Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy oldjátok meg a főzést és...

Hogy oldjátok meg a főzést és az otthoni tennivalók elintézését, ha a pár hónapos babátok nem alszik nélkületek napközben és egyedül sincs el ébren?

Figyelt kérdés

Van egy 3 és fél hónapos babám, aki az elejétől kezdve tökéletes alvó éjszaka. Este 8-tól 5-6-ig alszik, általában max 1 fél órás ébredéssel, amikor eszik és utána alszik is vissza.

Szóval az éjszaka tökéletes.

Na de a nappalok..

nem alszik 10 percnél többet egyhuzamban, csak akkor, ha ott fekszem mellette.

Ha elalszik velem, én pedig eljövök, max 10 perc, ha ott maradok, akkor kb 1 óra.

De így sehogy sem tudok csinálni szinte semmit.

A kendőt nem viseli, a hordozót szoktam használni, de takarítani, főzni úgy sem lehet..

múltkor úgy a vasalás sikerült.

Jah és persze a hintában sincs el 10 percnél tovább.

Ez a 10 perc a választó, ébren semmit nem visel annál tovább nélkülem.

Az pedig kevés egy pörihez.

Azt olvastam még terhesen, h az ember kisbaba mellett rájön, h milyen sok mindenre elég az a két óra , míg a baba alszik...

hát, nekem egy is elég lenne.

2019. dec. 26. 10:38
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
83%

Kedves sírni hagyók! Egyáltalán nem prédikálni jöttem ide és nem vagyok olyan, aki orrba-szájba tanácsokat ad, de ez mellett nem tudok elmenni. Szakmámból adódóan másfél évet tanultam gyermekpszichológiát. Semmi nem pótolhatja a BIZTONSÁGOS KÖTŐDÉST. A biztonságos kötődés röviden annyit tesz, hogy a gyermek az élete első hónapjaiban jó esetben megtapasztalja, hogy van egy atombiztos háttérországa = anya (és apa, de ő érthetően később jön a képbe), akik válaszolnak a segélykérésére minden körülmények között. Ezáltal a baba sokkal bátrabban indul később önállóan felfedezőútra hiszen tudja, hogy anya nem tűnik el, anya jön ha baj van, anya mindig itt van. Sokkal nyugodtabban köti majd le magát egy-egy játékkal, sokkal jobban tud koncentrálni, sokkal jobban foglalja majd el egyedül magát hiszen pontosan tudja, hogy anya mindig, sziklaszilárdan adja a biztonságot. És sokkal könnyebben tud majd anya elmenni egyedül, mert a gyerek tudja, hogy anya mindig visszajön. Ellentétben a sírni hagyott babákkal, akik viszont azt tanulják meg, hogy hát igen, anya nem jön mindig, anyát időnként hiába hívom, anya néha eltűnik. Amíg picik, addig valóban csendben maradnak egy darabig, de ez csak a bizalomvesztés csendje = nem hívom anyát, úgysem jön. Felesleges szólítgatnom. Viszont amint helyváltoztatásra képesek lesznek, belőlük válnak a levakarhatatlan gyerekek, akiktől pisilni sem lehet elmenni. Rengeteg esetben pont a "tanuljon csak meg egyedül lenni, hadd sírjon, nem lehet semmi baja" szülőknek lesz a babájuk matricaként rájuk tapadva, brutális szeparációs szorongással, hisztirohamokkal. Az oka: egyáltalán nem biztosak benne, hogy anya mindig jön, anya nem tűnik el, anya mindig vigyáz rájuk, így jobbnak látják sosem szem elől téveszteni.

Egy két-három hónapos nem tud unalomból sírni, nála ez az érzés még nincs jelen. Vagy fizikai szükséglete van, vagy lelki. Felnőttként is sokszor tör ránk az egyedüllét érzése és szívesen beszélgetünk másokkal, nincs ez másként a picikkel sem, bár nekik az elsődleges igényük az édesanyjuk. Egy ekkora babával nem fektetünk szabályokat, nem alapozunk nevelési stratégiát, nem húzunk határokat, hanem kialakítjuk az ősbizalmat a szülők irányába.

Csak hogy a magam példájával éljek: három gyermekem van. Nem hagytam őket sírni, nem akartam nekik megtanítani az egyedüllétet két hónaposan, mindig igyekeztem válaszkészen reagálni - de egyik sem volt hurcibaba, a saját szobájukban alszanak egyedül születésük óta, nem lógtak rajtam sosem. Mindhárman iszonyat hamar önállósodtak, magabiztos, stabil gyerekek, de minden megnyilvánulásukban süt a félénk való feltétlen bizalom, őszinteség, szeretet. És akármennyire hihetetlen, de el tudtam menni pisilni egyedül nagyon-nagyon hamar.

2019. dec. 26. 20:54
 22/25 anonim ***** válasza:
84%
Feher zajt is erdemes kapcsolni.
2019. dec. 26. 21:01
 23/25 anonim ***** válasza:
32%
Nem kell sírni hagyni, az én babám, amikor ébren volt és már megcsináltam az etetést, pelenkázást vagy hasra lett rakva 10 percre, vagy játszoszönyeg, vagy pihenöszék, ezek váltogatva, a pihenöszék lehet a konyhában, főzni is lehet, úgy, hogy lát téged.
2019. dec. 26. 21:24
 24/25 anonim ***** válasza:
76%
Amúgy ez a "tudtam, hogy nem lehet semmi baja" ez annyira, de annyira álszent duma. Honnan a jó büdös fenéből tudtad? Lehet, hogy szúrja a címke a ruhájában. Elzsibbadt a keze. Kényelmetlenül ül. Megijedt valami full átlagos hétköznapi tárgytól, amire nem is gondolnál. Kiszáradt a szája. Viszket az orra, de nem tudja megvakarni a kiskezével még. Ki van csípve a popsija. Eszébe jutottál, és nem vagy ott. Van egy gyűrődés a ruháján és nyomja. Fázik a lába. Nem éri el azt a játékot, amit szeretne. Megijed a játéktól. Zavarja a mennyezeti lámpa fénye. Szemébe süt a nap. Soroljam még? Azért, mert nem éhes, nem szomjas és tiszta a pelusa, millió egy oka lehet, ami miatt a segítségedet kéri.
2019. dec. 26. 22:44
 25/25 anonim ***** válasza:
50%
Hasonló volt a helyzet nálunk is.Talán fél éves korára rendeződött annyira hogy főzni tudtam mikor aludt napközben. Addig párom főzött mikor hazajött.kitartás.jobb lesz
2019. dec. 27. 07:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!