
Nem sok babákról szóló könyvet olvastam - lehet rosszul tettem- de a kevés közül azt hiszem Tracy Hogg könyvéből tanultam, tudtam meg a napirendről.
Engem az elején zavart, hogy nincs napirendje, holott ott meg amott, más anyukánál azt olvasom, hogy....
Hogg a napirendre a 4É-t találta ki: étkezés - ébrenlét - édes álom - én idő (anyukáé). Ha ezek fixen váltják egymást a babánál, akkor kialakul a napirend, ami nem órához lest, van kötve, hanem ezekhez a cselekvésekhez.
A biztonságot te adod neki és az, hogy tudja, hogy pl a meleg étel (ebéd) evése után játék/séta/mese stb. lesz,majd alvás,ha fel kel akkor meg kap cicit, utána játék/mese/séta majd fürdés,alvás.
Percre pontosan mi sem működünk, plusz nekünk a munka, a felnőtt lét szab keretet, de pl munka mentes napon borul az addigi napirended. (A babáknak a napjaik "céltalanul" telnek, nekik minden nap új élmény és minden nap hosszú.)
Plusz folyamatosan változnak a babák alvási szokásai és van, hogy valami felborítja a napirendjét és pl kimarad a délelőtti alvás vagy épp 8kor fürdik a 7 helyett, de ez nem baj.
Amíg boldognak látod és érződik rajta, hogy biztonságban érzi magát, nincs gond a napirendjével.
Nálunk is kb-i idők vannak, kb 6.30-7.00-között kel, akkor 2-3 órát kibír, de van, hogy nem alussza ki magát és kevesebb, mint egy óra múlva újra alszik. Van, hogy 3* de van, hogy 2* alszik egy nap. Fürdetni 19.30 körül visszük, de pl most este 20.00 is elmúlt mire odáig eljutottunk.
Sajnos az étkezéshez nem tudok Hozzászólni, mert mi 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, mert csak addig szopizott. Kb rögtön váltottunk ki étkezéseket, először csal a délelőttit, majd az ebédet, vacsorát.... Most 11 hósan így állunk: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, tápi.
Van, hogy valamelyik étkezés kimarad, vagy későbbre csúszik.
6-os voltam.
Lassan egy éves a fiam és nincs percre pontos napirend. Én sem hiszem, hogy lehet annyira pontosan csinálni mindig mindent. De nem is nagyon érdekel más mit irkál erről. Szerintem inkább a dolgok sorrendje a lényeg nem az hogy pontosan ugyan abban a percben történjen.
Felkel, cici, aztán eljátszik, gyümölcs, cici, séta, ebéd, cici, utána megint eljátszik/ játszunk, uzsi, cici, utána játszótér, mese, fürdés, fekvés.
Igen amúgy mi sem tudtunk még étkezést kiváltani. Ez van. Nem görcsölök rajta 🤷
A lanyommal mem volt napirend
Vagyis igy nem igaz
Onkabb ugy fogalmazok h allando valtozasban volt az igenye szerint
Ami fix volt az a furdes es a seta
Kb 1 evesen allt be egy normal mapirend 1 deli alvassal. Addig ahogy osszejott. Mondjuk engem nem zavart mert tudtam h pl most fogzik most novekedesi ugrasa van most jarni tanul ... Mindig volt valami ami boritotta
Ellenben a fiam szuletesetol kezdve 3 orankent kell evett, 2 honaposan 6 orakat aludt ejjel egyben, majd 3 honaposan a 9 orat, pontosan reggel 6 kor kelt mindig. Na ezt utaltam 🤣 persze lenyelmes volt mert az orat hozza igazitottam 🤣 es a nagylannyal is jobban tudtam tervezni. Na de akkor is !
Most mar tini es full kaotikus ahogy lennie kell! 🤩
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!