Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Miért ellenzik a védőnők ezt?

Miért ellenzik a védőnők ezt?

Figyelt kérdés
Ha a baba cicin alszik el, vagy ha ringatjuk elalvas előtt. Nekem azt mondta az enyém, hogy aludjon el maga, saját ágyban. Nekem van, hogy elalszik, ha mellette fekszem, de sokszor ringató és kB 10 perc és kidol. Most ez ennyire rossz? Amikor nyűgös, akkor sír, nyivakol.. Esélytelen, hogy mellé fekudve elaludjon, mert keserves sírás a megy át.. Sőt, mikor ringat a altató és leulok vele, míg csak pulled elkezdi a lábát lobalni, meg kinyomni magát, nem tetszik neki. Mikor újra felallokabba hagyja. Hozzá teszem, állandóan leulok vele, ha pilled, hátha leszokik a ringatasrol, mert eredetileg ellazitonak szántam ringatás alvás előtt. Tok összevissza van ez. Hogy kellene, hogy a Baba érezze, hogy ott vagyok és nemhagyom magára? Csak ez van a fejemben...
2019. júl. 10. 20:47
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
41%

Bocs, de nagyon utálom az ilyen feltételezéseket "te tipikusan az az anyuka vagy, aki... " Nem vagyok tipikusan az, valójában fogalmad sincs, milyen anyuka vagy milyen ember vagyok.

Én egyáltalán nem ezeket gondoltam kezdetben, csak làttam, hogy másként nem megy és utánaolvastam. Amit fent leírtam, az sem az én kitalációm.

"Ha addig megoldod, hogy ne ez legyen a napod fénypontja" - mit akarsz ezzel mondani? Az esti összebújást, beszélgetést nagyon sok nevelési könyv is tanácsolja, ismert, hogy a gyerekek ilyenkor pl elmondják a gondjaikat, feloldhatók a szorongásaik. Egy közös mese, diafim mért ne lehetne a nap fénypontja?

Biztos megterhelő munka mellett altatni a gyereket, de kivihető, és a gyerek es a kapcsolat javára van. Mint írtam, az anyukám is így csinálta, pedig amúgy nem egy laza nevelő stílusú ember, pont most volt itt, emiatt a beszélgetés miatt megkérdeztem erről, és még mindig természetesnek tartja, hogy mesêlt a gyerekeinek és álomba simogatta őket. Azt gondolja, hogy ez összességében nyereséges dolog, megérte a fáradozást.

A majmos részre adott választ nem értem, nem az értelemről volt szó. A szülésnél a bababarát szülészeteken az újszülött az aranyóra alatt az anyja hasára téve megtalálja az anyamellett. Mert ez a legősibb ösztöne. Ösztöne az embernek is van, az agy a törzsfejlődés során hierarchikusan épült, pont ezért maradnak meg, majd kerúlnek gátlás alá az újszülöttkori reflexek. Ezek az agykéreg súlyos károsodása esetén újra működnek (pl súlyosan demens betegek szopó és fogóreflexe).

Az újszülött nem tabula rasa, legfeljebb a legmagasabb értelemben (szellemi funkciók, jellem), hanem az egész törzsfejlődés tudását hozza magával, azt is, hogy akkir van biztonságban, ha az anya testén és mellén van.

Mindentől teljesen elvonatkoztatva, egy védőnőtől azt várom, hogy lehetőségekkel ismertessen meg, mondja el, mi szól ellenük és mellettük, és én döntök. Ne adjon potenciálisan káros tanácsot úgy, mintha az lenne az aranyszabály. Főleg hogy manapság ez egy nem korszerű tanács, sok bizonyíték van ellene és nagyon sok ember másként jár el, tehát a letevés csak egy lehetőség a sok közül. Ettől még egyedileg dönthetsz Te mint anya úgy, hogy a Te kisbabádnál a letevés működik.

De az ilyen védőnő biztos vagyok benne, hogy más területeken sem képzi magát vagy képes elengedilni a saját szubjektív vèleményét.

2019. júl. 11. 15:07
 22/31 anonim ***** válasza:
36%

Azért zöldségeket nem kell összehordani. Egyetlen baba sem születik úgy, hogy ő tudatosan az anyja mellével a szájában és/vagy ringatva akar elaludni!! Révén, hogy nem is tudja, hogy így is el lehet aludni.

Ezt a kedves anyukák alakítják így ki, akiknek sokszor már rutinból bevett szokás, hogy ha sír a gyerek, akkor jól van belenyomom a szájába a mellem és kész. Utána meg megy az okoskodás, hogy az én babám is csak úgy alszik el, hogy ha a mellemen csünghet.. Nem, TE alakítottad így, ha első perctől a kiságyába teszed és tudatosan ott altatod, akkor meg azt szokja meg. Olyan meg nincs, hogy egy gyerek ne tudna elaludni cici nélkül. Ez mind az anya sara, mert ehhez szoktatja a gyereket. Meg a folytonos ringatáshoz.

Attól még lehet a babát napközben ölelgetni, szeretgetni, kézbe venni, senki nem mondott sehol olyat, hogy totálisan kerülni kell minden kontaktot! Ne ferdítsünk már az ég szerelmére! A kérdésben lévő védőnő se azt mondta, hogy hagyjuk teljesen magára a gyereket és sz*arjunk rá, szimplán annyit javasolt, hogy ne az legyen mindenre a megoldás, főleg altatásnál, hogy belegyömöszölöd a melled a gyerek szájába, azt hadd aludjon! És ezt nyilván nem rosszból és régimódiságból mondja, hanem tapasztalatból! Mert tudja, hogy egy 8 kg-os gyereket pl már igen nehéz minden este ringatgatni akár órákon át, ha meg a melleddel akarsz minden megoldani, akkor meg szépen hozzászoktatod, hogy más ne tudja elaltatni vagy csak nagy kínszenvedés árán...

2019. júl. 11. 15:12
 23/31 anonim ***** válasza:
78%

Meseolvasás, beszélgetés nálunk is van. Nagyon is sokáig, addig mondja a dolgokat mindenki amíg nyomja valami a lelkét, szóval köszi, ez megvan. Értelmetlennek azt a részét tartom, hogy képtelen lehunyni a szemét anélkül, hogy ott ne ülnék mellette és addig valóban csinálhatnék ezer dolgot, csak mert nem ér véget azzal a napom, hogy ő végre úgy dönt, hogy kimehetek a szobából. Tuti ma már másképp csinálnám. Lehet ha egyke lenne, nyugtatnám magam azzal amit mondotok: hogy nem felesleges, meg megéri. A kicsin látom, hogy SEMMI sem történt a kapcsolatunkkal úgy, hogy nála ez kimaradt. Ja, de éjszaka nem sír ha felébred, körbenéz és visszaalszik, míg a nagy már jön is át (szerencsére nem gyakran fordul elő).

Sok anya ilyen nagyon cukin indul, hiszi h ettől lesz szuper. aztán látom őket ma, őrjöngenek szerencsétlen gyerekkel egyfolytában, nem foglalkoznak velük napközben, mert minden fontosabb, csak a gyerekkel való aktív játék nem. A gyerek le se fogja szrni, hogy ringatta csecsemő korában, ha aztán meg így viselkedik vele. Bár ne ringatta volna. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehetsz jó anya, attól hogy egyedül alszik el a gyereked, és lehetsz rossz anya még attól, hogy ringatod.

Ja és pszichológiát jó sok éven át hallgattam. ami legjobban megmaradt, hogy a legtöbb elmélet egyszer megdől ;)

2019. júl. 11. 15:27
 24/31 anonim ***** válasza:
71%

Már leírtam, mért születik az újszülött úgy, hogy ösztönösen az anyja mellét és testét keresi. Ha ezt nem értetted meg, mert azt gondolod, hogy olyan tudatossággal rendelkezik, mint egy nagyobb gyerek, akkor sajnálom, nem tudunk ezen a téren tovább közelíteni egymás álláspontjához.

Te ferdítesz azzal, hogy azt állítod, hogy a ringatva vagy mellen altatásból az is következne, hogy vki minden problémát a mell "szájbagyömöszölésével" old meg, én pl nem ezzel oldok meg minden problémát, noha a babám mellen alszik el.

Abban egyetértünk, hogy a mellen altatás azzal jár, hogy mással nehezen alszik el a baba, bár azok, akik nagyobb (1-2 ev közötti) gyereket szoptatnak, azt mondják, hogy királyul alszik a nagymamánál szopi nélkül, csak az anyjától kéri, tőle viszont nagyon.

Egy egy év alatti gyereknél szerintem nem feltétlenúl szempont, hogy ne csak az anyjával tudjon elaludni. Ha vki szeretne este eljárogatni vagy más kötelezettsége vab estére, akkor lehet ilyen szempont, de aki nem tervez csecsemő mellől estére elmenni, annak ez irreleváns.

Raadásul úgy teszel, mintha fekete-feher dolog lenne, amit 1 naposan csinàl, azt fogja 1 evesen is. De ez nem igaz, a szokásokat a gyerek fejlődésével fokozatosan lehet lazítani. Abban egyetértünk (bár nagyon durván fogalmazod), hogy benne lehet ebben ragadni, főleg ha az anya motivákt ebben, nem tudja elengedni a gyerekét, vagy nem szereti a férjét vagy ezen a módon érzi csak kiteljesedve magát, akkor hibázhat úgy, hogy nem halad a gyerek fejlődésével. Kösz, hogy engem idesorolsz, de nem tartozom ide, több okból sem.

A védőnő a tapasztalatát elmondhatja, "az én tapasztalatom az " jelzéssel, miután elmondta a tényszerű ismereteket.

Ha gyomortükrözésre mész, gondolom ott is azt várod a szakembertől, hogy elmondja, hogy lehet ébren és bódításban, ahelyett, hogy ébren csinàlja és kész, mert ő úgy tapasztalta, hogy úgy nem lesz utana kaba az ember....

A védőnő nem anyuka, barátnő, hogy kútfőből ötleteljen és tényeknem tálalja az ötleteit.

2019. júl. 11. 15:31
 25/31 anonim ***** válasza:
48%

Értelmetlen az egész kérdés. Ma már úgyis védőnőnek lenni a legfeleslegesebb szakma, mert van internet és szuper barátnők, akiktől mindent meg lehet tudni. Vak vezet világtalant, itt is. Akik esetleg elmondják, hogy később milyen tapasztalataik vannak, azok hülyék és fogalmuk sincs, hogy az ő szinte már-már nem is emberi gyerekeiknek mi lehet a jó, mert ugye ők ismerik, rájuk már nem is vonatkozkHATnak olyan dolgok, amiket a mindentudó anyjuk ne (jól) tudna. Ezt a kérdést is csak azért írták ki úgy látszik, hogy a sok egyformán gondolkodó biztassa egymást, akik valójában nem is tudják, hogy később milyen lesz. De akik esetleg igen, és elmondjuk, hogy lehet igaza a védőnőnek az hülye :D

Akkor a kérdésre a válasz: törvény nem tiltja, 10 éves koráig is lehet akár szoptatni, nemcsak ringatni. A védőnőnek meg mondd azt, hogy úgy csinálod, ahogy ő mondta, így elkerülöd a problémát, le van zárva (hiszen te tudod úgyis csak jól). A védőnőnek nem lesz ezzel baja még 5 év múlva is nyugi. A szemét, mitől akar itt megfosztani egyeseket? Őrület...

2019. júl. 11. 15:46
 26/31 anonim ***** válasza:
72%
Ja, kösz a sok nullázást :( - ez mért jó? Én egyik válaszodra sem adok semmilyen értékelést, csak mert véleménykülönbség van köztünk.
2019. júl. 11. 15:48
 27/31 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem a 15:12-es válaszoló értékelt. Nekem ezek a számok semmit sem jelentenek, maximum annyit, hogy a többséggel értesz-e egyet vagy sem.
2019. júl. 11. 15:56
 28/31 anonim ***** válasza:
79%
27. Oks. Objektíven nekem se, csak minf gesztus furi egy olyan beszélgetésben, ami nekem amúgy érdekes, hasznos. Az előző kommentet kivéve nincs anyázás, mindenki érvel stb.
2019. júl. 11. 16:06
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

25. Elképesztő ez a stílus.

Tanulmányok, impaktos cikkek bizonyítanak nem egy dolgot, amivel érveltem, és szakemberek sora áll ki ezek mellett.

Ettől még nen kell, hogy mindenek felett igaz legyen, de nem a "már-már nem emberi" gyerekem individuális sajátosságaira alapozva írtam. Sok szakember sokféle stempontot mond, jó szakember több szempontot és max rákérdezésre vagy a szubjektivitás jelzésével mondja a véleményét. De Te szereted az önkényeskedést ezek szerint, gratulálok.

2019. júl. 11. 16:10
 30/31 anonim ***** válasza:
57%

A vicc már az, hogy nem is értem hogy mi a probléma. A lényeg az, hogy mindegy mit mond a védőnő, úgyis mindenki úgy csinálja ahogy akarja. A helyében én sem strapálnám magam. Ezt adják ki, ezt mondom, aztán a sok okos majd megoldja.

Hidd el, tőlem úgy csinálod ahogyan akarod, egy percig nem idegesítem magam ezen :)

2019. júl. 11. 16:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!