Azt írja a tészta dobozán a leírás, hogy a tésztának alacsony a glikémiás indexe, és ezért jobb, mint a fehér rizs. Ez tényleg igaz?
itt valami félreértés van, illetve a gyártó csúsztat.
nagyon magas a glikémiás indexe a sima főzni való tésztának és a fehérrizsnek.
lényegesen alacsonyabb a durumtésztának és a barna- vagy vadrizsnek. ennek többek között a rosttartalom az oka.
a GI egy olyan mutató, ami azt mutatja, hogy egy étel mennyire képes megemelni a vércukrot és milyen gyorsan teszi azt. Minél alacsonyabb a GI, annál elhúzódóbban és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, illetve terheli a szervezetet.
Minél feldolgozottabb, szétroncsoltabb egy étel, annál jobban emeli a vércukrot, annál magasabb a GI-je. Ilyenek pl. a puffasztott, a pelyhesített ételek.
Minél feldolgozatlanabb, annál alacsonyabb a GI-je. Ilyen pl. a teljes kiőrlésű liszt, a zabkorpa, a barnarizs, de méginkább: a vadrizs. A durumtészta egyéb ok miatt (más csoportba tartozó szénhidrát) emeli kevésbé a vércukrot, de ez is az egészségesebb csoportba tartozik.
természetesen ha már így választasz köretet, akkor azt, amit ráteszel (öntet) is hasonló módon válaszd ki, így pl. ne tegyél rá cukrozott paradicsomszószt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!