16 éves fiú vagyok,185cm,115 kg, a testalkatomból adódóan a túlsúlyomat, nem teljes mértékben a zsír többsége teszi ki. Egy hónap alatt szeretnék minnél többet fogyni. Milyen tippetek van diéta, edzés terén, esetleg étrend?
öö bicikli. nekem az jött be, én 16 éves lány vagyok, mondjuk egy éve kezdtem, csak szép lassacskán:D de egy hónap alatt nem fogsz láthatóan fogyni, ez biztos..
enni meg sok gyümölcsöt, zöldséget, és minél kevesebb kenyérfélét egyél
ja és igyál sokat
A biciklizés tényleg jó, mindenképpen kardio edzést ajánlok, nem erőnlétet, mert azzal csak még több izom fog felmenni. Így jön a séta, a futás, a bicikli, meg mondanám még a táncot is, de mivel fiú vagy, az szerintem távol áll tőled.
Ha teheted, menj mindenhová gyalog, ha tömegközlekedési eszközöket használsz, akkor igyekezz kevesebbet, ahová gyalog is el tudsz jutni, oda menj úgy.
Az esti futás (vagy sima séta) is jót tesz, főleg ilyenkor nyáron, ha van valakid, aki szívesen társulna hozzád, akkor párban még jobb is, bár azért fent áll a veszély, hogy elkezdtek beszélgetni és a futás annyiban marad, erre figyelj. Viszont nem fogod magad rosszul és kellemetlenül érezni, hogy egyedül mész el futni. (Rengeteg negatív kritikát kaptam/kapok én is.)
Étrend terén, magasság és kiló alapján szerintem az lenne a legjobb kiindulópont, hogy próbáld meg összeszámolni, egy teljesen átlagos napon mennyi tápanyagot viszel be a szervezetedbe. Nem csak kalóriát (persze, az a legmeghatározóbb), hanem szénhidrátot, fehérjét és vitaminokat, ill. rostokat is. Nem feltétlen mondom azt, hogy egyél kevesebbet, inkább azt, hogy egyél mást. Gyümölcsöket is ehetsz, hülye tévhit, hogy hízlal, csak a kulcs nyitja a mértékletesség. A gyümölcs még mindig sokkal több tápanyagot és TERMÉSZETES gyümölcscukrot tartalmaz, ami egészségesebb.
Ha a sós ízeket jobban szereted, akkor rengeteg zöldség áll most nyáron a rendelkezésedre arra, hogy salátákkal és különböző vega, zöldséges ételekkel próbálkozz.
Ha sütésre adod a fejed, akkor próbálj meg étolaj helyett nagyon minimális olívaolajjal dolgozni vagy sütőpapírral, sütőzacskóval. Húsok közül a fehéreket ajánlom mindenképpen (meg a halat), és ne feledkezz meg róluk, mert a fehérje igenis fontos része az étrendünknek! Ajánlok még olyat, hogy cottage cheese, felénk darabos sajtként fut a magyaros neve. Lidl-ben lehet kapni a kefirek környékén 200 grammos kiszerelésben, de Tesco-ban is van, igaz drágább és kisebb, de azt a fajtát én jobban szeretem.
Megvonni mindenesetre igyekezz ne megvonni mindent magadtól, mert utána az lesz a vége, hogy egy egyedül eltöltött délutánon megelégeled a helyzeted és mindent, amit eddig nem ettél, akkor bepótolod.
Csak a fehér kenyeret, kiflit, zsömlét cseréld le teljes kiőrlésűre (ami nem tartalmaz semmivel se kevesebb kalóriát, tévhit, de jobb az összetétele és hamarabb laktat), és az egészségtelen nasik helyett is tessék szárított gyümölcsöket, alma- és banáncsipszet enni illetve rendes gyümölcsöket.
Minden meglátás kérdése, hogy neked mi számít nasinak. :)
Ha eddig nem próbálkoztál fogyókúrával és most fogod elkezdeni, akkor a legelején látványos lesz, viszont utána meg fogsz állni egy kicsit. Ettől ne ijedj meg, folytasd, és meglátod újból megindulsz majd! Csak a szervezetednek is időre van szükséged. És ne mérd magad naponta, mert kisebb változások történhetnek, nem ugyan azt eszed minden nap, így megesik, hogy jól étkeztél, mégis kicsit felment a mutató az előző naphoz képest. Hetente egyszer mérd meg magad, mondjuk hétfő reggel, a reggeli dolgaid elintézése után.
Igyekezz naponta 5-6 alkalommal enni, többször kevesebbet, 200-400 kalória közé szorítva, legrosszabb esetben se egyél 500 kalóriánál többet egyszerre, mert az a szervezetedet megterheli. És ne hagyd ki se a reggelit se a vacsorát, csak gondosan oszd be, hogy mikor eszel legelőször a napodon, és az utolsó étkezést is ajánlatos alvás előtt 3-4 órával megejteni, hogy az alvás idejére már a gyomrod megeméssze a vacsit.
Ja, és korodból kiindulva, ha esetleg eljárós vagy, vigyázz az alkohollal, a szénhidrát listán az uralja az első helyet. Nem vicc.
Sok sikert kívánok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!