Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hová sietnek ennyire a babák?

Hová sietnek ennyire a babák?

Figyelt kérdés
Az ismerőseim körében szinte mindegyik baba gyorsan fejlődik. 6 hónaposan már stabilan ülnek, 9 hónaposan állnak, egyévesen járnak, de olyannal is találkoztam, aki már 9 hónaposan elindult. Nem gyors egy kicsit? Persze, nem lehetetlen, előfordul, hogy vmelyik baba gyorsabban fejlődik az átlagnál. De hogy mindegyik? Tényleg nem ismerek egy olyan ismerőst sem, akinek a gyereke mondjunk másfél évesen indult el, vagy 9 hónaposan ült. Vagy lehet, hogy csak az én környezetemben van ilyen nagy ütemű fejlődés?

2020. márc. 3. 10:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak nagyon figyelsz erre. Nem olyan gyakori ez. Legalábbis az én környezetemben. Persze van, aki hamar kezd járni, beszélni. De általában bőven 9 hónapos kor felett szokták elkezdeni. Sőt, inkább 1 éves kor után.
2020. márc. 3. 11:03
 2/14 A kérdező kommentje:
Ez az, hogy pont nem figyelem, akarva-akaratlanul látom pl Facebookon, főleg hogy mindent megosztanak a gyerekeikről, vagy a közvetlen környezetemben. Amúgy nekem is van gyerekem, a védőnő is mondta, hogy a mai gyerekek valóban nagyon hamar tanulnak meg dolgokat. Legalábbis mozgás szempontból, beszélni annál nehezebben.
2020. márc. 3. 11:23
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Fb-on mindenki tökéletes...lehet hogy áll a baba,de lehet csak a foto erejéig 2 másodpercig.Nagyfiam 15 hósan indult el,viszont hamar beszélt,a kicsi 4 hósan négykézláb állt és 7 hónaposan felállt,de 2 évesen se beszélt még....nem egyformák,és sokszor a szülők is siettetik.
2020. márc. 3. 11:31
 4/14 anonim ***** válasza:
32%

Régen más világ volt. A gyerekek sokat voltak pólyában, járókában. Kevesebb lehetőségük volt a mozgásra az első időkben. Ma már szinte az első naptól mondják, hogy tedd hasra, hogy erősödjön.

Nyilván öröklött is. A férjem és én is gyorsan fejlődünk, szülők elmondása alapján. Kisfiam is a 6.hónap végére felület, elkezdett mászni. Most 7 hónapos, megy mint a golyó, és már próbálja néha felhúzni magát, hogy beleessen dolgokba. Van több vele egykorú ismerős baba. Ők szépen támasztanak, forgolódnak, kB itt tartanak. Szóval inkább az a gyakoribb talán.

2020. márc. 3. 11:45
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Benne vagyok az FB-n a lányom "születési csoportjában" (azonos hónapban született gyerekek), most lettek 1 évesek a gyerekek és hetek óta elárasztják a falat az "xy is elindult" posztok,

DE

ugyanakkor volt statisztikai jellegű szavazás is. Elég sokan voksoltak az 1000 fős csoportból, és az eredmény az lett, hogy kevesebb mint 10 %-a jár ennyire elől a gyerekeknek.

Ami egyébként össze is cseng a nagykönyvvel, ami átlag 15 hónapra teszi az elindulást (és ebben a statban benne van az is, aki 10 és az is aki 18 hónaposan indult el).

Kb. ez lehet a helyzet a saját fb faladdal is.

Egyébként az én első gyerekem is mai gyerek, mégis csak 18 hónaposan indult el.

2020. márc. 3. 11:50
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam mindent időben csinált. 9 hónaposan ült fel egyedül, 1 hét múlva el kezdett mászni, ezzel egyidőben felállt. Most 11 hónapos, még nem megy, nem is próbálgatja. Járássegítőt direkt nem veszek neki, had jöjjön rá mindenre magától a maga idejében.

Az én ismeretségi körömben nem olyan jellemző az amit leírtál, viszont az igen, hogy szülők túloznak. Pl: volt aki azt mondta, hogy a gyereke 9.5 hónaposan érthetően azt mondta, hogy gyere ide, illetve több szót is ismételget. Ezt nem nagyon tudom elhinni.

2020. márc. 3. 11:51
 7/14 anonim ***** válasza:

"Pl: volt aki azt mondta, hogy a gyereke 9.5 hónaposan érthetően azt mondta, hogy gyere ide, illetve több szót is ismételget. Ezt nem nagyon tudom elhinni."

Én se tudtam elhinni, míg a sajátom nem csinálta 😂

Mindezt azután, hogy az első gyerekem "nem kényeztetett el" semmi korai dologgal. Megkésett mozgásfejlődésű és megkésett beszédfejlődésű volt (pontosabban még az is, most is járunk terápiára). Erre az öccse 11 hónaposan annyi szónál jár, mint a nagy 2,5 évesen. 🙈

De 1, nem dicsekszem vele (most írom le először), 2, tudom hogy semmit se jelent. Nem lesz ettől se okosabb, se ügyesebb, mint a nagyobb.

2020. márc. 3. 11:58
 8/14 anonim ***** válasza:
Az enyémek nem sietnek. :)
2020. márc. 3. 12:07
 9/14 A kérdező kommentje:
Amúgy én is úgy látom, hogy a legtöbb esetben valóban a szülők siettetik a babák fejlődését. És abban is lehet vmi, hogy a Facebookon mindenki próbálja úgy beállítani a gyerekét, hogy mennyi tud már. Ennek mondjuk nem tudom, mi értelme.
2020. márc. 3. 12:36
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
A lányom 16 hónaposan kezdett csak el menni, kúszás kimaradt, 8 hónaposan ült fel hasizomból, 9,5 hónaposan kezdett mászni. Fiam 5 hónaposan már kúszott, 7 hónaposan ült és állt, 9 hónaposan mászott. 10 hónapos kora óta kapaszkodva közlekedik. Most 11 hónapos, már kapaszkodás nélkül is szokott állni pár másodpercig. Nem siettetjük, ez van, ő érzett rá.
2020. márc. 3. 12:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!