Paleolit étrend. Fehér rizs kerülendő. A zab miért jobb?
Illetve, ha valahol össze vannak hasonlítva ezek a gabonák és az ezekből készült ételek, link is jöhet!
Köszi!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Sok ember amikor dietaba kezd gonfolja a legjobb a csirke-rizs es kifujt mert minden testepito ezt eszi. A valosagban ez teljesen mashogy nez ki mert egy atlag ember nem akkora izomtomeggel rendelkezik mint egy testepito, nem kap akkor fizikai tergelest es nem is ugyanaz a celja.
A rizs egy gyors felszivodasu szenhidrat ami meg rosszabb mint a krumpli (GI-index alapjan).A felszivodasan ugy lehet"trukkozni"lassitani h ha zoldsegeket foleg zoldeket(rukkola, salata,spenot...)eszunk hozza.
Igy a rizs nem ajanlatos elelmiszer azoknak akik nem a testepitessel foglalkoznak.
A zab ezzel szemben egy lassu felszivodasu szenhidrat tele ertekes vitaminokkal,asvanyi anyagokkal(magnezium, vas...). Ilyen meg a bulgur, amarant, kuszkusz, koles, hajdina, quinoa..... Ezeket javaslom a rizs helyett
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Bár valóban nem szoktak rizst enni Paleóban, de elég jól lehet lassítani a felszívódását, illetve rezisztens keményítőt gyártani belőle.
Főzés után vissza kell hűteni, majd újra melegítve fogyasztható.
A zab "kompromisszumos" ételnek számít a paleoban, viszonylag magas GI, GL értékei és szénhidrát tartalma miatt. Mivel olcsó alapanyag, sok "paleós" fogyasztja.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Főzés után vissza kell hűteni"
Miért?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Főzés után vissza kell hűteni"
Rezisztens keményítő keletkezik, ami csökkenti a felszívódó szénhidrát mennyiségét és sebességét és a "jó" bélpaciknak táptalaj.
Semmi köze a paleohoz ;)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mindkettőben van keményítő.
A fehér rizs GI-je 55, ennél fehérrépának, a sütőtöknek és a zellernek is több. Ha zöldséggel és hússal esszük, akkor pedig ugye még kevesebb.
Ergo, én a paleot nyugodtan kiegészítettem zabbal és rizzsel, különben alig állnék a lábamon a ch hiányától. A többi gabonát viszont messziről kerülöm főleg a glutén miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!