Miért baj, ha megemelkedik a vércukorszint?
Tudom, nagyon hülye kérdés, de azért teszem fel, mert szeretnék kicsit "tanulni", annyira még mélyültem el a helyes életmód mélyebb bugyraiban, hogy költői legyek. :D
Na szóval..tisztában vagyok azzal ,hogy az egészséges életmód fő alappillére az hogy a vércukorszintet stabilan tartsuk, erre jók a szénhidrát csökkentett, egészséges alapanyagból előállított ételek...lassan szívódnak fel, ezáltal hosszabb időre teltségérzetet biztosítanak, vércukorszintet nem emelik.
Tegyük fel, hogy reggelire hiper-szuper egészséges alapanyagból összeállított reggelit eszem, pl. 2db tükörtojást, 2 szelet update kenyérrel, zöldséggel-gyümölccsel, kávéval, utóbbit kis tejjel felöntöm. Viszont tegyük hozzá, hogy épp elfogyott otthon a ZeroCukor, v. nyírfacukor...tehát a tejeskávémat vmivel ízesítenem kellene. Teszek bele egy teáskanál mézet, ami nyilvánvalóan kalóriaszámlálás szempontjából csekély érték, viszont a GI indexe 80 feletti...Tehát mi történik??? Suttyba vághatom az egészséges reggelit úgy ahogy van azzal, hogy az egyik alapanyag (ami egyébként egészséges) GI indexe óriási?
Légyszíves csak olyan emberkék írjanak, akik nálam magasabb szinten állnak táplálkozásügyileg, és tisztában vannak a dolgokkal..
Köszönöm szépen előre is!
A véredben kevesebb mint egy teáskanálnyi cukor van. Ennél több mérgező, az inzulin emelkedik, a cukorból glikogén és zsír készül. A sok gyors szénhidráttól megtelik a glikogénraktár és a cukorból főleg zsír lesz. A méz GI értéke fajtájától függ, de max 60.
A lassú szénhidrátból fokozatosan szabadul föl a cukor és gyors zsírraktározás kevéssé történik.
Már bocs, de ezen mi az egészséges?
"búzaglutén, tisztított cellulózrost, szójafehérje-izolátum, pálmaolaj, búzaliszt, emulgeálószer (E473), szójaliszt, C-vitamin, liszt-kezelőszer (E920), tartósítószer (E282)], búzaliszt, graham liszt, élesztő, csökkentett zsírtartalmú margarin [(finomított növényi olajok, hidrogénezett és finomított növényi olajok, inulin, emulgeálószerek (E471, E475), aroma, színezék (E160a)], étkezési só, folyékony koncentrált kovász [liszt, ivóvíz, savanyúságot szabályozó anyag (E260)], guarmag- liszt, kukoricapehely liszt, jódozott tengeri só, kálium-klorid, tartósítószer (szorbinsav), emulgeálószerek (E 481, E 472e, szójalecitin), lisztjavítószer (E 300), enzim."
Kedves utolsó! Kicsit eltájoltál, nem ez volt a kérdés lényege...de mind1.
Az update kenyérről meg annyit, hogy nem kell éjjel-nappal azt zabálni. Én nem is vásárlom, csak egy példának hoztam fel, de ki gondolta volna, hogy valaki pont ebbe fog belekötni...na mind1. :)
"reggelire hiper-szuper egészséges alapanyagból összeállított reggelit eszem, pl. 2db tükörtojást, 2 szelet update kenyérrel"
Emellett teljesen mindegy, hogy egy kiskanál mézet eszel-e, vagy sem, mert a reggeli nem egészséges. Pont. Ez nem "belekötés", csak tényszerű megállapítás. Egy teáskanál méz nem fogja a vércukor szintedet káros mértékben megemelni, de ha fontos neked, hogy egészséges regelit egyél, akkor ne tegyél bele olyan "ételt", aminek a nagyobb része nem emberi táplálék.
Az update dologhoz nem szóltam hozzá, mert nem ismerem (ebből lett Norbi villája?) - de az összetevők alapján patkánymérget is szopogathatnál (mi a francnak tesz bele transz hidrogénezett olajat?).
A lényeg a lényeg: lassú szénhidrát (zöldség) lassan kerül a vérbe a cukor, van időd égetni, gazdálkodni vele. Gyors szénhidrát (keményítő és cukor) toxikus, a szervezet kapkodni kezd, jó részéből zsír lesz, vércukorszinted leesik és éhes vagy.
A méz érdekes: a GI értéke azért alacsony, mert a cukor nagy része fruktóz, ami nem emeli a vércukorszintet, mert a fruktóz a májba megy és ott lesz egy részéből zsír, aminek egy részéből zsírmáj. Ezzel együtt, a méz jobb a cukornál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!