A paleo diétával kapcsolatban lenne pár kérdésem?
14 évesen elkezdhetem?
Lehet fogyni tőle?
Mik az a előnyei/hátrányai?
Ezt egy meghatározott ideig kell folytatni, vagy ez egy életmód?
Válaszokat előre is köszönöm! :)
Nagyon tudok örülni az ilyen beszélgetéseknek, amik okoskodás nélkül, remélem mások szerint is kellemes hangnemben történnek. Örülök, hogy ilyen kulturált emberekkel is lehet találkozni véletlenszerű helyeken, most speciel éppen itt!
A bélsár állaga és a haladásánál, hasmenéskor pont a nagyon laza anyag is szépen áthalad, még túl gyorsan is (nem túl, mert pont az a lényeg hogy kikerüljön, de halad).
Nem vagyok ilyen szinten tájékozott az egészséges bélsár állagával és tulajdonságaival kapcsolatban, de hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy akármilyen állagú is, kikerül mikor ki kell kerülnie. Ha gyorsan ki kell kerülnie, akkor bizony gyorsan ki fog. Lehet másképp látjátok :)
A rostok (egy része) prebiotikum. Én nagy híve is vagyok a növényi táplálékok fogyasztásának, tehát ezek szerepét pl. bélflóra építésben megint nem vitatnám.
Ám mondjuk ki tudja pontosan.. fehérjén és zsírsavakon is élhetnek mikrobák. Ugye ezeket ilyen károsnak, rothasztónak szokták mondani, brit tudósok.. :)
Lehet egészséges bélflóra alakul(hat) ki egy zsír-hús-zöldség típusú ketós étrend mellett.. jó, itt is írom a zöldségeket, rostot ez igaz!!
Aranyerek.. :)
Amúgy az végülis a szorulástól van? Mert pl. a tejtermékek tudnak hasmenést is okozni (tejcukor erjedés) meg szorulást (nem tudom a mechanizmust, de inkább a tejfehérje révén?)
Gyúrósok és köszvény. Én szubjektíve, inkább gyúrósok és túlzott ízület terhelést mondanék, vagy gyúrósok és túl sok gluténtartalmú gabonaevést. De mint írtam ez szubjektív vélemény.
A MODERN állattartásból származó húsokban egyetértek.
Én ma beszélgettem erről egy eléggé tájékozott emberrel, azok a tyúkok amelyek 6 hét alatt felnőnek.. a csontozatuk nem bírja el a súlyukat.. Mi tápjuk lehet?
Azt tudjátok, hogy amikor felfutott a penicillin és az antibiotikum gyártás, a megmaradó biomassza (a termelő baktériumok tömege) fehérjeforrás takarmányokba. De ugye valamennyi hatóanyag marad bennük, antibiotikum. F asza tömegnövelő anyag, mint kiderült.
Másfelől (elvileg) itt indult a rezisztens baktériumok kinemesítése bár itt kétkednék, állatokban hogyan lehetne az emberi betegségeket okozó baktériumokat 'nemesíteni'. Mondjuk az ilyen multirezisztens gennykeltő baktériumok tudtommal tipikusan kórházakban fordulnak elő, na mindegy mellékes téma.
Szóval takarmányok és a hatásuk. Borzasztó anyagok lehetnek.. a szójás meg ipari hulladékos fehérjeforrások, hormonforrások.. és az ilyen tápon élő állatok húsát esszük.. és várunk még valami jót?
Azt mondta edzőm, a kacsák nem bírják az ilyen tápot, ezért azokat muszáj normálisabb takarmánnyal etetni. Szarvas is érzékenyebb a kajájára, és árban talán annyival nem drágábbak mint a csirkehús, aminek fele tömege elveszik sütéskor..
A maszájok tejivása híres, és tudtommal a szív-érrendszerük sem hibátlan, viszont konkrét katasztrófa (infarktus) nem nagyon van náluk, csak érelmeszesedés. De az életmódjuk többi része (gabonamentes, fizikailag aktív) védi őket eléggé.
Amúgy ahogyan a nyugati életmód beterjed egy új helyre (elér új néphez) az ottani emberek még egyáltalán nincsenek hozzászokva a megváltozott dolgokhoz, semmi adaptáció nincs. A legdurvábban hozzák a tej-gluténérzékenység tüneteket, allergiákat, elhízást stb.
Én is örülök, szerintem mindig lehet másoktól tanulni, ezért nem érdemes hőbörögni, bár biztos vannak, akik csak ezért jönnek a GYK-ra :)
Ám mondjuk ki tudja pontosan..
Újabb keletű vizsgálati eredmények szerint a túlzott fehérjefogyasztás - ezek miatt a rothadás szerű folyamatok miatt - nem kívánatos, sőt hosszú távon betegdégekhez vezet, főleg állati eredetű fehérje esetén. Viszont nehezen alakul át erről a közvélemény, mert hosszú évekig az volt a verkli, hogy sok fehérjére van szükség, mert abból áll a testünk-ami igaz is, viszont nem is vesztünk fehérjét olyan mértékben, mint régebben gondolták.
Aranyér nem csak szorulástól lehet, hanem akár még hasmenéstől is :) de valószínűbb a megerőltetés miatti aranyér (szülés, szorulás, ülőfoglalkozás stb).
A tej külön történet, legtöbben nem tudják emészteni ezért hasmenésük és egyéb nyalánkságuk van tőle :). Amúgy sem ajánlatos tejet inni, ha valaki jót akar magának, ugye azt tudjuk hogy büven vannak benne hormonok, antibiotikumok, vagy ami még szebb, hogy mellrákos tehenek teje is bekerülhet a tejesdobozba..
Köszvény.. Ez alapvetően az állati fehérjefogyasztás miatt alakul ki (összefügg a savasító hatással). És minél több a bevitt állati fehérje, annál valószínűbb és koraibb a megjelenése. A gyúrósok pedig sokat bevisznek. Ugyanakkor az is igaz, hogy (ideális esetben) be is építik, vagy elégetik - tehát nem törvényszerű hogy köszvényesek lesznek, de nem lehet tudni, ez részemről is inkább csak szubjektív megítélés :)
A csirkéket hormonokon tartják, ezt tudtam de penicillines takarmányos biomasszás "buliról" nem hallottam még, csak azt hogy az antibiotikumokat azért használják előszeretettel, mert valóban hízlalják az állatot, lazítják a húsát, és persze mert 10-15%-al növelik a nyereséget.
Az emberi betegségeket okozó állatokban "kifejlesztett" baktériumokkal kapcs megintcsak Tóth Gábort ajánlom, azt hiszem a "Beteg táplálékaink" könyvében van szó erről.
Egyetértek különben: elkeserítő, amit művelnek a húsiparban, de nem tudjuk kikerülni, hacsak nincs saját farmunk. A kacsa jó ötlet lehet, nem hallottam róla de elhiszem, h nincs (még) úgy elcseszve mint a csirke.
A maszájok.. Pontosan így van ahogy írod, csak addig maradnak egészségesek, míg nem engedik be a civilizációt. A friss levegőn, mozgással teli életmódjuk védi őket, illetve a vad gyümölcsök, amik nincsenek kinemesítve, trágyázva stb. Ezen kívül jók (még)a génjeik, amik valszeg évezredeken át alakultak ki az életmódnak köszönhetően. Érdekes, h vért kevernek a tejbe, valszeg "vallási" okokból, de valszeg kell is nekik a kevés hús bevitel miatt. A gyümölcseik lehet nem fedeznék a vas és cink bevitelt, bár most csak találgatok.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!