Valaki bemásolna nekem egy jó leírás a Paleo diétáról?
A munkahelyemen korlátozva a van az internet és egy ilyen jellegű oldalt sem tudok megnyitni, de szeretném most elolvasni.
Köszönöm
előző: érdekel őszintén valakit a véleményed ?
A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.
Általános megjegyzések:
Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minnél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!
Szerintem, vegyél könyvet, abban minden benn van. Szendi Gábor foglalta össze..Bár az előttem író is jól mondta.., bár én inkább f.kolbászt eszem..A többiben ott a rengeteg adalék. Paleo boltban van párizsi, stb. paleosan..sőt nagyon finom sütik..
Kenyeret 30 perc alatt tudsz sütni...
Sok sikert...
Nekem lenne pár kérdésem a témában:
nem teljesen értem a tej/tejtermékek elleni érveket, és mi a helyzet az anyatejjel vagy a csontokhoz szükséges kalciummal?
Vagy ha azt nézzük, hogy a paleolit táplálkozás visszatér a kőkori étrendhez, mondjuk nem hiszem hogy a kőkori emberek olyan sokáig éltek volna... ( amúgy nem megvétózni akarom az étrendet vagy a követőit, csak nem értek néhány szempontot) ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!