Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Hogy tudnám elősegíteni, hogy...

Hogy tudnám elősegíteni, hogy éjfél előtt véget érjen a nap?

Figyelt kérdés

Tapasztalt anyukák hátha van valami ötletetek, tipp, praktika bármi. De ha csak az idő segít majd azt is írjátok meg :)

/a "lesz ez rosszabb is" kommenteket kérlek mellőzni/

Szóval adott egy 4.5 hónapos delikvens. Reggel 8-9 között ébred majd onnantól 2 órás ébrenléti időkkel eltelik a nap. 3 hete még nappal max 30 perceket aludt (kivéve a délutáni séta alatt) ez annyit változott, hogy most általában 45-60 percesek az alvásai. Szépen lemegy a nap majd jön az esti alvás általában úgy jön ki, hogy 20.00-21.00 óra között telik le egy újabb ébrenléti ablak, el is álmosodik leteszem aludni, KO meg se mozdul majd jön a csavar és itt még mindig kivételével nélkül 30 perc múlva felébred. Visszaaltatni nem lehet hiába próbálom, annyira éber mint aki lealudta a 8 órát. Innen ugye újraindul a 2 óra ébrenléti idő. Majd újra jöhet az alvás ami ilyenkor már 22.30-23 óra körül járunk. Elalszik, szinték KO meg se mozdul látszólag mélyen alszik, de itt is 30 perc után ébred, csak itt már vissza tudom altatni. Rendszerint ez így éjfél tájékán van.

Bevallom nekem ez az esti utolsó 2 óra már nagyon nem hiányzik. Fáradt is vagyok, egy kis énidő is jó lenne. De így csak bedőlök az ágyba végre ha elaludt majd minden indul újra másnap.

Ismerőseim gyerekei :letettem és aludt... tőlük nem tudtam tanácsot kérni.

Lehet nem csinálok jól valami, eléggé tanácstalan vagyok 🥺

tegnap 12:37
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Én reggel felkelteném 7 max 8 körül. Hátha hamarabb kidől akkor este. Este egyértelműsítve van, hogy mikortól van a “hosszú alvás ideje”? Van esti rutin? A 21:00ig tartó szakasz mivel telik?

Nekünk pl fixen 7kor fürdés, utána már sötétítés van, nincsenek villogó fények, hangos játékok..stb.. ez pici kora óta fix.

tegnap 12:46
 2/9 A kérdező kommentje:
Este már csak a kislámpa ég, általában ebben az időszakban a nagyágyban fekszik mellettem, mutogatom neki a játékait, "beszélgetünk". Villogó hangos játéka egyáltalán nincs még neki.
tegnap 12:50
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az esti rutin a fürdetéssel kezdődjön mindig. Azonos időpontban. Kb.7-8 óra felé fürdesd meg, majd onnantól már ne mutogass neki semmi játékot, könyvet csak szopizzon és altasd. Aludni csak sötétben kellene! Fehérzaj segít még.

Mindig legyen egy rutin tehát, ami lezárja a napot. Ehhez lehet utána igazítani a többi ébrenlétet/ alvást.

tegnap 13:08
 4/9 anonim ***** válasza:
87%
Az én fiam ellenállt minden napirendhez igazítási törekvésnek. Ha fölkeltettem korábban hogy majd akkor hamarabb elalszik - hát nem jött be, simán annyival kevesebbet aludt aznap. Ezt azért írom hogy ne érezd rosszul magad ha semmi sem válik be. Nem a te hibád. Vannak ilyen gyerekek.
tegnap 13:25
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Tápszeres egyébként.

Ha nem mutogatok neki semmit akkor csak sír/nyüsszög, hogy unatkozik. Meg ugye elalszik 8-9 közt ez jó is lenne ha már ebből nem ébredne fel. Tehát nem azzal van a baj hogy alapból későn alszik el vagy nehezen, 5 perc és alszik ilyenkor.

Sötétben alszik.

tegnap 13:44
 6/9 A kérdező kommentje:

Úgy szokott fürdeni, hogy utána 20-30 percen belül alszik utána. Ez így akkor nem jó?

Tényleg eléggé csak tapogatózom csak mit hogy kellene.

Az első 3 hónapban hasfájás miatt egyáltalán nem volt úgymond napirend, túlélési üzemmód volt.

tegnap 13:53
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
En hagytam a fiamnak hogy magatol alakuljon ki a napirend. Esti utolso menet 17 30 fele kezdodik. 20. Ig kaja panncsi jatek. Sajnos ennek a hatulutoje az hogy 4ig alszik. En inkabb cserelnek veled 😅
tegnap 14:16
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Hasonló volt a lányom is ilyen idősen. Hiába volt napirend, hiába csináltam bármit, este 8kor még aludt 30 percet(ha nem hagytam, onnan indult a fél óra, amennyivel később elaludt) majd ébren volt 2-3 órát. Kb 6-7 hónaposan kezdett többet ébren tölteni és a 30 perces alvásait lecserélni 2x1 és egyszer fél órára lecserélni. Éjjel sajnos baromi sokszor kel még mindig, de legalább evés/hátsimi/ringatásra általában vissza alszik pár percen belül.

Próbálkozhatsz előbbre hozni a fürdést, tartani a napi rendet. De nálunk az idő javított valamennyit rajta.

tegnap 14:51
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem számít kérdező... jól csinálod.

A lényeg, hogy konzekvensen legyenek azonos igazodádi pontjai a napnak.

Mi fürdés után etettünk mindig- fürdés,testápoló stb. Tiszta pelenka, pizsama és tápszerezés/ szopizás jött. A nagyobbik fiam innentől számítva aludt 1-2 órát, majd ébredt, hogy éhes maradt stb. este 10-11-kor felkelt még tehát egy fél órás körre onnantól aludt egész éjjel reggelig. De 11- éjfél előtt mi is ritkán kerültünk ágyba. Tudod csak pár hónapig ment így, aztán alakult megint minden.

Kitartást!

Majd beáll nála. Örökre nem marad így. A lényeg, hogy családi alap rutinhoz ragaszkodj mindig- reggeli ébredés függöny, redőny fel stb. 12-13 órakor a család/ anya ebédel. Esti fürdés-sötétítés. Napközben délelőtti és délutáni séták. Pár fontos és állandó pont már jó kezdet. Utána igazodik a baba ezekhez szépen lassan.

tegnap 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!