Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Mi a véleményetek a Paleo...

Mi a véleményetek a Paleo diétáról?

Figyelt kérdés
[link]
2016. ápr. 19. 22:22
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
48%

Van akinek ilyen az egészsége, van akinek olyan. A testalkat dettó, sajnos az ész is szintén. Így aztán sosem lesz vége annak, hogy mások naívságát kihasználva rekordforradalmihájtek megoldásokat találnak megoldhatatlan problémákra:

* Megtalálták a rák ellenszerét (kétmillióhármszázezer-négyszázötvenhatodjára)

* "Íme egy 60-éves nő, aki 13 és félnek néz ki! - A plasztikai sebészek gyűlölik"

* "Így fogytam fél nap alatt 16 kilót!" (Levágta a vonat a lábam...)

* Paleolit diéta! Egyél kavicsot!

Szóval semmiféle baromságnak ne dőljön be senki...

2016. ápr. 20. 10:52
 12/22 anonim ***** válasza:
90%

Tuti egy csomóan paleóznak, akik nem is tudnak róla... :D Gondolom, akad nyersvegán, aki nem szereti a borsót és gabonát sem eszik, no, az máris paleós... De el tudok képzelni húson, zsíron és zöldségen élő embereket is, akik alapanyagokat vesznek és jól megvannak.

Látom, lelkesen beindultak a paleoutáló lepontozók, ritkán van 0%-os hozzászólásom :D

A paleo nem szélsőséges, rengeteg mindent lehet enni és bőven megmaradt minden fontos tápanyag. Sokat lehet még szűkíteni rajta s még mindig OK. Hogy kinek mit nehéz tartani, az egy más kérdés, szerintem se erőltesse rá magát az ember arra, ami nem jó neki.

Azt nem értem, miért ne akarhatna tortát enni az ember, csak mert paleózik. A nyersvegánok is akarnak tortát és levest enni, esznek is, mi ezzel a baj? Nem látom be, miért vannak a sütik a gabonaevők számára fenntartva, annyi másból is készülhetnek.

Persze, meg lehet lenni süti nélkül, de hogy miért lenne több joga annak tortát enni, aki aznap már bevágott 3 szendvicset, fel nem fogom. Sok ember, aki ugye nem paleózik, iszonyúan gabonacentrikusan étkezik, persze az baj, utáljuk azt, akik húson, zöldségen, tojáson s egyéb rendes ételeken élnek fornetti helyett, főleg, ha néha sütnek valamit, mert édesszájúak ők is.

Az ősembert felejtsétek már el, s azt is, hogy aki paleózik, az az ősember miatt. Mindenki, akinek egy csöpp esze is van, tudja, hogy a világon semmi közünk nem lehet az ősember táplálkozásához. Nemesített növények, egészen másfajta húsú állatok, műtrágyázás, permetszerek, gyengébb föld, más életmód... Nagyon buta neve van ennek az életmódnak, sok paleós nagyon szeretné, ha nem lenne. Bizonyos okokból célszerű, hogy van egy név, de én azt se bánnám, ha ez az egész nem lenne és senki nem kötne bele abba, aki a teste jelzéseit s némely infókat követve véletlenül közel kerül a paleóhoz. Én amúgy pl. szívesen ennék házi tejszínt olykor (tortához, persze, máshoz nekem nem kell. ahhoz se kell, de poén. ja meg kávéhoz is), de egyszerűen nem kapok sehol. Egyes dolgok nem esnek jól vagy finomabbat tudok kényelmesebben és szerintem egészségesebben, de a leginkább a ketogén életmódom tehet róla, hogy nem eszem hüvelyeseket és keményítőket két pofára :D Na, azt általában követem, mert nekem ideális :) A paleo kevésbé érdekel, de nem tudok messze menni tőle, ilyen vagy olyan okból.

Ilyen is van.

De a személyes érintettség annyira nem fontos, csak emiatt gondoltam bele jobban. S teljesen jó, kiegyensúlyozott étrend hozható ki, normális ételekkel, amit valaki megvesz a zöldségesnél, háztól, hentesnél (bár a bolti húst nem tekintem normálisnak, de ez más kérdés). Szerintem már írtam a múltkor is. Tojás, sokféle zöldség, olajos magvak, gyümölcsök, húsok... Mégis mi a speckó ebben? Normális ételek, amiket a nem paleósok is esznek.

Amikor paleóztam (s pár év múltával lettek flancos anyagaim is, szeretek főzni és kísérletezni s voltak vonzó receptek), ugyanannyi volt az ételköltségem, mint korábban. A ketogén diétakor pedig alaposan lecsökkent (bár valamiért azt is drágának tartják, nem világos, miért). Természetesen ez konkrét étrendfüggő, hisz minden étrendben határ a csillagos ég. De... nem a cukor, zsír, liszt ára miatt költ az ember annyit, amennyit. Nyilván nem mandulalisztes kenyérrel kell jóllakni (na olyanom nincs :D feleslegesen drágának tartom, már a mandulaliszten, bár lehet venni kész kenyeret is aranyárban, aki arra vágyik). Én tojás- és zöldségételekkel szoktam :)

A paleo alapanyagok térhódítása jó, erről már írtam múltkor is, hogy ez pozitív számomra. Aki nem paleózik, az is gyakran használ egészségesebb dolgokat. A párom soha meg sem közelítette a paleót (max. azt a fajtát, amiben benne van a rizs és a krumpli), de főleg a fogai miatt xilitet használ, a sima kókuszzsír pedig a kedvenc bőrápolója, azt mondja, jobb az orvosok által felírtaknál. De főzéshez is azt használja. Úgyhogy még azt sem érzem, hogy hatalmas szakadék lenne a paleósok és a nem paleósok között. Általánosítani sem lehet. Csak mert valaki nem paleós, még nem feltétlenül tolja kilószámra a kristálycukrot, ahogy a paleósok sem feltétlenül esznek sütit vagy húst.

Legalább szűkítsük azok körét, akikre fújunk, a paleo étrenden élők köre túl tág, elég agyatlan dolog mindenkit agymosott idiótának tartani közülük :D

2016. ápr. 20. 12:05
 13/22 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem nagyon jól lehet vele fogyni, még a hastájékról is. Nincs kínzó éhségérzet, annyit eszel, amennyit akarsz.

Az én étrendem majdnem paleo, azzal a különbséggel, hogy eszem zöldborsót és zöldbabot, néha lencsét is, nem fogom vissza a zsírfogyasztásomat, nagy ritkán barna rizs is jöhet. Magkenyereket és sajtot nem eszem, olajos magvakat igen. Édesítésre kis mennyiségben mézet használok, xillitet ritkán. Most inkább hízni szeretnék pár kilót, de beállt a súlyom fél éve és egy kiló sem jön fel. És emellett egészségesebb lettem, mint előtte (vérképem és közérzetem alapján, plusz nem kapok el minden kósza náthát). Tehát nekem ez jó, érdemes kísérletezni, kinek hogyan működik, milyen alapanyagokkal.

2016. ápr. 20. 23:55
 14/22 anonim ***** válasza:
34%

Előző, nem mindenkinél van ez. Én nem fogytam paleóval, pedig olyan keveset ettem, amennyit csak bírtam (éhezni nem voltam hajlandó sosem, az éhségem elverése alap, bár az első szigorúan paleó napomat konkrétam végigéheztem, mert nem múlt el az éhségem 2800 kcal mellett sem), csak miután kellően lecsökkentettem a szénhidrátot. Utána (szintén odafigyelve a mennyiségre, de ez nem volt nehéz) egy ideig lassan fogytam, aztán nem, másfél év után jött a ketogén diéta, nem mintha attól fogyna az ember, de valamit azért segíthet.

Évekig küzdöttem, hogy képes legyek kalóriadeficitben enni, rengeteg komoly (bár jóleső, az élvezetek fontosak számomra) változtatás kellett, nagyon nehéz volt. Még akkor se ment, amikor már elegem volt és hajlandó voltam éhezni (1600-1800 kcallal, jó étrend mellett, jegyzem meg, de éhes voltam nagyon), mivel ez tönkretette az alvásomat és az energiaszintemet, 1-2 nap alatt. Ennyire azért nem akarok lefogyni...

Tudom, hogy sokaknak a paleo, a keto vagy az időszakos böjt külön-külön is könnyed fogyást okoz, nekem ezek együttese s plusz egy kupac igyekezet is csak azért stagnálás, mivel hízni is nagyon-nagyon lassan tudok.

Most egy rövid ideje azért már megy, de jópár évembe s rengeteg igyekezetembe telt a dolog.

Persze biztos más lenne, ha akármennyit is ennék, tudnék még többet mozogni... De ez nem életszerű.

S van, akinek nehezebb, mint nekem, akinek "mindössze" egy kis kalóriadeficit kell.

De nem automatikus mindenkinek, aki nagyobbacska súlyfelesleggel paleózik vagy ilyesmi.

2016. ápr. 21. 00:59
 15/22 anonim válasza:
0%
Én egyszer próbálkoztam vele egy hónapig, de nekem nem ment. Totál éhes voltam mindig, meg energiám se volt semmi. Ráadásul sokba kerül, amit nem mindenki engedhet meg magának. Egyszer egy orvos azt mondta nekem, hogy az ember fogazata olyan mint a disznóé, tehát a vegyes koszt jó neki. Egyek lehetőleg minél többféle dolgot, hogy a szervezetem megkapjon mindent, amire szüksége lehet.
2016. máj. 14. 01:01
 16/22 anonim ***** válasza:
68%

Utolsó, az orvosodnak igaza volt, és a paleo is vegyes étrendet jelent, mivel van benne állati fehérje, zsiradék, zöldségek és gyümölcsök (ezekben van szénhidrát, élelmi rostok és valamennyi keményítő is). Amit mondott, nem jelenti azt, hogy nem jó a paleo, max egyeseknek kicsit magukhoz kell igazítani. Pl. ha valaki intenzíven sportol, valószínűleg több szénhidrátot kell bevinnie, de erre alkalmas sok, a paleón belül is megengedett alapanyag, pl. banán, sütőtök. Van, aki édesburgonyával, barna rizzsel egészíti ki az étrendjét (bár ezt a hazai paleo vonal nem tartja jónak), de ehhez tényleg többet kell mozogni.

Szerintem mindenkinek meg kell tapasztalnia, milyen étrend ad neki elég energiát, miközben minimálisra csökkenti az egészségére kedvezőtlen hatású élelmiszerek fogyasztását. Van, akinek kevesebb zsiradék, van, akinek kevesebb állati fehérje a megfelelő, ezt érezni kell és kísérletezni. Én pl. semmilyen tejterméket nem eszek, mert nekem mindig kellemetlen tüneteket okoznak. Viszont a zöldborsóról és a zöldbabról nem vagyok hajlandó lemondani, mivel nekem nem okoz gondot a megemésztése, sőt nagy ritkán barna rizst is eszek.

2016. máj. 14. 15:03
 17/22 anonim ***** válasza:
72%

Én a saját "paleomat" követem,ami kizárt nálam az a gabona és mindenféle tejtermék .

Rizst sem igen eszek,de azt régen sem igazán szerettem .

Krumplit néha,zöldborsót is,hüvelyeseket nagyon ritkán,nem igazán bírja az emésztésem .

A véleményem az,hogy sokkal egészségesebb vagyok,a hajam,a körmöm ,a bőröm,ledobtam 10 kilót,úgy,hogy annyit ettem amennyit épp akartam . Nem kívánok nassolni,nem vagyok egész nap éhes,a hasam csak a menstruáció alatt puffadt,egyébként soha .

Régebben bármilyen drága vitaminokat szedtem folyamatosan hiányom volt ,többek között vashiány isvastabletta kúra alatt/után is . Én nem vagyok orvos,sem szakértő,de biztos vagyok benne,hogy egyszerűen nem szívódtak fel megfelelően a tápanyagok,természetesen az emésztésem sem volt soha rendben .

A tejet már régebben kiderült,hogy nem bírom,a liszt/glutén tesztem negatív lett,mégis rosszul vagyok tőle. Az a baj,hogyha nem próbálja valaki csak két hétig kizárni ezeket teljesen,nem fogja érteni miről van szó,mit jelent az,hogy hasi komfort,hogy könnyű vagy akármennyit eszel,nem puffadsz ,nem kell 5 kávét innod egy nap ésatöbbi . Egyébként olyan több éves,apróságnak tűnő,de bosszantó problémáim mint pl makacs korpa (!) eltűnt,mintha sohasem lett volna .

Engem nem érdekel mi a neve a diétának- közel sem célom úgy élni ahogy a paleolit korban :D De aki nem ismeri sokszor csak a neve alapján elkönyveli baromságnak .

Egyébként én pl semmiféle magliszteket nem veszek ,meg úgy alapjáraton semmiféle speciális hozzávalót ,sütit etc . Ezt nem azért mondom,mert az rossz ,ha valaki igen,csakhogy iylen is van. Nekem drágák és értelmetlennek tűnnek . Úgyhogy belőlem a sarki hentesen kívül senki nem gazdagszik meg :)

Mint mondtam én sem tartom száz százalékig egyetlen egy ágát sem,teszek engedményeket ,pl krumpli szegénykém nem ideális fogyásnál,de nem méreg ,mint a búza . Én tényleg méregnek gondolom,úgy érzem magam mint akit restartoltak mióta nem eszem !

Ez a véleményem .

2016. máj. 30. 20:52
 18/22 anonim válasza:
Amúgy meg ha már ott tartunk, pont a Gabi gyerek nem tartja be a diétát. Ha már próféta vagyok, illene a saját vallásomat követni. Mióta eszik egy paleós minden reggel zabkását?
2016. máj. 31. 17:55
 19/22 anonim ***** válasza:
70%

Honnan tudod, hogy mit reggelizik? Ismerősöd?

Amúgy ez nem egy vallás. Mindenki úgy alkalmazza az olvasottakat, ahogy akarja, a többieket kb. nem érdekli.

2016. máj. 31. 18:00
 20/22 anonim ***** válasza:

Előzőnél a pont. Miért érdekelne, hogy egy idegen hogyan eszik? Semmi közöm hozzá.

Azzal sincs baj, ha valaki paleósnak tartja magát, de eszik zabot (ami megengedő paleo), zöldborsót (ami nem paleo, de semmi baj nincs vele), mézet és vajat (gyakori ez is), rizst (egyes paleókban oké) vagy bármit. Hogy helyesen vagy helytelenül tesz magára egy címkét, az ritkán zavar, a saját különbejáratú étrendjéhez pedig joga van.

2016. máj. 31. 18:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!