Tényleg ennyit érnek az orvosok?
A kérdésem szorosan kapcsolódik a paleo témához, nem véletlenül írtam itt.
Régóta refluxom van, sok orvosnál jártam, egyik sem tudott segíteni, csak írták fel a semmit nem érő savlekötőket. Az egyikük kicsit mintha meg is sértődött volna, amikor mondtam neki, hogy tapasztatom szerint keveset érnek ezek a szerek. Meg elmondták, h ne igyak kávét meg alkoholt se fogyasszak ( egyiket sem szoktam).
Csináltattak lisztérzékenység tesztet, ami negatív lett. Viszont néhány eltérő vérkép érték okára nem tudta fényt deríteni.
elolvastam egy paleo könyvet, és nem hagyott nyugodni a dolog, a elkezdtem gluténmentesen enni, és 3 nap múlva már sokkal enyhébb volt a refluxom, ami meglepett. Nem állítom, h ez a "végső ok", de akkor is megdöbbentő.
Az átlag orvosi hozzáállásra ( beképzeltségük) most külön nem térnék ki, csak egy egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy az orvosok távolról sem értenek annyira az emberi testhez, mint kéne/ azt gondolják magukról.
Elsősorban paleósokhoz szól a kérdésem, hogy ők mennyire tudnak megbízni az orvosokban, illetve hogy van-e olyan problémájuk, amire az orvosok szerint élete végéig gyógyszert kellett volna szedni.
# 22
Szerinted nem olvastam még ezt oldalt?
A hölgyről is sokat hallottam...nem feltétlen csak jót.
Hogy úgy mondjam nem tétlenkedtem 5 évig, nyílván elolvastam sokmindent...sokféle diétáról is, ezt is...makrobiotikáról is.
De nagyon köszönöm, őszinte segítő szándékod!
Igazán értékelem...
Nem olvastam az eddigi hozzaszolasokat, szoval csak a kerdesre irok. Ha muteni kene, torott csontot helyrerakni, meg ehhez hasonlok, akkor jok az orvosok. Nagyon is! Legalabbis egy reszuk. Ha komplexen kene szemlelni az emberi test mukodeset es ugy gyogyitani, ahhoz a tobbseguk nem ert. Pedig elvileg jobban ismerik az atlagembernel a test mukodeset, megis csak apro reszletekben gondolkoznak, ha egyaltalan gondolkoznak es nemcsak a megszokott protokollt kovetik. Tisztelet a kivetelnek, persze. A mai gyogyitas is ugyanolyan "futoszalag", mint pl a nagyipari/uzemi allattenyesztes, vagy a novenytermesztes (szinten ilyen szemleletbeli problemakkal). A nagy tobbseg nem torodik az egyedi bajokkal, hatterrel, stb. A lenyeg, hogy ne halj meg, dolgozz es fogyassz sokat, legy hasznos tagja a rendszernek, segits fenntartani, de az, hogy hogy erzed magad testileg-lelkileg, hogy milyen az eletminoseged, az egy alap szint felett mar keveseket erdekel. Ha jol akarod magad erezni meg egeszseges akarsz lenni, azert magadnak kell megdolgoznod. Es kevesen fognak benne tamogatni, hiszen ez maceras es sokszor szembemegy a megszokottal. Szoval itt nemcsak a dokikkal van gond. Ez a szemlelet a mai tarsadalom egeszet athatja. Es visszaterve az orvosokra... ha van eleg tudasa, tapasztalata az embernek, akkor celiranyosan kell menni hozzajuk. Beutalokert vizsgalatokra, vervetelre, vitamint feliratni, ha ugy olcsobb, stb. Ha nagy a baj, akkor meg az a nagy feladat, hogy egy szeles latokoru, alapos orvost talaljunk, aki valoban gyogyitani akar.
Szemelyes tapasztalatom a regi haziorvosommal az volt, hogy meg ki se akart vizsgalni, hogy miert fajt evek ota a gyomrom. Fiatal vagyok, nincs semmi bajom felkialtassal. Ennyiben is maradt, aztan a paleoval megoldodott a gondom. (Amint elhagytam a gabonat, azonnal megszunt a problema.)
"Az orvos ahogy már előttem írták, nem fog egy új felkapott diétát ajánlani neked refluxra, hanem bevált, tudományosan igazolt gyógyszert fog ajánlani, ami lehet, hogy az esetedben nem működik ettől még nem az orvos a buta."
blabla. mellébeszélés. ki mondta, h egy új felkapott diétát javasoljon? nagyon unalmas már ez a kifogáskeresés és erőltetett magyarázkodás. nem is kellett volna diétát javasolnia, csak esetleg megemlíteni, h a glutén okozhat refluxot, de erre 6 orvosból egy sem volt képes. ezek után miért háborodik fel bárki azon, h dilettánsnak vagy tudatlannak nevezem őket?
:D ajánlom, h kicsit tájékozódj a témában, és nézz utána, h hogyan lesz egy gyógyszer "tudományosan igazolt".
egyébként meg felesleges felidegesítened magad, nem azt úgy értettem, h minden orvos buta, és nem is azt írtam, h senki nem menjen orvoshoz, hanem h óriási hiányosságaik vannak, lásd fentebb gluténérzékenység kontra lisztérzékenység.
Julie S nevű felhasználó válasza:
na pont ez az, h képtelen holisztikus gondolkodásra, képtelen arra, h az egész embert egyben nézzék. nekem is volt olyan, h mondtam neki,h xy étel után fáj gyomrom és szédülök. erre az volt a válasz, h külön kell vizsgálni a két dolgot :D
A többiben is nagyrészt egyetértek veled. de azért valljuk be, nem kéne normálisban lennie, h a páciensnek kell az orvos helyett gondolkodni, mert az orvos buta és nem is érdekli a valódi probléma. a háziorvosok meg gyakorlatilag receptíró automaták meg továbbküldők szolgálatok.
normálisnak lennie*
a többi elütésért meg elnézést, de nincs kedvem javítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!