Ti melyiket gondoljátok károsabbnak: a tejtermékeket vagy a glutént?
Nálam ez a "nem tudom, de nem is érdekel" kategória, egyformán kerülöm őket - kivéve a vajat és a sajtot, azokat is kerülöm, de néha egy pici becsúszik s azt nem tudom úgy tekinteni, mint a tejhez közelebb állókat, mivel a vaj inkább zsír és víz s a kemény jóféle sajtok laktóztartalma piciny. Inkább az élelmiszeripar és az állattartás kavar be nálam, ami miatt bolti húst sem eszem.
Fizikailag sem a glutén, sem a tejtermék nem esik jól, de ahogy már írtam, a tejtermékek nem egyformák. Nagyon sok éve nem eszem túrót, az mindig felpuffasztott/lenyomott, fene se tudja, mit csinált, rosszul ugyan nem lettem, de távolról sem éreztem magam könnyednek, márpedig szerintem evés után energia és könnyedség kell, nem nyomottság.
A tej és közvetlen rokonsága később jött, határozottan érezhetően nem járultak hozzá a könnyed jóérzéshez.
A minőségibb keménysajtok többségénél nem érzek semmi problémát, de nem fontosak számomra, úgyhogy amíg van elég házi tojásom, boldogan kihagyom őket.
A glutén nálam csak nagyobb mennyiségben okoz enyhén kellemetlen érzést (de nehéz megállapítani, mert ha vendégség miatt kilengek, abban tejtermék, cukor és minden egyéb is van. ezek az esetek ritkulnak, mert nem érik meg, semmi jobbat nem kapok, mint a normális ételeim).
Mivel nem vagyok szakértő, meg nem mondom, hogy amit cikkeznek, abból mi az igaz, én csak a testemre figyelek, illetve megpróbálom megtudni a biztosan tényeket, s ha valamire nincs szükségem s rossz a híre, akkor inkább elkerülöm. A jelenlegi étrendemmel egész jól elvagyok.
Rövidtávon a tejtől rosszabbul érzem magam, mert eléggé gyorsan rosszul leszek tőle. (Hasgörcs, hasmenés, puffadás, pattanások.)
Icipici gluténtől még nem leszek rosszul, de nagy mennyiségben attól is egy idő után.
Szóval ha lehet egyiket sem eszem. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!