Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Baj van a gyermekemmel?...

Baj van a gyermekemmel? Rosszul csinálok valamit?

Figyelt kérdés

Júliusban szültem 3,3 kilóval. Nem tudtam szoptatni, a kórházban erőm se volt rá a császár miatt, utána meg túl hig volt a tejem. Mindig sírt, így tápszert adtam neki. 2 hetesen már 120 mlt evett, úgy maradt csendben. A cicit néha adtam neki, de nem igazán kellett neki, így a 3 héttől nem adtam neki.

1 hó státuszon 5 kilós volt. A 2 hós státuszon 6,2 kiló. Mindenki szerint nagy a súlya.

Rengeteget alszik, szinte semmit se csinál, hason se szeret, sír ha hasra rakom. Fejét se tartja még igazán.

Aggódnom kéne hogy valamit rosszul csinalok?

Az elmúlt 3 éjszaka óránként kelt, nem tudtam tőle aludni. Hiába adtam neki tápszert, akkor is sírt. Kivagyok teljesen. Az nem tudom baj-e, hogy váltottunk tápszert 1 hete, de a másikról rosszat hallottam. Plusz 1-2 hete a gyerek arca mellkasa meg a bőre piros foltos, de a doki szerint csak a melegtől van.

Szerintetek?

2019. aug. 29. 07:19
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 anonim ***** válasza:
90%

Azt tudom mondani, hogy rengeteg volt az a 120ml tápszer. Olyan pedig, hogy túl híg a tej, nincs. Az előtej vizesebb, utána van a zsírosabb, laktatóbb tej. Ha csak az előtejet szívta ki, fájhat tőle a hasa, ezt tapasztaltam én is. Elég időt kell szánni a szoptatásra, főleg, ahogy kivettem a szavaidból, volt elég tejed hozzá, csak hamar feladtad. 1,7 kg súlynövekedés tényleg nagyon sok, nekem az 1,2re huzták a szájukat, de az pont határeset volt.

2 hós baba a fejét emelni nagyjából tudja és átfordítani. Szerintem hason azért nem szeret lenni, mert nagyon tele van a pocakja. Nem tusom, hogy most mennyit adsz neki, de a fiaim 3-4 hosan ettek 120mlt.

Az éjszakai kelés lehet a pocakja miatt is, főleg, ha óránként nagy adaggal meg is eteted. A másik tápszernél is sírt? Lehet, hogy mégsem jó, amire váltottatok, és lehet, hogy a foltok is amiatt vannak rajta. Így csak találgatni tudok, de ha az előzőtől nem volt baja, add neki újra azt, a foltokat pedig mutasd meg másik orvosnak.

2019. aug. 29. 07:28
 2/69 anonim ***** válasza:
87%

Próbálok mindenre kitérni.

Fejtartás: igen, sír, mert nem elég izmos a háta és nyaka. Ha nem tornáztatod, nem is lesz izmosabb. Feküdj elé és bohóckodj neki amikor hasra fordítod. Nem kell sokat így lennie, először keveset, akár fél percet csak, és majd belejön. Naponta sokszor próbálkozz, az ő érdekében ezt meg kell tanulnia. A másik lehetőség, hogy gyógytornászhoz jártok, ő átmozgatja a babát.

A tápot visszacserélném az előzőre és megnézném, mi változik.

A babák nem csak éhségükben sírnak, minden nyikkanásra ne add a tápot neki. Ki kell tapasztalni, melyik sírás mit jelent.

2019. aug. 29. 07:30
 3/69 anonim ***** válasza:
80%
Szoptatás kimaradt: ez a vonat már elment, de olyan, hogy híg tej, nem létezik. Cumizavaros volt az elején, majd ha lesz második, másképp kellene csinálni pár dolgot. De most már mindegy, ezen ne pörögj.
2019. aug. 29. 07:32
 4/69 A kérdező kommentje:

Köszi szépen. Hát igazából én nem vagyok nagy szoptatás párti, nálunk senki se tudott szoptatni a családban. Az egyik barátnőm hibájából okulva, aki 1 évesen is még szoptat éjszaka, folyton kel a gyerekhez, mert nem tudta leszoktatni róla- én ezt nem igazán bírnám. Így is elég az, mikor 2x kel hozzá kelni, vagy ha óránként kel, mert nem akar aludni.

Először Beba Ha startot kapott most Milumilra váltottunk. A pöttyök akkor is voltak picit, de most látványosabb. Másik dokihoz nem tudom vinni, mert itt csak ez az egy van. Magán doki meg elég drága. De ha arról van szó, elviszem persze privát.

A tápszert meg muszáj volt annyit adni mert éhes volt. Sírt és nem maradt, mit csináltam volna vele?!

Rengetegen voltak már itt megnézni, meg anyum meg anyósom heti 3-4x vigyáznak is rá, de ők se mondták eddig, hogy sok a tápszer adag. Csak tegnap voltunk sétálni és megnézte egy hölgy és fél évesnek nézte, mert hogy akkora és el volt hűlve, hogy 2 hónapos, hiszen óriási.

2019. aug. 29. 07:52
 5/69 anonim ***** válasza:
74%

Hihetetlen, hogy még mindig kering a híg tej mítosz. Mi a francnak van csecsemôs nôvér, védônô meg gyermekorvos, ha errôl se képesek naprakész tájékoztatást adni a kismamának?! Gondolom senki nem mondta el neked a szoptatás pozitív hatásait. Ha elmondták volna, az utolsó leheletedig küzdenél az anyatejért.

Kérdezô, amikor "túl híg a tej", olyankor általában az van, hogy a babának kicsit kötöttek az izmai, így nem tud tökéletes vákuumot csinálni. Ezért nem tudja kiszívni a "hátsó", zsíros, sûrû tejet. A tejnek ezt a részét nem lehet kifejni, csak a baba tudja kiszívni. Amit ki tudsz fejni, az a valóban vizes, szomjoltásra alkalmas elôtej. A "híg tej" problémát gyógytornász segítségével lehet megoldani. Azért nem tudott senki sem szoptatni a családodban, mert nem voltak felkészítve a szoptatásra, téves információkat kaptak.

2019. aug. 29. 08:07
 6/69 anonim ***** válasza:
82%

Nem ítélkezés, vagyis igyekszem nem ítélkezni, de még a 2 kelést is soknak találod? Jesszusom. Anya lettél. Ezzel jár. Mindenkinek nem. Adatik meg a rögtön eszik/alszik baba, sokaknak évek után alakul ki, hogy egy éjjelt ataludjanak. És a barátnőd meg szuperül csinálja, hogy éjjel is kel. Én az éjjeli szopit 13 hónap után vettem el tőle, így csak osszesen 3 alkalommal szopizik, de így is kel éjszaka. Zavar? Igen, mert nem alszunk, de ugyanakkor a gyermekemről van szó, azért ébred fel, mert szüksége van rám, az érintésemre. Ha itt ilyen nehezen éled meg ezt a hasfajos szakaszt, mi lesz ha fogzik, mozgásfejlődik, szeparációs szorongásban lesz? Vagy te majd vered a melled, mint az egyik ismerősöm, hogy csak 5 éjjelt sírt végig s azóta atalussza az éjjelt? Dehogy alussza, csak minek hivja a segítséget, mikor úgy sem jön senki?

Na mindegy, az első hozzaszolok nagyon szépen leirtak, hogy mi van. Hívj csak ősanyának, de egy gyerek nem csak móka és kacagás.

A másik barátnőm gyereke 2 hónapos korára kb ennyi kiló volt, azt is fél évesnek nézték, ma már mindjárt 2 éves, 16 kiló. Kicsit nagyobb mint az átlag 2 évesek, de nincs semmi gond vele.

2019. aug. 29. 08:11
 7/69 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem neked nyűg a gyereked, inkább ne vállaltál volna. Szegény kicsi. Tápszer váltásnak 2 hét időt kell hagyni, hogy lásd tényleg jó e. Nem mindegy ki mennyire kiakad azon, hogy mekkora? 2 hónaposan heti 3-4x más vigyáz rá, akkor te mit csinálsz? Sírhat szegény mert túl sokat evett, ha a nagy adag után abbahagyja az csak a kajakóma miatt van. Csak pár példa miért sírhat: tele a pelus, fáj a hasa, melege van, fázik, ölelésre babusgatásra vágyik, unatkozik, álmos...
2019. aug. 29. 08:15
 8/69 anonim ***** válasza:
78%
A leírtak alapján semmi baja. Én is ilyen voltam az elején. Minden baba szokott bőgni, meg nyűgös lenni, az első 3 hónap a legdurvább ilyen szempontból. Nekem 2 éves s lányom, de fogalmam sincs mennyi tápszert kapott 2 hónaposan, úgyhogy kétlem, hogy anyukád erre emlékezne.
2019. aug. 29. 08:30
 9/69 anonim ***** válasza:
70%

Figyelj, minden kisbaba más. Tény hogy jó húsban van a gyermeked, de általában a tápszeres babák ilyenek. De ez nem eget rengető probléma. És egy kisbaba nem csak azért sír mert éhes. Ahogy írták az előbb is: lehet álmos, fázik, melege van, unatkozik, szeretne játszani, szeretné ha az anyja vagy az apja az ölébe venné, fájhat a hasa, tisztába kell tenni stb. Szóval ne kezd el azonnal tömni mint egy kacsát ahogy elkezd sírni. Kár hogy nem szoptattál a ,,híg tej” dolog miatt, de mostmár felesleges ezen filózni.

Egyébként én sem akartam kisbabaként a hasamon lenni, vagy úgy aludni. Konkrétan addig ordítottam ( akár fél órán át, mert próbálták megszokatni velem ) amíg a hátamra nem fektettek. Ezért kicsit a fejem be van ,,horpadva” a hátsó részen, de szabad szemmel nem látható, csak kitapintható kézzel. De nem ijesztgetni akarlak, csak gondoltam leírom, hogy ez adódhat ebből a dologból.

A gyógytornász amúgy jó ötlet. Legalább mozgolódik egy kicsit. Emésztése is könnyebb lesz, ami a tápszer miatt fontos. Nemsokára jön az ősz, elmúlnak a nagy melegek és szerintem elmúlik vele a pirosság is. De ez lehet egy bizonyos tápszer mellékhatás is. De emiatt sem kell nagyon aggódni.

Nem csinálsz semmit rosszul, csak nemrég lettél anya. Ebbe mindenkinek bele kell rázódni! :)

2019. aug. 29. 09:00
 10/69 anonim ***** válasza:
89%

Nem mindegyik szeret hason lenni, de tény, hogy ez a nyak kötöttsége miatt is lehet, de lehet normális is. Mutasd meg gyógytornásznak.

A 120ml sok volt neki újszülöttként, nyilvàn kiüti, attól alszik. Ezer más ok miatt is sírhatott, gyakran a testkontaktus hiánya miatt sírnak, főleg amelyik nem is szopik. Vagy nyugtató cumi is lehet hogy segít, ringatás, hordozás.

Picit azért olvass utána, mielőtt beletolsz valamiből kétszer akkora adagot, mint javasolt...

2019. aug. 29. 09:53
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!