Éjfél körül felébred, éber, vidám, játszana. Mit lehet tenni?
Van egy 11 hónapos kislányom. Eddig sem volt jó alvó, pár hónapja gyakran kel éjszaka, sokszor óránként... Ilyenkor csak cicin nyugszik meg. Tudom hogy ez gyakori a hasonló korú babáknál.
Viszont egy hete van egy másik gond is az alvásával, ami nagyon kimerítő nekünk szülőknek: este 8-9 körül elalszik, de az éjfél körüli ébredésénél egyszerűen nem alszik vissza, hanem mint aki kialudta magát, mosolyog, huncutkodik, kéri hogy vegyük ki a kiságyból. Nem használ se a cici, se a ringatás, se az Adamo hinta, se a babakocsi... Ha altatni próbáljuk sír, küzd ellene, mert ő játszani akar... Ha kivesszük és letesszük a szőnyegre, vigyorog, játszik. Próbáltuk, hogy hagytuk játszani, hátha hamar kifárad, de nem, órákig bírja... De elaltatni sem tudjuk órákig... 3-4 óráig fent van, mindezt hajnalban. Nagyon fárasztó. Eddig nem volt ilyen, hiába ébredt sokszor, egyből visszaaludt cicin. A többi ébredésekor (este 8 és éjfél között, meg hajnali 4 után) most is hamar vissza tudom tenni, de ez az éjfél-4 közötti időszak valahogy átfordult nála, mintha akkor ébren kellene lennie... és fogalmam sincs, miért, nem változott a napirendünk.
Délelőtt alszik kb. 1 órát 10-11 között, majd délután 14.30-15.30 körül még egy órát, néha másfelet. Ez eddig ideálisnak tűnt.
Ti min változtatnátok? Volt valakinél ilyen?
Kezdek kétségbe esni :(
A mi kisfiunk is kb.ennyi idősen próbálkozott ezzel. Mi nem játszottunk vele. A sötét szobában az ölemben volt,nem is meséltem neki,csak vártuk,hogy elaludjon. Volt,hogy 2 órát ültem vele a fotelben. Kb.2 hétig tartott,aztán minden visszaállt.
Én semmiképp nem játszanék vele a helyetekben. Kitartást és türelmet kívánok,mert ez is csak átmeneti.
Köszönöm szépen a válaszokat. :)
Igen, tudom hogy nem szabad játszani hagyni, csak egy ilyen alkalommal próbálkoztunk ezzel kimerültségünkben, hogy hátha akkor hamarabb kifárad, de nem használt, így azóta szigorúan betartjuk, hogy nem kapcsolunk lámpát, nem engedjük játszani.
Viszont ő sajnos ilyenkor a kezünkben sincs el, kifeszíti magát, sír, szabadulni akar. A kiságyban is feláll és sír, amíg ki nem vesszük. Hagyjuk sírni? Eddig sose hagytam sírni.
Vagy ha ott vagyok mellette és simogatom, az nem számít sírni hagyásnak, hiába sír? Van annak értelme, hogy ő áll a kiságyban, sír, én meg simogatom?
Most azt csináljuk, hogy felváltva használjuk a ringatás-hinta-babakocsi-szoptatás módszereket, mert az elején mindegyiknek nyugis, aztán ha elkezdi kifeszíteni magát pl. a babakocsiból, akkor áttesszük hintába, hintázik kb. 15 percet, elkezd sírni, akkor jön a ringatás, azt bírja újabb 15 percig, de ha nem alszik el elkezd sírni, akkor jön a szoptatás, de egy idő után az sem kell neki, jön megint a babakocsi... és ez megy addig, amíg valamelyikbe bele nem alszik. De ez van, hogy 3-4 óra.
Eközben végig sötét van és nem beszélünk hozzá, csak ringatásnál énekelünk ahogy az esti altatásnál szoktunk.
Sokkal szívesebben ülnék az ágya mellett és simogatnám, vagy fognám a kezemben a fotelben, ha ezeket bírná, de sajnos ez üvöltésbe torkollik egy idő után. :(
Ismerősömék kisfia csinálta ezt és egyetlen egy kegyetlen éjszákaba került a változás.
Amikor felkelt bohóckodni éjszaka, bementek hozzá és leültek a szobájába. A kisfiú üvöltött, sikítva fel-alá járkált a kiságyban, mint egy megvadult oroszlán a rácsok mögött. Közben a szülők nyugodtan, halkan, lassan mantrázták, hogy "most éjszaka van, aludni kell". 1,5 óra után dőlt ki és többé nem volt ilyen.
A fiam kicsit korábban csinálta ezt, úgy 7-8 hónaposan ( szerencsémre, mert akkor még ringatva altatós volt) sosem kapcsoltam lámpát, ültünk a hintaszékben vagy sétálgattam vele, ringattam. Volt, hogy éjjel másfél két órát is, így gyorsan átlendült ezen az időszakon, pár hét volt talán.
Úgy , hogy hagytátok játszani most már biztos nehezebb lesz átlendíteni és tuti lesz sírás is. Kitartás és következetesség kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!