Diétával kapcsolatban valaki tanács?
A fasírtot disznó helyett szárnyashúsból csináld és sütőben (hosszúkás formában) süsd meg.
A főzelékeket (sárgaborsó, lencse) önmagukkal sűrítsd. (Kis adagot külön összetrutymákolsz botmixerrel.)
Párizsi helyett vegyél konzerv paradicsomos szardíniát (a Hamé verzióban pl. csak parad.püré van a hal mellett, de olaj nincs!)
Rakott krumplit ne kolbásszal csináld. Almás-hagymás rakott krumpli talán még finomabb is (kolbászkarikák helyett hagyma meg almaszeleteket kell tenni), sok-sok tejföl helyett meg csak kevés tejfölt + kefirt teszel a tetejére.
Mozarella sajtból vegyél zsírszegényet (abban is van azért).
Diétás pörköltet meg úgy tudsz csinálni, hogy csirkemellfilét összekockázol, nagyon kevés zsiradékon körbesütöd - előtte persze a hagymát süsd meg(ajánlom egy kerámiabevonatos fazék beszerzését is, sokkal kevesebb zsiradék mellett SEM ég oda benne semmi), befűszerezed és amikor már majdnem kész, mirelit zöldség mixet keversz hozzá. Ne sűrítsd be (így híg lesz a szaftja, de ugyanolyan finom).
A sárgaborsó, lencse, (és a szárazbab is!) tele van ch-val, aki fogyózni akar, az messzire kerülje el!
Egyébként:
- alapjaiban minél kevesebb kenyér- és tésztafélék
- válogass minél kevesebb ch-tartalmú kajákat, minden ételféleségből = húsok, tésztafélék, de még a zöldség-gyümölcs-fajtákból is! Olvasgasd át a kalória-táblázatot, jegyezd meg, mely ételeket célszerű alapjaiban elkerülni, és melyek, amiket előszeretettel bevezethetsz az étkezésedbe
- ugyanezen az alapon kerüld a cukros-édes-habos sütiket
- elsősorban a bőr nélküli baromfi és a hal, ami bármikor, bármilyen formában nyugodtan fogasztható. Persze ha nem valami "túlzsíros" csirkepörkölt nokedlivel, hanem inkább párolva, főzve, persze ízlés szerint fűszerezve
- utána a különböző vadhúsok, birka, marha
- legutolsóként jöhet a sertés, de minél kevésbé kövér részét, és inkább csak főzve-párolva, hogy inkább kifelé jöjjön belőle a zsiradék, mint bele!
Sok zöldségfélét lehet rántani:
- karfiol, fehér tök, cukkini, pattisszon, kelkáposzta.
- Persze ha ezekből csinálsz pörköltet (tejfölbe pici lisztet símára kavarsz, azzal tudod a levét sűríteni), inkább rizs-körettel mint tészta vagy krumpli
- Sokan készítenek fasírozottat a különböző párolt zöldségekből
A sárgaborsó, lencse semmivel sem kerülendőbb, mint a rántott (!) zöldségek. És még mindig sokkal jobbak, mint egy milánói makaróni :D
Mindenből mértékkel kell enni, sárgaborsóból mondjuk kis tányérral, míg sóskalevesből nyilván 3 tállal sem gáz.
A zsírtól meg egyébként nem kell félni (sokan drasztikusan lecsökkentik, amit nem szabad), nyugodtan meg lehet enni a csirkét bőrrel együtt pl. ha rajta van a combon. Pácolt heringet is nyugodtan lehet enni, csak mértékkel.
Hát ez jó 2. válaszoló :D
Ne egyen magas szénhidráttartalmú zöldséget, hüvelyest, de egyen bátran rántott zöldséget...logikus... :D
Én nyugodt szívvel megeszem diéta idején a hüvelyeseket, sőt nekem kifejezetten ez a diéta típus jött be, ami az efféle szénhidrátforrásokat megengedi, viszont nem eszem rántott dolgokat, és egyéb olajban/zsírban tocsogó ételeket, és mégis megvan a még egészségesnek mondott heti -1 kg fogyás!
Egyéb ként hogy a kérdésre is válaszoljak:
Én pl vagy sütőben sütök vagy grillen, így kevés a plusz zsiradék. Pl fasírtot rúd alakban sütőben, darált csikre- pulykahúsból, kenyér helyett zabkorpával elkészítve
Ez nagyon finom szerintem. :)
A gyrosban sincsen semmi rossz, ha nem pitában vagy sültkrimplival eszi az ember, hanem sok zöldséggel. Ha teflon vagy kerámia serpenyőben süti az ember a husit, elég csak pár csepp olaj, bár én személy szerint kókuszszírt használok, az még egészségesebb, és mivel alig kell belőle sokáig kitart, tehát elviselhető relatív drágasága.
Sütőben egyébként bármit meg lehet sütni, "rántott" dolgokat is, ha veszel olaj sprayt, és megspricceled sütés előtt ropogósra sül..
Támogatom a szénhidrát erőteljes csökkentésének gondolatát :)
Az alacsony zsírbevitelhez, bevallom, nem értek, az nem az én világom, de ha valaki nem bír rengeteg fehérjét enni valamiért, akkor szénhidrátszegény étrendnél kvázi elkerülhetetlen a magas zsírbevitel. Én még csak nem is eszem szénhidrátszegényen, sokszor van 100g fölött a szénhidrát, a fehérje megüti a biztonságos minimumot, egyszerűen nem tudnék elég kalóriát bevinni 100g alatti zsírral... A ketogén diétával köztudottan igen hatékonyan lehet fogyni, az én 100-160g szénhidrátom valószínűleg bekavar, de azért fogyok, nem valami sok edzés és napi 2000 kalória mellett (néha 3000, az élet már csak ilyen).
Szóval nem kell nagyon erőltetni a zsírcsökkentést, ha az embernek nem fekszik, viszont akkor még jobban vigyázni kell a szénhidrátra. De akárhogyan is étkezik valaki, egy bizonyos szintnél jobban nem szabad csökkenteni a zsírt, mert szüksége van rá a testnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!