Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szopizással kapcsolatban?

Szopizással kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Babám 3 hetes, eddig 50 perc alatt sose végzett a szopival, de egyik pillanatról a másikra átállt 10-15 percre, magától kiköpi és elalszik. Viszont másfél óránként megéhezik, és etetni kell. Nem baj, hogy ilyen sűrűn kéri? sajnos mikor elalszik, semmivel sem tudom felébreszteni, így nem tudok neki több tejet adni egyszerre. A súlya amúgy szépen gyarapodik, napi 20-30g, csak a másfél órás időközönkénti evése miatt aggódok (néha csak 1 óra). Volt valakinél még így? Ez baj?
2010. júl. 22. 07:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nálunk jóval gyakrabban volt. :) Komolyan nem értem miért érdekel olyan nagyon az az óra? A babádon látod, hogy jól van? Ha igen, akkor meg miért aggódsz? Én már többször javasoltam itt, hogy felejtse el valaki az órákat, és figyeljen csak a babájára, neked is csak ezt tudom mondani. Jó babázást!
2010. júl. 22. 08:24
 2/9 A kérdező kommentje:
a gyerekorvos mondta, hogy fájni fog a hasa, ha túl gyakran etetem, és ne adjak neki 3 óránál előbb enni. de ha egyszer sír...és beállt erre a másfél órára, csak ez elvileg a doki szerint ugye rossz, ezért kérdeztem
2010. júl. 22. 08:52
 3/9 anonim ***** válasza:
Szia! A babam is pont ilyen gyakran kerte a cicit, es nekem is a doki azt javasolta, hogy 2 es fel oranal hamarabb ne adjak neki cicit. Az lett az eredmenye hogy elkezdett apadni a tejem! Hagyd, hogy igeny szerint szopjon, en is igy tettem, es kesobb beall majd, hogy kevesebbet keri, megtanul egyszerre tobbet szopni, es most a gyomra is kicsi meg, nem is tudna 3 orankent eleget szopni.
2010. júl. 22. 08:59
 4/9 anonim ***** válasza:

igaza van a gyerekorvosodnak... nálam ugyan ez volt a lányomnál. Nagyon gyakran tettem cicire, mert mindig éhes volt- utólag belátom h kevés tejem volt sajnos, pedig ittam szoptatós teát, homeos bogyót, stb.

Folyamatosan fájt a hasa, mert a pici tejet nem tudta olyan gyorsan megemészteni. Szerintem állj rá a fix 2-3 óránkénti etetésre. Én a saját tapasztalatomról beszélek, így hamar kialakul a picinek is a napirend. ha még egy babám lesz, tuti nem fogok igény szerint szoptatni. Se az anyának se a babának nem jó. Nekem volt olyan hogy 70 percig cicizett, 20-30ml-t evett, majd egy fél óra múlva újra cicire tettem mert éhes volt, persze utánna meg fájt a hasa.

Ez tapasztalat csak.

2010. júl. 22. 09:07
 5/9 A kérdező kommentje:
kedves utolsó! és ha a babám másfél óra múlva már sír, hogy éhes, akkor hagynom kéne, hogy még másfél óráig sírjon és éhezzen, mielőtt enni kap? lehet, hogy elméletben ez a jó megoldás, de én képtelen lennék rá...
2010. júl. 22. 09:09
 6/9 anonim ***** válasza:

a szoptatás alatti kereslet-kínálat egyensúly min. 6 hét alatt áll csak be, ezért 6 hétig csakis igény szerint szoptass!!! a babának nagyon pici még a gyomra, több talán bele sem férne egyszerre. ne hallgass a dokira sem, lehet, hogy ő még a "régi rendszerben" tanult... majd meglátod, hogy később a 2-3 órás napirendre is rá tudtok állni.

6. hét körül úgyis lesz még egy növekedési ugrása, és igazából azután kezd majd "babásodni", addig egy csöpp újszülött, akinek csak Rád és a szopizásra van szüksége!!!

a hasfájás is csak akörül szokott kezdődni, de az már más tészta.... ha mégis hasfájós lesz (kívánom, h ne legyen, mi megszenvedtünk vele) akkor valóban jobb lesz neki, ha ritkábban kap enni, hogy legyen ideje megemészteni, de addig még sokat kell fejlődnie.

az én babám egyébként 2,5 hónapos volt, mikor magától beállt a 3 órás napirendre. Előtte bármilyen igyekezetem ellenére minden nap okozott valami meglepetést, ami teljesen felborította a napunkat (hol nagyokat aludt, 4-5 óra is eltelt két szopi között, utána meg óránkénti evéssel bepótolta a lemaradást, mikor ennie kellett volna, akkor bealudt, mikor aludnia kellett volna, sírt stb... :)) aztán ráhagytam, éreztem, hogy hiába erőlködök, tök felesleges és lám 2 hét után magától kialakította a napirendet.

2010. júl. 22. 10:19
 7/9 anonim ***** válasza:

Első vagyok ismét. Csak egy kis megerősítés (forrás: [link] )

6. Két órán belül nem szabad újra mellre tenni a babát

Nem igaz!

Ennek a téves állításnak az indoklásaként legtöbbször azt szokták felhozni: “ha friss tej keveredik a félig emésztetthez a baba gyomrában, az hasfájást okoz.”

Mivel az anyetej nagyon könnyen emészthető táplálék, igen gyorsan - átlagosan másfél óra alatt - kiürül a baba gyomrából. Ezért teljesen természetes, ha egy szopós baba akár 1-2 óránként megéhezik, és enni kér.

A csecsemők általában nem egyenlő időközönként kérdzkednek mellre. Néha hosszabb szünetet hagynak két szopás között, máskor egy órán belül akár többször is szopizni szeretnének. Az elfogyasztott tej mennyisége sem egyforma: amikor nagyon éhesek, alaposan kiürítik a mellet, az elérhető tejmennyiség nagyrészét elfogyasztják, máskor csak kortyolnak néhányat az első tejből szomjuk oltására, megint máskor “csak” cumiznak, és élvezik a nyugalmat, biztonságérzetet és örömöt, amit az édesanyjuk testközelsége ill. maga a szopás ad.

Ha a csecsemő gyakran, rövideket szopik, és az édesanya minden alkalommal a másik mellét kínálja fel, a baba valóban hasfájóssá válhat. Ennek azonban nem az az oka, hogy a félig emésztett tejre frisset szopott, hanem az, hogy rövid szopásai alkalmával mindkét mellből csak az ún. első tejet fogyasztotta el. Ez a tej laktózban gazdag, ami gyakran puffadást, így hasfájást okoz, a baba széklete pedig hígabb, zöld színű lesz. Elkerülhetjük ezt a helyzetet, ha a babát ugyanarra a mellre tesszük vissza, hogy alkalma legyen a mellet kiüríteni, és a zsírdúsabb, hátsó tejhez eljutni.

2010. júl. 22. 10:47
 8/9 anonim ***** válasza:

ma 09:07 vagyok

igen, én is olvastam ez a LLL ligás dolgot, a védőnőm is a tagja. az őrületbe is kergetett vele...

azért irtam h tapasztalatot írok csak, nekem nem jött be az igény szerinti szoptatás...

hozzáteszem h nagyon akartam és szerettem is szoptatni!!!!

nyilván ne hagyd a picit még másfél óráig sírni, de én akkro fix 2 óránként etetnék. Amúgy nem lehet hogy kevés a tejcid és nem elég neki?

2010. júl. 22. 10:58
 9/9 anonim ***** válasza:

megint ma 09:07 vagyok.

még az jutott eszembe hogy az én lányom iszonyat hasfájós volt, kivizsgáláson is voltunk emiatt. És nem a 6. hét tájékán kezdődött nála, hanem miután hazajöttünk a kórházból. a 6. hétre elmúlt.

lehet nem lett volna ennyire hasfájós, ha nem ilyen kicsi időközönként szoptatom... ki tudja :-(

2010. júl. 22. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!