A paleo diétával kapcsolatban lenne pár kérdésem?
14 évesen elkezdhetem?
Lehet fogyni tőle?
Mik az a előnyei/hátrányai?
Ezt egy meghatározott ideig kell folytatni, vagy ez egy életmód?
Válaszokat előre is köszönöm! :)
#10: Az miért gond, hogy nincs a húsban rost? Egyrészt mással is be lehet vinni rostot, másrészt a túl sok rost sem előnyös, harmadrészt az ember remekül el tud élni rostmentes táplálékon, ezt elég sokan bizonyítják. Úgy tudom, a kevés rostot tartalmazó táplálkozás rossz, a semmit nem tartalmazó viszont OK, átalakul a bélflóra és kész.
Tekintve, hogy elég jól elélnek emberek csak állati táplálékon, annyira vészes azért nem lehet ez az alapvetően természetes és tápanyagdús táplálék (manapság már nem természetes, de a növénytermesztés sem az igazi, erről már volt szó).
Erről lehet vitázni, hasznos is lehet, amennyiben a vitapartnerek nyitottak és érveik is vannak, de nehéz megváltoztatni mások véleményét. Főleg azokét, akik saját bőrükön érzik, hogy mennyire nem kell nekik glutén... Vagy akik nem bírják hús nélkül. Én szeretek toleráns lenni, én is utálnám, ha megszabnák, mit egyek, most már eléggé beállt az étrendem, bármi nagy módosítás eléggé szerencsétlenné tenne.
Aki nem tartja egészségesnek a húsfogyasztást s van jobb ötlete, csinálja úgy. A paleo nem írja elő, hogy húst kell enni. Nem is szoktam húst enni, de amióta ketogénezek is, különösen ellenjavallt számomra. Fene tudja, más hogyan csinálja, nekem nem fér össze a kettő. Ez nekem tökéletesen megfelel. Más viszont csinálhatja máshogy, s én nem tudok róla, hogy ártana a normális húsfogyasztás (ami nem okoz túl magas fehérjefogyasztást). A minőség igen fontos, de pont a húsba belekötni és a glutént tartani szükségesnek, ez nekem mindig nagyon furcsa volt. Bár találkoztam már ilyen véleménnyel. Nos, bizonyára sokan az én elképzeléseimet is vadnak tartják, az élet már csak ilyen.
Nitritek közül is csak valamelyeket hoznak kapcsolatba rákkal, meg ott is a kóros bélflóra alakítja káros vegyületekké, nem?
Na meg a nitritek, pácsók nem tartoznak a húsevéshez. Az már adalékanyag, ha valaki pl. normális nyers húst vesz, ott nem lesznek nitritek-nitrátok.
Tóth Gábort szoktam olvasgatni, meg is jegyzem az ajánlott könyvet, de én is élelmiszermérnök vagyok.. azt mondom, nem kell élelmiszeripari feldolgozott cuccot megvásárolni, ilyen egyszerű :)
Egyébként idevág, a mostani usa-eu kereskedelmi egyezménnyel, ezzel a TTIP-pel kapcsolatban is, hát ha szart hoznak Európába, nem kell megvenni. Bár a proli úgyis megveszi, ahogyan eddig is megvette a szemetet, mert nem érdekli. De nem kötelező, ez a szép.
Azt vitatnám, hogy a hús nem természetes táplálékunk. De nem teszem, akié nem az, az ne egye :D
Azt, hogy a hús savasít, mérte valaki pH mérővel? Talán Tóth Gábor? :)
Kétlem.
Csontritkulást tök jó hogy okoz, csak éppen ezt egy csomó húsevő, egészséges természeti nép elfelejti. Szerintem én is megfeledkezem róla.. :)
Talán a tejfogyasztás képes ilyen problémát okozni, vagy a gyulladásfokozó étrend. De ha már itt tartunk, Tóth Gábor meg gabonaevő (illetve ezt is preferálja).
Na akkor gyulladásfokozó étrend és gabonaevés terén hogy is állunk?
De ha valaki szereti és eszi a gabonákat és jól van, akkor tök jó neki mert szerintem kényelmes, olcsó ételfélét bír enni. :)
Én ezt simán rizzsel pótlom, nekem az az olcsó, kényelmes kalóriaforrásom. Ugyan a vércukorhinta amit nagyobb mennyiségben okoz nekem sem olyan kellemes, nem is tartom jónak egyébként :)
De eszem mert nekem pl. fontos a kényelmem, a jóllakottságom és a kalóriabevitelem, meg hát az élelmiszerre fordított pénz is :D
Nekem is fontosak ezek, ezért eszem zsírt... Olcsó, kényelmes, finom és az inzulinomat se bántja... Speciel extra zsírra már nem sok keretem van, a fehérjeforrásaimmal viszem be. De sosem volt ilyen olcsó az étkezésem, nem sok drága cuccot eszem, azokat pedig pici mennyiségben.
Néha eszem egy deka rizst. Annyira nem finom, de azért rendben van s a curryhez és tesóihoz annyira illik. Az inzulint úgysem tudom folyton lent tartani, ez a fehérjefogyasztással máris borul, de én még szénhidrátot is eszem, sőt, gyümölcsöt is. Ami nekem akkor is természetes táplálék, ha a kertemben nemesítettek vannak.
Nos, nitritek vannak szinte mindenféle húsban, amit a boltban veszel, mert ezzel tartósítják őket.
A test savasságát a vizeletből remekül lehet mérni.
Melyik "természeti nép" fogyaszt hasonló mennyiségű húst, mint a nyugati civilizált ember? Csak egyet mondj.
Nekem sincs semmi bajom azokkal, akik azt gondolják a hús jó nekik, mindenki azt tesz, amit akar. ;)
Talán a tejfogyasztás képes ilyen problémát okozni, vagy a gyulladásfokozó étrend. De ha már itt tartunk, Tóth Gábor meg gabonaevő (illetve ezt is preferálja).
Na akkor gyulladásfokozó étrend és gabonaevés terén hogy is állunk?
De ha valaki szereti és eszi a gabonákat és jól van, akkor tök jó neki mert szerintem kényelmes, olcsó ételfélét bír enni. :)
Én ezt simán rizzsel pótlom, nekem az az olcsó, kényelmes kalóriaforrásom. Ugyan a vércukorhinta amit nagyobb mennyiségben okoz nekem sem olyan kellemes, nem is tartom jónak egyébként :)
De esze
A gyulladásokkal nem tudom mi van, az egyértelmű hogy vigyázni kell a gabonákkal is, de azokkal még mindig könnyebb "ügyesekedni", mint a hússal.
A húsban nincsenek rostok úgy mint a növényekben, ezáltal a bélmozgást cseppet sem segítik elő, ez tény. Nem okoskodásból, de kicsit jobban nézz utána! ;)
1. bélmozgás, rost. Ezt a kamut átgondolta már valaha valaki? Azon kívül, aki kitalálta. A bélmozgást a megfelelő izmok végzik, izommunka. Mi köze az emészthetetlen rostokhoz? A bélcsatornán áthaladó anyag van, a perisztaltikus mozgás során halad. Persze számít a textúrája, fizikai-mechanikai jellemzői, de ki mondta ki, hogy a növényi rostos anyag haladása jobb mint a hús emésztési.. anyagáé? És aki kimondta, mivel mérte?
UH vizsgálatok?
2. húsevő népek. Maszájok. De azt sem állítom, hogy a nyugati ember jó dógában nem eszik TÚL sok húst.
De azt állítom, hogy ott vannak a testépítők, akik a túl sok húsevésre rávernek még 100g fehérjét vagy többet, és ehhez képest nem (sokkal) betegebbek, sőt sok esetben még egészségesebbek is mint a táplálkozására nem figyelő emberek. Hosszú távon sem áll le a veséjük vagy savasodnak el. Ízületileg persze, sokan kikészülnek, ha gyógyszereket használnak akkor testileg is, ez világos.
3. ha már savasság, oké, vizelet savassága. Tehát valakinél szignifikánsan eltér a vizelet pH? Mert úgy egyébként a testünk eléggé jól pufferolt, ráadásul tudtommal ha valamely szövetünk pH-ja egy kis határnál jobban eltér az 'egészségestől' akkor meghalunk, mert inaktiválódnak az ottani enzimek, nem mennek végbe azok a biokémiai folyamatok amik testi szinten számunkra életfolyamatok. Ha létezik valamiféle valódi elsavasodás és ez a megfelelő ionok koncentrációjának változása, akkor ez igen kis változás esetén is nagyon durva vagy halálos lenne, nem pedig valami krónikus állapot.
Elsalakosodásról hallottam még, ami bármit is takar, sokkal jobban utalhat valami krónikus állapotra, részemről elfogadható az is, hogy jobban pang az ember chi-je, testileg ez nem tudom mit takarhat, talán a hormonrendszer hibáját, hormon érzékenységek csökkenését, csak ennek is mi köze lenne pont a húsevéshez?
Ott van egy csomó más anyag, ami nagy mennyiségben sok idő alatt megborítja a szervezetünket, bár akut módon kis mennyiségben is (keményítő, cukor).
Ott vannak anyagok amik gyulladást okoznak, károsítják a bélcsatornát (glutén, lektinek). És akkor növényi anyagokat írtam ugye, amiket sokan esznek.
És nem hús. Miért pont a hús lenne gáz?
Most olyan, mintha nem fogadnám el, hogy a (sok) hús rossz. Dehogynem fogadom el, mindent elfogadok, max. nem azonosulok vele :)
Szerintem viszonylag egyszerű a képlet: hiába mozognak a bélizmok, ha nem tudják továbbítani a kaját az állaga miatt, de nem csak erről van szó. A növényi rostokon könnyen meg tudnak telepedni a jótékony bélbaktériumok, amik segítik az emésztést. Ezek az emberek, akikről írtok, hogy elvannak rostok nélkül, biztos frankó aranyerekkel büszkélkedhetnek, 20-30 év múlva meg valszeg műtőasztalra kerülnek, onnan meg.. Ez megy minden nyugati országban.
A gyúrósok rengeteget edzenek, ami nem jellemző az átlagemberre. Azért idősebb korukban nem tudom, hogy állnak a köszvényükkel, biztos nem verik nagydobra ha van nekik..
A savasságot illetőleg nem hinném, hogy a sejtek totális savasodása jellemző. Éppen azért savas a vizelet, mert átala kerül ki a szervezetből a nem odavaló dolog. Pontosabbat most nem tudok mondani erről, de majd utána nézek.
A húsban nemcsak nitritek hanem antibiotikumok, természetes hormonok, és mesterséges nemi hormonok is vannak. Utóbbira példa az egyébként tiltott DES, ami soha nem bomlik le, és nőknél méhnyakrákot és hüvelyrákot okozott Amerikában. Németben a 70-es, 80-as években kiterjedt maffiahálózat üzemelt, ami a DES-t és társait forgalmazta, most is hasonló lehet a helyzet, csak nem reklámozzák túlságosan..
És végül idézet a Maszájokról a Wikipedia-ból:
".. A szarvasmarha áll a létfenntartásuk és szokásaik középpontjában. Dárdával vagy nyíllal megkarcolják a tehenek nyaki ütőerét, s a kibuggyanó vért tehéntejjel keverik. Ez a táplálékuk része. További ételeik túróból, sajtból, vad gyümölcsökből állnak. Húst ritkán esznek."
Tehát ők sem éppen "átlagemberek" és nem is a tecso-ból veszik a húst :), bár hamarosan náluk is meg fognak jelenni a nyugati ember nyavajái, ahogy látom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!