Könyörgöm valaki segítsen mert összeomlunk?
Nem, ennyi idős semmilyen nyugtatót nem kaphat, mert árt a szervezetének.
Írod, hogy szavakat sem mond. Ez mit jelent? Milyen hangokat ad ki? Olyat sem mond, hogy mama, papa, stb? Mert ha szó szerint egy szót sem mond, akkor ott valamilyen fejlődési zavar lesz és mielőbb szakemberhez kellene vinni. Pontosan mennyi idős, mikor töltötte a 2 évet?
Nem volt semmilyen változás, amióta ez elkezdődött. Hétfőn kezdtük el a bölcsiben a beszoktatást, de ez a probléma már bőven, hetekkel az előtt elkezdődött, így nem az a "kiváltó ok". Nincs új ágya, nem lett átrendezve a szoba, nem borult fel tartósan a napirend, étkezésében sincs drasztikus változás.
Utolsó. Tényleg nem mond szavakat. Egész nap beszél, folyamatosan, csak haladzsál, de tökéletesen kommunikál, mozgásfejlődése is megfelelő, értelmi képességei is (látta orvos, védőnő). Se mamát, se papát nem mond. Se igent se nemet, de cserébe bólogat a megfelelő irányban. Május végén lesz 2 éves. Ilyenkor mindenki azt mondja ez bőven belefér egy fiúnál.
Ha nem is beszél, egyéb önkifejezési forma segíthet, rajz, legó, szerepjáték. A gyerekek sokszor játékkal fejezik ki az őket érő stresszt, problémáikat, és így is tudják azokat feloldani. Valószínűleg egy 2 éves rajzából nem sok mindent tudsz meg, de még ha Neked firkának is tűnik, Ő érezheti úgy, hogy lerajzolta Neked a problémáját, jobban érezheti magát tőle. Vagy játszhatjátok plüssökkel, hogy este van, lefekszik a család aludni, hátha megtudsz belőle valamit.
Kitartás, mindenképpen előbb-utóbb javulni fog a helyzet
és erre írtam, hogy nálunk némileg enyhítette a szedatíf pc. aminek utána néztem azóta, és nincs alsó korhatár...
persze már majdnem feladtam, kb a 2. doboztól kezdett valamicsét használni, de végre megnyugtatható volt éjjel, és sokkal rövidebbek, könnyebben átvészelhetőek lettek az ébredések.
Ő így plüssökkel nem szerepjátékozik, nem rajzol. Duplóval játszik, de azzal is csak azt, hogy kiönti, majd visszapakolja. Néha nagy egyenes tornyot épít belőle. Ebből nem sok mindenre jövök rá... :(
Amúgy sok minden igaz rá is abból, amit a 16-os csinál és régóta bújkál bennem, hogy meg kéne nézetnem neurológussal. Az nem aggaszt hogy nem beszél, fiúknál ez nem olyan gáz, a bölcsiben van idősebb is, aki még nem beszél és egy tökéletesen szófogadó, okos, cuki kisgyerek. Hanem amiket te is írtál 16os. Kezelhetetlen. Ha hisztizik a fejét veri a földbe, de olyan erővel hogy múltkor felszakadt a szája, nem tudom olyankor lenyugtatni, mert csapkod, vergődik, nem tudunk vele kb sehova menni, mert nem fogja meg a kezünk, nem megy arra amerre kéne, ezért még mindig babakocsival járunk. Ugye itt a sétálgatva altatás. Ilyen pedagógiai szakszolgálathoz csak beutalóval lehet eljutni? Mivel érték el hogy hirtelen nagyobb lett a szókincse? Mit csináltak vele? Gondolom nem csettintésre érték el ezt az eredményt :)
Beutaló nem kell, de jobban szeretik, ha az orvos valamilyen módon jelzi, hogy kéri a kivizsgálást, nálunk pl beszélt a neurológus főorvosnővel, hogy mi miatt kérjük. Nem tudom, hogy máshol hogyan működik, nálunk így volt, csak egy e-mailt kellett írni, hogy miért kérjük a vizsgálatot. Viszont több mint 3 hónapot kellett volna várni, így megmozgattuk a kapcsolatainkat, így egy hónap alatt sorra kerültünk.
Én nem voltam még foglalkozáson vele, mert a férjem hordja, ő meg csak azt szajkózza, hogy játszanak. :-) Szerintem tsmt torna lehet, meg tényleg játék, mondókázás, hintázás, mindenféle speckó dologgal torna. Az a baj, hogy olyan játékok vannak ott, amiknek még neve sincs, alig tudja a férjem is körülírni, van pl redőnyös tojásszék, meg ilyenek. :-) Férjem elmondása alapján egy Kánaán, egy hatalmas szoba, kb 30 négyzetméter van tele ezer meg egy féle játékkal. Egyébként lehet, hogy véletlen egybeesés a fejlesztés és a beszéd megindulasa, soha nem fogjuk megtudni. Talán az is segített, hogy végre nem aggódtunk, mert féltünk nagyon, és már diagnosztizáltunk autizmust, idegrendszeri eretlenseget, mindenféle pszichiátriai kórképet (sajnos testvérem súlyos pszichiátriai eset), és megnyugodtunk, amikor három tényleg hozzáértő ember mondta azt, hogy nincs nagy baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!