Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Paleósok, miből fedezzem a...

Paleósok, miből fedezzem a magnézium szükségletem, ha az olajos magvakat nem bírja a gyomrom?

Figyelt kérdés

2014. dec. 10. 14:07
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező,

A helyzet az, hogy szerintem nem tudsz kajával annyit bevinni, hogy az elég legyen. Vérteszttel nem tudod igazolni a magnézium hiányt. Ha olyan alacsony lenne, hogy már a vérteszten is meglátszódna akkor már óltári nagy lenne a gond.

Saját példa. Elkezdtem a paleot és azt gondoltam tök jó, én jól eszek nem kell nekem semmilyen vitamin. Aztán egyszer bevettem anyu magnéziumját...szedtem pár napig és arra jöttem rá, hogy a paleo pozitív hatását lehet még überelni...ugyanis elképesztően érzetem a magnézium hatását.

Sajnos szerintem illúzió (korábban én is azt hittem), hogy kajával beviheted...a mai kaja rég nem tartalmaz annyit, amennyi kell. Érdemes étrendkiegészítőben bevinni B vitaminokkal egyetemben nagy mennyiségben...figyelj arra, hogy CITRÁT formájú legyen...mondjuk 1000mg magnézium citrát.

Más formájú mg-ra el lehet költeni sok pénzt, csak épp nem szívódik fel...magyarán kidobott pénz.

Nem kell hozzá kálcium, elég magában.

Magokból nem jó sokat szedni a sok fitát miatt, meg omega6 olaj miatt, ami gyulladásnövelő...

Lehet enni, de nem nagyon sokat...max 1 marok/nap, de inkább kevesebbet.

Inkább étrendkiegészítőben jó szedni...

Nekem a magnézium az, aminek a hatását erősen érzem...remekül alszom tőle, ha nagyon izgulok valami miatt (vizsga stb.) és bekapok egy mg tabit, tök konkrétan lenyugtat.

Ne adagold túl, csak ha WC közelében vagy :-D.

2014. dec. 11. 15:29
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Mg-citrátból mehet 2-3 gramm is.

Abban van kb. 300-400 mg magnézium

2014. dec. 11. 15:39
 13/25 anonim ***** válasza:
82%

Az ócska gabona az ember tápláléka 10.000 év óta. És remekül teszi a dolgát. Mert el van hízva tőle 10%-nyi ember, de azért a maradék 90% napi tápláléka.

Paleós sütemény? olvasd már vissza. Tényleg evett az ősember süteményt? Mit akarsz bizonyítani az agresszivitással? Vonulj vissza, rágcsálj magokat és GYÓGYSZERGYÁRI VITAMINOKAT, hogy ne omoljon össze a szervezeted. Ez az a forradalmi újítás? Hogy folyamatosan orvoshoz meg mérésekre kell járnotok azért, hogy az az egyensúly fenn legyen,amit egyébként a szervezet maga is megteremt magának? A paleósok olyanok, mint a fideszesek, meg a lószeretők. Akik nem olyanok, az mind idióta. Én csak azért írok a paleósoknak, hogy megmentsek pár százezer vitaminhiányos kisgyermeket attól, hogy a szülei belevigyék ebbe az őrületbe. Mert a paleóra semmi bizonyíték nincs, sem orvosi, sem statisztikai, kizárólag a HIT. Hát higgy.

2014. dec. 11. 20:42
 14/25 anonim ***** válasza:
77%

- Az ember ócska gabonákat eszik 10k éve, és? Attól már jó lesz?

Amúgy 6x-os genetikai állománnyal rendelkező búzát ettek évezredekkel ezelőtt is szerinted? Jaaaa.. hogy nem?

- Ha az intelligenciád nem éri el a bűvös 80-at, akkor biztosan komolyan foglalkoztat téged a teljesen unalmas és jelentéktelen kérdés, hogy evett-e süteményt az ősember. Minket nem foglalkoztat, kérlek fogadd el.. pusztán más szinten állunk :)

- nem az emberek 10%-a elhízott, ne hazudj a saját javadra. Mit akarsz szépíteni a valóságon? A világ egy undorító hely, tele betegségekkel.

- Agresszivitással én mindig azt bizonyítom, hogy nem ütök rosszul.

- Vitaminkészítményeket majdnem minden embernek fogyasztania kell, aki a mezőgazdaságban megtermelt élelmiszereket fogyasztja. A paleósok is ezt teszik, csak a jobb minőségűeket fogyasztják és kevésbé lesznek betegek. Nyugati étrend mellett még inkább szükség van táplálék kiegészítésre.

- A nyugati étrendet követők többet járjak orvoshoz, betegebbek. Paleósok akkor járnak orvoshoz, ha nyugati étrend mellett megbetegedtek, és monitorozni kívánják az állapotukat. Azonban megjegyezném, hogy ócska nyugati étrend mellett is célszerű vitamin- és ásványianyag szinteket méretni időnként. Már ha el szeretnéd kerülni a szublimit vitaminhiányt..

- Paleósok szerint nem minden nem-paleós idióta. Sőt, szerintem is csak az ilyen hozzád hasonló kötekedő kis görcsök. Miért fáj neked, ha valaki egészséges akar lenni? Betegséget kívánsz másoknak? Miért? Magaddal törődj inkább.

- A paleo nem hit alapú, hiába hiszed ezt. Szóval ez a félreértés alapja? Paleóval olyan betegségből gyógyultak meg emberek, amikből egyébként nem tudtak volna másképp. Nem segítettek nekik az orvosok, muszáj volt tenniük valamit. Nehogy már rájuk haragudj mert meggyógyultak volna.

- Kérlek írd le, miért lenne vitaminhiányos egy kisgyerek paleo étkezés mellett. De ne azzal gyere, hogy a búza esszenciális anyagokat tartalmaz, vagy hogy szüksége van tehén tejre, erre megpróbálhatsz valami komolyabb választ írni, ha lesz időd/kedved.. Mert ez egy komoly kérdés lenne. Végülis itt bizonyíthatnád az igazadat is.

2014. dec. 11. 22:18
 15/25 anonim ***** válasza:
Hogy van-e paleos sütemény, az abszolút nem jelentéktelen kérdés, hanem a paleos vallást teszi alapjaiban nevetségessé. Akkor szerinted as paleo az, hogy azt eszitek, amit az ősember + sütemény? Akkor palesüti lenne a neve. Azt kérded, hogy a 10.000 éve evett gabona mit bizonyít, amikor a paleo már 5 éve jelen van? Kérlek, csatolj ide egyetlen olyan igazoló dokumentumot, amely bebizonyítja, hogy a korlátozott tápanyag és vitamin bevétel egészséges. Az ember mindenevő. A gyomra, az emésztése, a fogai mind mind erre vannak évmilliók alatt kifejlődve, nem magevésre. Az egész csak egy módszer arra, hogy igazoljátok a zabálási kényszert, meg hogy lusták vagytok sportolni. S a beképzeld egészségfaktorral takaróztok. S hogy a paleo annyira egészséges, arra majd a következő 20-30 év fog választ adni, nem 1-2-3 év. S nem a paleo fog meggyógyítani, hanem a HIT benne. Már írtam, higgyetek nyugodtan. Csak a gyermekeiteket ne kényszerítsétek erre!
2014. dec. 11. 22:59
 16/25 anonim ***** válasza:
37%

Ja, és az IQ meg a kis görcs szerű sértéseket betudom a beszűkült tudatállapototoknak, mert az érvek helyett mindig jól jön egy kis sértegetés. Az igazság az, hogy a peloezás egy jó nagy adag sznobizmus. Mert olyan jó elmondani egy illusztris társaságban, hogy most éppen 'paleozok'! És akkor mindenki ájult tisztelettel néz fel rád. Szerinted. Azt miért ne mondod el, hogy a fejetek rendszeresen fáj az alacsony cukorszinttől, a gyomrotok fáj a rengeteg oda nem való kajától, a hűtőajtó meg tele van vitaminokkal.

De elhiszem, legyetek paleosok. De akkor ne a tesco pultjáról vegyetek le magot, hanem szerezzétek meg, mint az ősember. Gyűjtsetek, szárítsatok, stb. Mert az ősember nem az étrendje miatt volt nem elhízott, hanem azért, mert rendszeresen mozgott, futott, menekült, naphosszat gyalogolt, cipekedett, stb. Ja és azt tudod, hogy az ősember eleinte nem ismerte a tüzet? Gondolom megy a nyershúsparti esténként? Mert ha nem, akkor az egész egy túlfújt lufi. De a jogotok megvan. Csak a gyerekeket ne.

2014. dec. 11. 23:07
 17/25 anonim ***** válasza:
59%

- a paleo csak szerinted vallás. Ez meg a te vallásod..

- Miért lesz a paleó nevetséges attól, hogy édességeket is el lehet készíteni egészségesen. Nincs összefüggés..

- Te szerencsétlen.. Nem volt nehéz átmászni azon a bizonyos kerítésen, ugye? Te honnan a francból szedted azt, hogy a paleósok azt eszik amit az ősember evett (+süteményt..) ?? Ne szólj már olyanba bele, amiről fogalmad sincs! Egyáltalán nem érzed, hogy ez tré? Lövésed sincs a paleóról ezek szerint, de kritizálod. De még csak nem is értelmesen. Szoktad legalább a saját válladat veregetni?

- Miféle korlátozott vitamin és tápanyag bevitelről kérdezel? A paleó semmilyen esszenciális tápanyag bevitelét nem korlátozza.. Tehát nincs mit csatolni. Aludjál inkább.

- Az ember mindenevő. Egyéb evidenciákat is írni fogsz még?

- Alkalomadtán mutass valami bizonyítékot arra, hogy az emberben bármi is évmilliók alatt fejlődött volna ki. Egyrészt a földön millió éveket nem tudunk mérni, a kormeghatározás tele van kamukkal, ezen alapszik az evolúció. Az is kamu. Másrészt nem gabona evésre alkalmas az emberi szervezet, ha lenne evolúció akkor azt mondanánk, nem ehhez adoptálódtunk.

- Apád lusta sportolni, nem én. Paleósok lusták sportolni? Újabb 80 IQ alatti általánosítás? Prekoncepciók mennek, ezekhez tényleg nem kell ész azt ugye tudod? A legutolsó s.egg hülye parasztnak is vannak előítéletei. Meg neked is..

- Beképzelt egészségfaktor.. mondd egy meddő nőnek, miután a paleónak hála mégis teherbe esett, hogy beképzelt egészségi faktor.. Te fel sem fogod ennek a jelentőségét, ezért nem is nagyon lehet beszélni veled. Más világban élsz. Ha fel tudnád fogni, hogy embereknek segít a paleó, nem írnál ilyen ostobaságokat. De látványosan nem bírod ezt felfogni. MIÉRT NEM?

- Miért ne kényszerítse egy felelős szülő a gyerekét egészséges táplálkozásra? Talán mindenféle szirszar.ral kellene etetni egy gyereket? Te valami ócska kajákat forgalmazol, színezékes-adalékanyagos cukros vackot, és érdekedben áll, hogy ilyenekkel etessék a kölyköket? Akkor megérteném, hogy zavar téged a paleó. :D

- miért fájna az emberek feje az alacsony cukorszinttől? Arról tanultál már (biológia óra, alapok), hogy a cukor nem esszenciális tápanyag? Hogy a szervezeted szintetizál cukrot? Hogy ha alacsony ch evés nélkül fáj a fejed.. azt inzulinrezisztenciának hívják :D

Nyugati étrenden élőknél egész gyakran előfordul, paleóval egész jól gyógyítható ;)

Egyébként egészséges emberek fantasztikusan sportolnak paleóval (lowcarb étrenddel), úgyhogy ezt a cukor témát és fejfájást elfelejtheted. Nem is értem honnan vehetted, beszéltél valami kezdő paleóssal aki még inzulinrezisztens, fájt a feje és sikerült megint általánosítanod? :)

- "Mert az ősember nem az étrendje miatt volt nem elhízott, hanem azért, mert rendszeresen mozgott, futott, menekült, naphosszat gyalogolt, cipekedett"

NE KAMUZZ! Elhízás-fogyás nem sport kérdése. Te nem láttál hájas sportolókat?

Tanulj inkább a hormonrendszeredről, a különböző élelmiszerek élettani hatásáról, kicsit képezd magad és akkor megérted majd a paleót is. Amit említettél azt vizsgálták.. vizsgáltak természeti népeket, akik között nincsen elhízás. Vizsgálták a fizikai aktivitásukat, hidd el nem hülyébbek nálad. Nem pocsékolják az energiájukat fölösleges futkosással. Nem a kalória felhasználás a lényeges, az elhízás nem túlevést jelent, hanem betegséget. A betegségek okát el kell kerülni, az ok a nyugati étrend. Egyik megoldás a paleo étrend.. Ezt vajon sikerülne megértened?

- Én szeretem a nyers húst. Igen, a húst nyersen kellene enni, nem az ősember miatt. De attól még nem lesz valaki elhízott, beteg, mert megsüti a húst. A magyarokat érintő népbetegségeken már az is sokat segítene, ha csak populáris paleóznának. Lehet hőkezelni a húst, ez nem annyira lényeges. Én speciel nyersen szeretem leginkább, így a legegyenletesebb az emésztődése, felszívódása is.. de nem annyira lényeges egészség szempontjából. Érted?

Nem írtad ám le, hogy miért lesz tápanyaghiányos egy paleózó gyerek.. pedig most nem is azt várom, hogy tudományos vitát folytassunk, de 1-1 elképzelésedet alátámaszthatnád valamivel.. mert eddig nem nagyon volt érved. Paleo mellett is szükséges a tápkiegészítés, igen mert ócska zöldségeket termel a mezőgazdaság (erről nem a paleo étrend tehet).

Az ősember nem evett sütit. Ez meg senkit sem érdekel rajtad kívül.. magányos leszel ezzel a problémáddal.

És.. valakinek fáj a feje. Nos, az enyém meg sok paleósé nem fáj, sőt több migrénesnek pont elmúlta fejfájása. Remélem ennek örülsz.

A másik, meddő nő példájának is remélem, hogy örülsz. Hiszen az egészség fontos, és biztosan örülsz más emberek egészségének, akár paleóval érték el akár mással. És ha paleóval érték el, akkor Te is el fogod ismerni a pozitív eredményt, hiszen ha nem tennéd az leginkább hisztire utalna.

2014. dec. 11. 23:34
 18/25 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező. Mióta diétázol? Mert nekem úgy 6-8 hónap után állt helyre a bélrendszerem és az energiaszintem. Lehet, hogy amíg nem normalizálódik a helyzet, addig bizony a táplálék kiegészítő segít, utána már a szervezeted is meg tudja tartani az élelmiszerrel bevitt tápanyagok nagy részét. (Persze sajnos a mai élelmiszerek közelében sincsenek a korábbi tálanyagtartalomnak, de mivel nem eszel olyan idegen fehérjét, ami kiüríteni az amúgy is gyér bevitelt, lehet hogy nem is kell majd a későbbiekben magnéziumot külön pótolni.)
2014. dec. 12. 08:04
 19/25 anonim ***** válasza:
53%

Egy valaminek nőtt érdemben a tápanyag tartalma, ez is makrotápanyag. A teljesen természetes, pusztán HATSZOROS genetikai állománnyal rendelkező közönséges búza (amúgy mérgező) sikértartalma sikeresen nőtt.

Mikrotápanyagok, ásványi anyagok a növényeinkben én tudásom szerint is alacsonyabbak, az ócska takarmányt fogyasztó húsok beltartalmi értéke szintén semmi az ideálishoz, természeteshez (vagy a jól tartott állatokéhoz) képest :(

Nagyon egyszerű példa a szarvasmarha húsának (akár tejének) k vitamin tartalma, modern tartás mellett gyakorlatilag nincs, hiszen azt a természetes tápláléka során a bélflórája állítaná elő. Takarmányon hizlalt állat szintén beteg és vitaminhiányos, csak időben levágják, mi pedig megesszük. És csodálkoznak néhányan, ha még okos étkezés mellett is táplálék kiegészítésre szorul.. pedig nincs min csodálkozni.

2014. dec. 12. 08:25
 20/25 A kérdező kommentje:
2,5 hónapja nem eszem glutént, tejterméket kb. 3 hónapja.
2014. dec. 12. 14:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!