Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért adnak sokan napi szinten...

Miért adnak sokan napi szinten édességet, cukros péksütit a gyerekeknek, pláne reggelire?

Figyelt kérdés

Köztudott (?) tény, hogy reggel a legérzékenyebb az inzulin, ilyenkor lassan felszívódó szénhidrátokat és rostokat kellene fogyasztani, a fehér kenyér, péksütik, lekvárok, tej, kakaó és társai viszont gyorsan felszívódóak, megdobják az inzulint és nagyon megnövelik 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Ugyanez igaz a nasira, nyilván nem arról van szó, hogy soha ne kapjon egy gyerek édességet, de én azt látom, hogy jóformán minden kisgyerekes-babás ismerősöm napi több alkalommal ad ilyesmit: reggelire egy kis kakaó, ebéd után tejszelet, uzsira péksüti, a többiről nem is beszélve.

Minden tele van azzal, hogy rohamosan terjed a cukorbetegség a gyerekek körében, szóval nem hiszem, hogy a szülők ne tudnának arról, hogy rosszat tesznek. Az embereket nem érdekli a gyerekük egészsége, vagy mi az oka a rendszeres nasiztatásnak? :O

Semmi provokáció, tényleg csak csodálkozom rajta és nem értem.

2020. jún. 9. 09:08
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
82%

Én kifejtem bővebben hogy mit gondolok (habár még nincs gyerekem)

Régen is és most is volt/van olyan hogy péksütit reggelizek (nem mindig de előfordul), kakaót, tejet mindennap iszok, kisgyerekként is nasizhattam (mértékkel) és most is szoktam. Sose volt baj a cukrommal, nem vagyok elhízva, nincs semmi problémám tőle és ugyanígy nem ismerek senkit aki ennyire figyelne arra hogy pl reggel ne igyon tejet vagy egyen péksütit de nem ismerek egy cukorbeteg embert se. Régebben amikor mi voltunk kisgyerekek sem kaptunk reggelire cukkinipalacsintát és nem volt olyan hogy a gyerek csak ilyesmiket ehet és mégis élünk, egészségesen.(legalábbis felénk nem volt)

Nem azt mondom hogy ez jó, csak ilyeneket kell enni, mehet dögivel hanem hogy szerintem inkább a mérték a fontos, pl ne legyen mindig 1 zacskó chipssel zárva a nap. Amikor van rá lehetőség akkor legyen egészséges kaja de ha valamikor kakaóscsigát reggelizik tejjel sem kell egyből arra gondolni hogy ezért biztos cukorbeteg lesz. Pl. majd oviban, suliban sem fogja tudni ezeket elkerülni.

Szóóóval én nem tartom rossz szülőnek azokat akik nem figyelnek arra hogy mindent bio cuccból csináljak DE közben figyelnek arra hogy ne csokit csokival egyen a gyerek.(én is inkább azt mondom hogy gyümölcsöt kapjon és csak néha édességet)

Azokat viszont nem tartom teljesen 100-asnak akik csak egészséges kaját adnak, SOHA, de tényleg soha semmi kis boltinasit, mert amíg kicsi a gyerek addig még tudja szabályozni de ha nagyobb lesz és esetleg kap majd egy osztálytársától egy csokit vagy még nagyobb lesz és elmennek akár egy moziba és ott majdnem mindenki nasizik ugyebár és vesz ő is valamit akkor nagyon rosszul lehet majd ezektől mert nem lesz hozzászokva a gyomra. (de lehet mondani sok más példát is)

Szóval én úgy vagyok vele hogy mértékkel kell ez is meg az is, nem szabad teljesen megvonni semmit (kivéve ha allergiás).

De még egyszer leírom mielőtt nekem lesz támadva hogy nem az a baj ha valaki csak biócuccból, egészséges kajákat ad a gyereknek, hanem az ha néha-néha sem ehet más fajta ételt, nasit.

2020. jún. 9. 10:01
 12/30 anonim ***** válasza:
50%
Mert felelőtlenek azért! Néha oke, de nem mindig.
2020. jún. 9. 10:22
 13/30 anonim ***** válasza:
93%

Hát, igazság van benne, de nálunk a megoldás félúton van. Egyetértek vele, hogy túl sok az édesség, az oviban is egyébként.

Dolgozó szülőként a reggeli sütögetés nem jön össze, vagy zabpehely (rizstejjel, férjem tejérzékeny, nem tartok itthon rendes tejet), vagy péksüti, vagy müzli/gabonapehely nálunk a reggeli a munkanapokon.

Tízórai az oviban van, hétvégén később kelünk, így elmarad.

Ebéd után nálunk nincs nasi, nem is kívánjuk. Uzsonnára szokott kapni a fiam édeset (is), gyümölcsöt (is).

2020. jún. 9. 10:37
 14/30 A kérdező kommentje:

A sós palacsinta csak egy példa volt.

De őszintén, nekem nem nagyon jutott eszembe, hogy valaki ennyire ne tudná manapság, mi az a gyors vagy lassú felszívódású szénhidrát, és ez komolyan közbejátszhatna :O

2020. jún. 9. 10:45
 15/30 anonim ***** válasza:
55%

Semmi provokáció? Ohh... Dehogynem! Az a lényeg, nem? 😀

Az enyémek ma mekis hambit reggeliztek és jól esett nekik! Puszilunk!

2020. jún. 9. 11:18
 16/30 anonim ***** válasza:
50%

És az oviban mi lesz?

A lekváros kenyér, mézes kenyér, kakaóscsiga és a péksütemények?

Ott is ezt eszik. A többi gyere eszi ő meg nézi, mert nem tudja mi az?

Én sem viszem túlzásba a nasit de reggelire mért ne lehetne egy kis péksütit adni a gyereknek?

2020. jún. 9. 11:32
 17/30 anonim ***** válasza:
89%

Dietetikus,védőnő,gyerekorvos se ajánlotta, hogy 1,5 -2 éves kora előtt a gyerek teljes kiőrlésű termékeket egyen, mert a vitaminok felszívódását nagymértékben befolyásolja náluk.A teljes kiörlésű termékek bevezetését pedig úgy ajánlották, hogy fokozatosan, fel ilyen liszt, fele olyan..Szóval mire a gyerek tisztán teljes kiőrlésű lisztből készült kaját is ehet addigra bekerül a bölcsődébe,óvodába ahol tízóraira már a tök egészségtelen cukros xarokat kapja.Viszont másfél,két éves koráig is csak kell adni neki néha kenyeret, nem élhet zöldségen,gyümölcsön meg leveleken,tojáson,mert az sem volna egészséges.

Ettől függetlenül szívesen nyúl a gyerekem a zöldségekhez.Viszonylag egészségesen van táplálva, megvannak az alapok amikre lehet építeni.Van, hogy eszik tojást reggelre zöldségekkel van hogy kenyeret(már kevert lisztből) zöldséggel és igen tejet is iszik hozzá mert még az is kell neki.Alapvetően a lassú és gyors felszívódású ételek keverése is egyfajta lassabb emelkedést eredményez.Emellett nem beszéltél még arról, hogy a gyerekek válogatósak is lehetnek, van amelyik megeszik mindent amit elé tesznek, valamelyik pedig szinte fényen él.A gyerekek nem meggyőzhetők észérvekkel, mert felfogni is képtelenek, hogy ezt vagy azt miért volna jobb enni és még sorolhatnánk..

2020. jún. 9. 11:47
 18/30 anonim ***** válasza:
67%

Leszögezem, hogy a gyerekem nagyon kevés èdességet, cukros nasit kap..

De örülök ha ebédre van időm.. nemhogy otthoni péksütire

A tojást egyféleképp eszi meg.. azt se mindig

Olajos magvak jó részére allergiás vagyok

Így neki sincs bevezetve..

Zabpelyhez nem eszi meg szintén.. se tejjel. Se kásában.. a zabpalacsintát is fujjolja / mindet szoktam készíteni, mert én szeretem.. van IR a családban, így tekintettel rá sok ilyesmi készül.

A gyerekemet rázza a hideg az uborka paprika paradicsomtól

Főzve/ savanyúnak is.

De legalább a lilahagymàt vagy avokádót megeszi

Káposztasalátát is.. de semmi más savanyút

Párolt zöldségeket úgy kell becsempészni a szájába

Egyébként kb mindent úgy kell bevsempészni

Konkrétan fényevő a gyerekem..

Legalább a mazsolát megeszi🤦🏻‍♀️

2 éves

Igen lassan gyarapodó, nem sovány, csupa izom làny

2020. jún. 9. 13:14
 19/30 anonim ***** válasza:
84%

Én meg olyanról nem hallottam még, aki nem tudja, hogy babáknak a teljes kiőrlésű pékáru nem ajánlott. Illetve kíváncsi lennék, hogy etetnéd meg a házi készítésű cukormentes kakaós csigádat. Csak mert az édesítőszerek szintén nem valók kisgyereknek, minden nélkül meg kizárt, hogy bárki megenné.

Amúgy heti egy péksütis reggeli szerintem egyáltalán nem gáz. Aki meg minden nap ad, azt nem helyeslem, de semmi közöm hozzá.

2020. jún. 9. 13:44
 20/30 anonim ***** válasza:
74%

Nincs meg ugyan gyerekem, de oviban tenyleg ilyen dolgokat kaptunk, szerintem mertekkel semmi gond nem szarmazhat belole. Ugyanakkor az utolso bekezdesben foglalt mondataid hatalmas nagy hulyesegek. Igazsag az, hogy egyre tobb a diabeteszes, de az, hogy "rohamosan terjed a cukorbetegseg a gyerekek koreben" es ez a szulok miatt van hazugsag. Az 1es tipusu cukorbetegseg (vagyis a gyerekkori) nem a szenhidratdus taplalkozasnak koszonheto, hanem egy vírusos auto-immun folyamat. Semmi koze hozza a taplalkozasnak.

Udv egy 1es tipusu diabeteszes.

2020. jún. 9. 15:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!