Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Hogyan tanítsam meg elaludni?

Hogyan tanítsam meg elaludni?

Figyelt kérdés

Van egy lassan 6 hónapos kislányom, aki egyszerűen képtelen aludni nappal. Akármit csinálok vele, nem alszik se az ő ágyában, se a miénkben. Olyan fáradt már, hogy csukott szemmel sír, vele vagyunk, simogatjuk, adunk cumit, a szundikendőjét, paskolgatjuk a popsit, énekelünk, altató plüssel próbálkozunk, és egyszerűen semmi nem használ (nyilván ezeket nem egyszerre vetjük be).

Ahol elalszik, az a babakocsi, az autó, illetve hordozókendőben rajtam, de ezekben is legalább 20 perc, mire elalszik, és fél óránál többet nem tud. Egyedül a babakocsiban tudjuk elérni, hogy aludjon másfél órát, de úgy, hogy vagy 5-6x biztos ébred, és visszaringatjuk, van, hogy többször is. Kézben ringatva esélytelen, hogy elalszik, cicin igen, de ha csak megmoccanok, vége.

Igazából azt látom rajta, hogy nem tudja, hogyan aludjon el. Sír csukott szemmel, és nem megy az alvás, csak a babakocsi segít, de sokszor abban sem alszik vissza, ha ébred. Ezzel az a baj, hogy fél óra alvással, max egy óra múlva már megint borzasztó fáradt és nyűgös, tehát láthatóan kevés neki. Ráadásul a babakocsiban nem maradhat, ha fel tud ülni, illetve állni, mert ugye veszélyes (nem lehet beleszíjazni, ez egy ezeréves, hatalmas babakocsi, amit csak alvásra használunk, a rendesben nem alszik, ráadásul kizárólag hason hajlandó valamit is aludni).

Mindemellett este érdekes módon fürdés után megszoptatom, leteszem a kiságyba, és alszik. Tehát este el tud aludni. De akkor nappal miért nem? És akkor nem is ébred 47x.

Nagyon szenvedünk ezzel hónapok óta, és egyre sürgetőbbé válik, hogy találjunk megoldást, mert a babakocsi nem sokáig maradhat már.

Van ötlet esetleg, hogy mit tehetnénk, mot csinálunk rosszul? Egy dologra nem vagyok hajlandó, nem hagyom sírni. Ezen kívül bármi jöhet.

2015. dec. 30. 16:21
1 2
 11/17 anonim válasza:
Esetleg probald ki hogy ringatod,a masik szobaban kapcsolj porszivot,es cak lassan haladj vele a zaj fele, ha elalszik tedd le,es kicsit varj csak utana kapcsold ki a pszivot.monoton zaj lehet segitene neki....vagy ne is kapcsold le csak ovatosan vidd tavolabb es akkor iktasd ki a zajt...
2016. jan. 1. 16:02
 12/17 anonim ***** válasza:
a zajra altatas sajnos nem minosegi alvas mert a tudatalati mukodik az agy nem tud lekapcsolni. olvass utana.
2016. jan. 1. 18:30
 13/17 anonim válasza:
Hat az en kis fiam zajra aludt el, kikapcsoltam es 2 orakat aludt egyhuzamban, jokedvűen kipihenten ebredt...ez tapasztalat....hiaba olvasod ezt,,,nem igy van::))
2016. jan. 3. 15:39
 14/17 anonim ***** válasza:

Az anyaméhben is elég nagy a zaj. (Szívverés, bélmozgás stb.) Hozzá vannak szokva. Ezért szereti sok baba.

Persze ahogy felnövünk inkább csendben szeretünk aludni.

(Bár nem egy felnőttől hallottam, hogy csak TV-re, rádióra tud elaludni...)

2016. jan. 3. 17:08
 15/17 anonim ***** válasza:
Az en kisfiam ugyanezt csinalta/csinalja...Azzal a kulonbseggel h ejszaka is orankent ebred :( En mar ki vagyok purcanva es totalisan tehetetlen vagyok...Most 8honapos es terhes vagyok a kistesoval,ami neheziti ezt az egeszt,mert mar a szoptatast se tudom bevetni.A szerencsem h rajta mondjuk nem latszik h zavarna ez a nemalvas...Ez csak engem zavar,de baromira.Miota megszuletett ez van es senki nem tud tanacsot adni.En csak abban bizom h tul kell elni es elmulik
2016. jan. 5. 21:35
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem tudom aktuális e még a probléma, én csak egyet mondok neked ami nálam bevált. Nem jelenti azt hogy nálad is befog, ez egy egyszerű tipp. Kisfiam 6 hónapos, ugyan ezeket csinálta. Kicsit utána olvastam a témában. Szóval a lényeg hogy amikor az első jelét észreveszed hogy fáradt, azonnal meg kell próbálni elaltatni. Ha dörzsöli a szemét, vagy ha hason játszik (ugye azt írtad hason alvó, a kisfiam is) ha már belenyomja a fejét a kiságyba vagy a habszivacsba vagy csak az ágyadba, teljesen mindegy hova, azonnal vedd fel és ringatózz vele. Mert akkor még nyugodt és nem szabad több ingernek érnie. Az a baj hogy túl van pörögve, beidegeli magát hogy esetleg a fáradtságtól mert nem tud forogni vagy kiesik a kezéből valami vagy ilyesmi. Jön mindenféle akkor már felesleges inger. Ha hamar reagálsz akkor még nyugodt de minél jobban eltolódik az alvás annal idegesebb, mérgesebb. Próbáld ki, remélem beválik!
2016. jan. 15. 22:13
 17/17 A kérdező kommentje:

Félig megoldottam, legalábbis a babakocsit sikerült kiiktatni.

Átgondoltam, mit csinálok másképp este, amiből tudja, hogy aludni kell. És rájöttem, hogy ott a fürdés a felvezető rituálé, utána szopik, és mire azzal végez, be is aludt, tehetem le. Nappal is csináltam rituálét: van ilyen Fischer Price zenélő altató baglya, berakom a kiságyba, benyomom a baglyot. Ilyenkor ő játszik a kiságyban (érthetetlen módon egyből felvidul, ha odarakom, és nekiáll játszani, mintha nem is nyűglődött volna előtte), közben zenél a bagoly. Ezt addig hagytam, amíg ő nem szólt, hogy elég, fáradt (elkezdett nyűgösen kiabálni). Akkor mentem, cicire tettem, percek alatt elaludt, és le is tudtam tenni az ágyába. Ezt 2-3 nap alatt megszokta, úgyhogy most már ahogy elindítom a baglyot, 5-10 perc múlva szól is, hogy aludna, akkor megyek, cici, alvás.

Viszont, hogy ne legyen teljes az öröm, csak délelőtt hajlandó erre, délután nem igazán. Erre a megoldás az lett, hogy hordozókendővel járunk sétálni. Így rám kötve, séta közben kint alszik 1,5-2 órát is. A babakocsi nem működött már erre a célra, ott is ébredt fél óra után, és én eddig is hordoztam, ha olyan helyre mentünk, pl. kirándulni. Eddig a kendőben se aludt többet, de most hirtelen rákapott, és ott nagyon jót alszik, úgyhogy ez a másik alvása nappal. Hetek óta nem is mentünk sehová babakocsival, teljesen átálltunk a hordozásra, úgy tűnik, ez meg is oldotta a problémát :)

Amúgy a fehér zajjal próbálkoztam én is korábban (porszívó és társai), nálunk nem vált be az sem.

2016. jan. 19. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!