Mitől van alkohol tartalma?
Oh Miszter Alkohol...
Az alkohol széles körű elterjedtségét többek között könnyű előállíthatóságának is köszönheti - egy nagyon egyszerű természetes folyamat révén a gyümölcsökben vagy zöldségekben lévő cukrok könnyen átalakulhatnak alkohollá. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol által kiváltott hatások pedig arra ösztönözték eleinket, hogy nagyobb volumenben is megpróbálkozzanak alkoholos italok előállításával. Ez az igyekezet máig sem csökkent. Minden nemzetnek megvan a saját itala, szinte számba sem tudjuk venni hányféle szeszesital létezik a földön.
Er(j)edő gondok
Miből lesz az alkohol? Mint már néhány sorral feljebb is írtuk, leginkább cukrokból, de természetesen keményítőből is képződhet. S hogy miként is? Nem az élesztőgombák anyagcseréjének mellékterméke - miképpen azt régebben tartották -, hanem az élesztőgombák által termelt enzim, az úgynevezett zimáz közreműködésével jön létre. Pesze az élesztőgombák csak viszonylag alacsony alkoholtartalomig - 4-5, de legfeljebb 10-15 fokig - képesek működni, e felett elpusztulnak. A magasabb alkoholtartalmú italokat erjesztés után lepárlással állítják elő, innen is származik nevük: égetett szeszesitalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!