Nektek hány éves kortòl tudodt egyedül elaludni a gyereketek? Vagy hány éves kortòl kell tudni egyedül elaludniuk?
Mit jelent az, hogy egyedül? Olyan sose volt, hogy "menj aludni". Mindig megvoltak/vannak az esti közös programok, a mai napig mesélek este (9 éves elmúlt), utána jövök csak ki.
Kb. 5 éves koráig megvártam, míg elalszik (a mese után pár perc volt csak), azóta mese után elköszönök és kijövök.
Kezdetektől.
Most, hogy már nagyobb, előtte a nappaliban mesét olvasunk neki, dögönyözés, aztán megy aludni.
Ahány gyerek, és főleg ahány szülő, annyi szokás.
De ahogy többen említették, a rituálé fontos. Boztonságot, kiszámíthatóságot ad mindenkinek. Amíg kialakul, nagyon határozottnak kell lenni.
Csak egy gyerekem cumizott, a többinél elkerültük. De szinte mindnek volt/van kedvenc plüssállata. (hasonló a szerepe, mint a pulcsi javaslatnak) A legnagyobbak 10-12 évesen is családtagnak tekintik az "öreg" plüssöket.
Egyébként 5-6 éves korukig egyik sem aludta végig fixen az éjszakát. De ez szülőn is múlik. A feleségem felriad a neszre is, én nem. Nálam nincs éjszakai műsor, vagy nem tudok róla. Max. adok inni hajnalban és alvás tovább. :)
Szerintem a fix rendszer a lényeg. A gyerek okos. Próbál falig menni az igényeivel, de alkalmazkodik, ha tudja hol a határ.
Gondold végig racionálisan és légy következetes.
Az alvótársat (plüss, saját takaród, pulóvered, stb.) válaszd ki a gyerekkel együtt. Így tudatosan készülhet Ő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!