Olyan anyukák, akik megkísérelték a hozzátáplálást 3-4 hónapos kortól, leírjátok hogyan csináltátok?
kérlek benneteket, amilyen részletesen tudjátok, írjátok le, mit hogy adtatok, mikor, meddig, nincs segítségem ilyen téren, mindenhol csak 6 hós kortól találok erre útmutatót.
nagyon köszönöm!
Azért találsz 6 hónapos kortól útmutatót, mert előtte nem javasolják, hogy bármilyen formában is elkezdd a hozzátáplálást, mivel a baba szervezete nincs még felkészülve erre.
6 hónapos kor előtt legjobb az anyatej, de ha valamiért nem tudsz szoptatni, akkor a korának megfelelő tápszer, amit orvos tud felírni, bár úgy tudom, hogy recept nélkül is kapható. Ha ezt választod, akkor legalább a gyógyszertárban kérdezd meg, hogy pontosan melyik tápszert és hogyan add a babádnak!
Szia
Én almalével kezdem már majdnem 4 hós volt, lereszeltem, két kávéskanál levet adtam neki délelőtt. Mindent délelőtt adj neki elsőre mert akkor napközben kiderül,nem e lesz tőle "baja"? pocak fájás, hasmenés stb. Két három nap után többet adtam neki, majd délután is, aztán rendesen itta a cumisüvegből. És innentől kezdve úgy mint ahogy a nagykönyvben. Az üveges cuccok is (hipp,kecskeméti stb) 4 hós kórtól vannak. Csak arra vigyázz,hogy egyszerre egyet adj neki, és hetente bővítsd.
Remélem tudtam segíteni.
első válaszoló! nem ez volt a kérdés, én is szerettem volna csak szoptatni 6 hós koráig, de nem megy, mindig kell tápszerrel pótolnom.
majdnem depis lettem miatta, állandóan csak sírok, mióta nincs elég tejem, szóval köszönöm, nem kérek az okosságokból és a kioktatásokból!
így is eléggé szarnak érzem magam, hogy még táplálni sem tudom a gyermekem.
arra gondolok, hogy pl. egy nap adok 2 kiskanál mondjuk legyen akkor barack. azt mikor emelem, ha ízlik neki és nincs tőle baja? 2-3 napig kap 2 kiskanállal, aztán 5 kiskanállal és néhány nap múlva emelem? amíg nem váltok ki egy étkezést, addig csak abban az időpontban próbálom hozzátáplálni? pl. 10 órás étkezésnél elkezdem, kóstoltatok, emelem az adagot, és kiváltok egy étkezést. eltelt már x hét. addig nem is adok más étkezések előtt hozzátápit? mondjuk délután, négy felé?
Kedves első válaszadó!Hadjuk már ezt a butaságot!Mi az hogy nem ajánlják?Mi ez az uj divat!Csecsemő és gyermek ápoló vagyok!Nem idős és nem hallgatok a régi öregekre,de ez már tulzás mit ki hoznak néhányan abból ha valaki 4h ósan neki áll a hozzátáplálásnak!Miért nem a kérdésre válaszolsz?
Mi 3.5hósan adtuk az első gyümit!Alma(üveges) és 2-3 napig csak 2-3 kanál!Aztán fél üveg és végül egy egész!Lassan minden gyümölcsöt probáltunk,és én is elkezdtem neki friss gyümölcsökből csinálni!Bármi van nyugodtan irj privátba!
Első vagyok, nem azt mondtam, hogy csak anyatej lehet, ezért írtam, hogy ha nem tudod valamiért szoptatni, akkor tápszer. Ne légy depis emiatt, eszembe sem jutott, hogy egyszerűen csak nincs kedved szoptatni és biztos vagyok benne, hogy jót akarsz a babádnak!
Nem kell rögtön lehurrogni kedves másik válaszadó, aki gyermekgondozó vagy!
A kérdésre válaszoltam, szerintem igen fontos kérdés, ezért mindenképp a gyerekorvost vagy védőnőt kérdezném és nem itt a sok "hozzáértőt"! Ha ők azt mondják, hogy jobbat teszel akkor, ha elkezded a hozzátáplálást, hát kezdd, de úgy ahogy ők javasolják!
(le lehet pontozni)
Szia! 3.ik válaszoló vagyok. Első 2-3 napban úgysem tudsz neki többet adni pár kanálnál, mert lehet, hogy nehezen fogadja az új ízeket. De a kis üveges 3nap alatti megoldás, az tényleg jó, én is csináltam. És nem kell úgy, hogy letelt 1hét, akkor plussz 3kanál. Észreveszed, ha ízlik neki, adj amennyit elfogad nyugodtan, aztán kínáld meg utána tápszerrel. Egy idő után nem kell neki majd a tápszer, csak egy kis víz vagy tea. Sok sikert!!
Én is kiborultam, mikor már nem tudtam szoptatni, de hidd el, elmúlik ez az érzés, és tök jó dolog etetni! :-) Csak nagyon sok türelem kell hozzá. Kitartás!!! Írj nyugodtan privátot is, később is, ha kérdések van.
Mindenképpen gyümölccsel kezd, alma vagy barack. 1-2 kanálnyi, nem fontos a levével vacakolni. Ha elfogadja, nem köpi ki, akkor másnap is adj neki. Ha megrázkódik tőle, vagy sírva fakad, akkor pár napot várj, és kezd újból. Szóval egy-két nap kóstoltatás után, ha minden rendben, akkor adhatsz belőle többet is. Mindig pár kanálnyival többet, de ha úgy látod hogy rácuppant, ehet többet is. Pl. a keresztfiam elsőre megevett egy egész almát...ennyit a kóstoltatásról:-)
Én a tízórainál kezdtem, akkor kapott gyümölcsöt pár kanállal, majd tápszert. 3-4 naponta kapott új gyümölcsöt, és azután kevertem őket közben az adagokat is növeltem. Kb 3-4 hét után kiváltottuk a tízórait, eszik már almát, barackot, banánt, szilvát, abból viszont csak egy-két kiskanálnyit, meggyet 2-3 szemet, pl. az almához, a banánból is csak felet, szintén almához, vagy barackhoz keverem.
Közben úgy két hét után el kezdtem kóstoltatni a zöldséget is, először krumplit, de azt magában utálta. Ne aggódj, ha a tiéd sem eszi meg. Aztán répát, majd kevertem krumplival, ezután jött a sütőtök, és a cékla. Ezek közül töményen csak a sütőtököt adtam és a répát, a többit keverve kóstoltattam. Miután minden ízt megismert ezek közül, kevergetni kezdtem, pl. répa-cékla-krumpli, alma-cékla-krumpli, sütőtök-alma-krumpli. Fokozatosan emeltem itt is azadagot, utána mindig megkínáltam tápszerrel is. amikor már csak kb. 30-40 gramm tápszert evett meg utána, tehát több, mint 100 gramm főzeléket megevett, akkor elhagytam a tápszert, kapott evés közben és utána teát.
Most már megkóstoltattam vele a husit is, illetve kapott már cukkinit, körtét, és kap a gyümölcshöz a glutén bevezetéséhez babakekszet. A lányom 6 hónapos.
Szerintem ha most elkezded, 6 hónapos koráig ti is eljuthattok addig, hogy 2 étkezést kiváltsatok. Fontos, hogy ne eröltess semmit, élmény legyen az evés számára. Ha valami nem ízlik neki magában, akkor vagy keverd, pl. nálunk a krumpli, vagy próbálkozz vele később, pár nap múlva. Sok türelem kell hozzá, hagyni kell, hogy ismerkedjen az új étellel. Ne lepődj meg, ha először majdnem mind kitolja, mert a szopóreflex miatt ez van, majd megtanul nyammogni, illetve a száját nyitni. Sokkal lassabban megy, mint a tápszerrel való etetés, de megéri.
A bébiételekkel vigyázz, mert ugyan azt is meg kell kóstóltatni vele, jó az, ha nincs időd főzni, vagy utazáshoz, viszont sok olyan zöldség és gyümölcs van összekeverve, amely a javasoltakon kívül mást is tartalmaz, pl karfiolt, borsót egy 4 hónapos babának még nem ajánlott enni.
6 hónap után már tudni fogod, mert ahogy írtad, erre már találtál útmutatót.
Sok sikert!
Ja és az "új hullám" csak annyi, hogy amíg lehet és van valamennyi tejed, addig igenis, hogy ne váltsuk ki az anyatejet bármi mással, mert az később nem pótolható és ha gyermekgondozó vagy, akkor biztosan tudod, hogy ez a legjobb táplálék a kisbaba számára, mivel ebben minden a fejlődéséhez fontos anyag megvan!
A kérdezőnek még annyit, hogy ha elkezdesz kiváltani egy-egy étkezést, akkor a tápszert váltsd ki és ne a szoptatást, de ezt biztos elmondja majd a védőnő/doki is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!