Ketogén diéta alapjai, mintaétrend?
Érettségi szezonban belezuhantam egy kissebb depresszióba , ami azóta szerintem elég komolyá vált.
Nem szivesen megyek emberek közé ( igazából sehova ) , és nagyon meghíztam. 187 cm és 120 kiló vagyok.
Asztmás , és az elhízás miatt vérnyomás problémáim is vannak. Az összes barátom "elhagyott" , és a túlsúly miatt önbizalomhiányom is van.
Szeretnék elkezdeni diétázni ( + itthoni súlyzós gyakorlatokat végezni , esetleg biciklizni.) Szivesen járnék futni is , de az asztma és a vérnyomás problémák miatt nem merek így hirtelen belevágni. ( egyszer elindultam , de kb 4-500 méter után tényleg azt éreztem hogy a szívem szétdurran.. )
A ketogén diétán akadt meg a szemem , többnyire mindenhol azt írták hogy tudtak vele fogyni. Tudnátok ajánlani étrendet ? Esetleg , hogy mire érdemes figyelni a diéta közben?
A ketogén diéta egy igen szigorú étrend, kevesebb mint 50 gramm szénhidrátot tartalmaz, ezért nem könnyű tartani. Lenti linken találsz információkat a diétáról, van több videó is.:) Egyébként ha mégsem ezt választod, van egy kevésbé szélsőséges, lazább, tarthatóbb étrend, az LCHF étrend. (én is ezt csinálom) Ugyanúgy szénhidrátszegény diéta ez is, de valamivel több szénhidrátot (100 gramm alatt) és valamivel kevesebb zsírt tartalmaz mint a keto, könnyebb betartani. Ezt igazából mindenki személyre szabhatja magának. A videók közt erről az étrendről is találsz infókat.
Én is a low carb étrendet javaslom kezdésnek, esetleg paleo verzióban. Először is vezesd pár napig az étkezéseidet valamelyik kalóriaszámláló oldalon, hogy lásd, honnan indulsz. Aztán hajítsd ki a gabonákat (főleg a búzát), az étolajat, a cukrot és a tejet, és állítsd be a neked megfelelő makrókat. Sok zöldség, tojás, húsok, belsőségek legyen az alap. Fehérjebevitelnek célozz meg 1-1,5 g-ot testsúlykilogrammonként (120-180 g). Akkor kezdd el, amikor otthon vagy és nincs sok dolgod, mert az átállás első napjaiban lehetnek kellemetlen tünetei a ch csökkentésnek (fáradtság, fejfájás). Szedj magnéziumot, omega 3-at és probiotikumot. Inni vizet igyál és 1-2 bögre citromfűteát, vagy más gyógyteákat. Ha édesítőre van szükséged, eritritet vagy steviát használj (pl. kávéba). Minél kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, annál több zsírra lesz szükséged, hogy elég energiád legyen, ezért nyugodtan használj kókuszzsírt, olivaolajat (salátákba), állati zsírokat. Ha szereted a tejtermékeket, és nincs tőlük bajod, ehetsz kefírt, natúr joghurtot, minőségi sajtokat, vajat is.
A mozgást ne futással kezdd, hanem tempós sétával, úszással, biciklizéssel, aztán később jöhetnek a súlyzók, komolyabb edzések. Ne hajtsd túl magad, és tarts pihenőnapokat.
Én csináltam ketogen/nagyon alacsony szénhidrátos diétát. A ketozis miatt furcsa szaga lett a leheletemnek(acetonos), ami ugye fogmosással sem tűnt el, állandóan fáradt voltam, levert, nem tudtam koncentrálni. Úgy éreztem, hogy úton-útfélen el fogok ájulni és/vagy aludni. Én ezt a tapasztalataim alapján nem ajánlom.
Szerintem inkább térj át egy egészséges, kiegyensúlyozott és teljes értékű élelmiszerekre épülő táplálkozásra.
Ja, és az Omega 3-6 arányra figyelj nagyon, ha esetleg elkezdenéd ezt!
YouTuben amúgy van egy nő, aki ketogen diétát csinált,egész érdekeseket mondd.
Utolsó
Mért van az, h megpróbálsz egy étrendet, ami a Ketogén. Ahol mindenhol elmondják, h az átállás 2-4 hét. Amíg tart az átállás erős fáradtság, fejfájás, gyengeség tapasztalható. Ez maximum 1 hónap alatt elmúlik, ha abban az 1 hónapban végig napi 30gramm alatt volt a szénhidrát.
Erre beírod, h ketogéneztél és fáradt voltál. Nyílván az voltál, mivel a ketogénben az 1. egy hónap ilyen. De te egyértelműen nem csináltad addig, mert ha csináltad volna elmúlt volna a fáradtság.
Jaj kipróbáltam egy étrendet, aminek a pozitív hatása, a fogyás, a sok energia, a nagyobb nyugalom, de az 1. egy hónapban fáradtság, rosszullét tapasztalható. Kipróbáltam és fáradt voltam, senkinek nem ajánlom. Ez mekkora baromság így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!