S. O. S. Mit tegyünk 4 éves gyerekkel, hogy altassuk el?
A kisfiam július végén lesz 4 éves.
Nálunk sem 7kor van a fürdés, ő is alszik az oviban.
Ilyenkor, hogy bejött a jóidő, ovi után mi még legalább 1/2 7-7ig a szabad levegőn vagyunk, ami a zöldséges bácsinál vásárlás, a játszótér, a bicikli vagy egy séta is lehet vagy a közeli vonatfelüljárónál állok meg kocsival hazafelé jövet és ott megmásszuk a lépcsőket és várjuk a vonatokat stb.
Természetesen nem minden hétköznap, de amikor csak lehet- most lesz jóidő, örülünk neki.
7-1/2 8 körül hazaérünk, akkor villámgyorsan vacsora- amíg én a konyhában pakolok, másnapi cuccokat előkészítem stb. addig neki egy kis "levezető játék"- pl. lego duplo vagy logico stb (közben tudunk beszélgetni is persze).
Aztán esti mese (NEM tévé, hanem olvasunk), végül olyan 1/2 9 körül fürdés (hagyom 20 percet pancsolni, halászni stb.) és max. 20.40-20.50 körül ágyban van és alszik- és megfelelően fáradt is az alváshoz másnap reggel 7-ig.
Ami az én tippem:
- több szabad levegő (egy óra a levegőn jobban fáraszt, mint bent és eleve többet is kell mozogni)
- ha lehet, akkor ovi után egy kis baráttal vagy ovis társsal időnként menjetek együtt az útba eső parkba vagy játszótérre- a gyerekek együtt még jobban tudnak futkározni, labdázni, mászni
- több napig tartó esőzés vagy rossz időjárás esetén erre jó lehet 1-2 óra játszóház is végszükség esetén
- később fürdesd, az már az esti "lenyugvós" rutin része legyen- a víz ellazít, megnyugtat (mi levendulás fürdetőt használunk, talán az is tud segíteni)
- késő délután, kora este már nincs csokizás, nincs tévézés- ezek felpörgetik- viszont az estimese épp ellenkezőleg
- lefekvéshez esetleg választhat pl. valami nyugtató zenélős állatot (nekünk a LeapFrog MyPal Scout kutya és a Hug&Learn Baby Tad béka jött be, ott be lehet állítani pl. 10 perc nyugtató, klasszikus zenét is)- vagy valami más alvós trükk (állatka, új kispárnahuzat, foszforeszkálós csillag stb.- amiért érdemes normálisan viselkedni és menni fürdeni, vetkőzni stb.)
Ne haragudj, hogy ezt írom, de mi az, hogy eszementen sikítozik, üvölt? Azért én ezt nem hagynám (és nem a szomszéd miatt elsősorban, hanem a gyerek érdekében)- igenis le kell állítani, te vagy a szülője, te neveld őt, ne ő tartson sakkban mindenkit éjfélig!
Éjfélkor alszik el, gondolom 7 körül neki is kelnie kell- az nagyon kevés, még nekem, felnőttnek is hosszú távon!
Ördögi kör ez egyébként, mert a fáradtságtól is tud túlpörögni--- de ezen bizony csak kellő akarattal és határozottsággal tudtok segíteni.
Nálunk be szokott válni, hogy mondom, hogy ha esti mesét szeretne (vagy pl. halászni a hálójával a kádban, vagy beletenni az éneklő kacsát a kádba stb.) akkor pakoljon/ne kiabáljon stb. Mintha tényleg jutalom lenne számára a mese, a fürdés.
Játszmázik a fiad, ne szállj bele a játszmáiba, legyél te az okosabb, előrelátóbb.
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!