Hogy lehet jó paleolit-féle palacsintát, kekszet, kenyeret sütni?
Ajánlom Szendi Gábor könyvét, ha érdekel a paleó.
A zab, rizs, köles ugyanúgy nem megengedett a kompromisszummentes paleóban, mint akár a tönkölybúza. Mi például nem eszünk.
Ha szeretnéd, tudok küldeni egy kenyérreceptet, nem olyan az íze, mint a normális kenyéré, amit megszokhattál, de egészen finom. Mi vékony szeletekre vágjuk, és soook-sok dolgot pakolunk rá. :)
Palacsintét még nem próbáltam, de receptem ahhoz is van. Keksz receptet tényleg Pocak Pannánál találsz nagyon sokat, bár tény, hogy ő is rengeteg kompromisszumos megoldással él.
Bocs, én úgy gondoltam, hogy azzal van a bajuk, hogy viszOnylag magas a ch tartalmuk.
ok utólag visszagondolva nincs benne logikai összefüggés, csak abból gondoltam, mert pl. Az IR-eseknek ajánlják, hogy ezeket ne hagyják kiaz étrendjükből, hogy meglegyen a szükséges napi ch mennyiség.
Szia!
Még én is a magliszt kísérletek fázisában tartok :)
Palacsintából két félét készítettem.Mandulaliszt+kókuszliszt+gesztenyeliszt ...ill. csak gesztenyelisztből.
Nekem a csak gesztenyelisztesnek "simább" ízű lett a tésztája...jobban ízlett,viszont mindkettő jobban szakadozott,mint az eredeti,ezért én csak az egyik oldalát sütöttem meg.
"Kenyeret" eddig nem ettem nagyon finomat,de a kóstoltak közül ami a legjobban bejött az a PaleoLét "paleosok álma" kenyérliszt keverék.
Mondjuk én magamnak azt az elvet vezettem be,hogy naponta csak egyszer eszek valami maglisztes dolgot.
Egyszer próbáltam pogácsát...(paleovital-tepertős pogácsa),hát mintha fűrészport próbáltam volna megenni :( Pedig nem sajnáltam belőle a zsírt és a tepertőt...
Süteményeket nagyon finomakat ettem,de azok PaleoNasi-s sütik :)
Nekem is van néhány Mezei Elmirás könyvem,de az onnan próbált receptek nem is hasonlítanak a képen lévőkhöz :(
Most az "Éhezésmentes karcsúság Szaffival" blogon találtam guszta paleozsemle receptet...de még pár dolgot be kell hozzá szereznem :)
Számomra inkább ez a nehéz,míg búzalisztből egyfélét használtam,addig már van itthon (kókusz,mandula,gesztenye,szezám,tökmag,napraforgó,nyílgyökér liszt)tehát 7 féle paleoliszt,és mégis ha találok valami vonzó receptet,amiben min. 2 másikféle liszt van még :(
A szezámmagliszt pedig tényleg keserű :)
Ó, a palacsinta :) Nekem is problémás volt sokáig. A kenyér, galuska, rántás és effélék egyszerűek számomra, rengeteg remek receptem van, sokat kísérleteztem is, de a ruganyos, nem szakadós és finom palacsinta más. Mandulalisztem nincs, túl drága, más kérdés, hogy gesztenyelisztem volt egyszer, de abból keveset használtam (a mandula túl jó cucc, az nagyon fogy, pedig azzal is takarékoskodom. ja, nekem nagyon fontos az ár, s ugyanannyit költök ételre, mint korábban, rengeteg olajos magvat és maglisztet használva is) :)
Nos, a gesztenyeliszttel szuper ruganyos palacsintáim lettek, de az egyrészt drága, másrészt nem szeretem a gesztenye ízét.
Zabbal és olajos maggal vegyesen is ment a nem szakadósság, az nem is érdekel, hogy paleo-e (amúgy a megengedő paleóba fér a zab, a többi gluténmentes gabonaféle nem, de mivel alapvetően nem szeretem a zabot, ez engem nem igazán érint, csak próbálkoztam), de mivel nem volt elég finom és amúgyis túl sok szénhidrátot eszem, ezt is hagytam, inkább csak jobb híján csináltam egyszer-kétszer, nem kis részben a páromnak.
Jelenleg törökmogyorólisztet használok, kókuszliszttel és mandulával keverve, megnézhetem a konkrét receptet, remélem, felírtam, amikor kísérleteztem :) Teljesen jó, de a mogyoróliszttel is vigyáznom kell, mert nagyon intenzív íze van.
A szezámmaglisztet én mindig semleges ízűnek érzem, éles ellentétben a szezámmal, ami határozott ízű és hajlamos keserűségre is. Furcsa, mennyit tud változni egy olajos mag részleges zsírtalanítással...
Kekszet én is szeretnék egyszer, abból még nincs meg az igazi, viszont elvagyok a magropogósaimmal, amik olajos magból és kis vízből állnak s mikróban sütöm meg őket vékonyan.
Kenyérből sok kedvencem van, jelenleg néha tápiókát is használok (még ha nem is ideális még tovább növelni a szénhidrátbevitelemet), mert az nagyon egyéni, egészen más, kenyeresebb tud lenni a végeredmény. Mikróban pedig kekszes :D
Régen csak olajos magból és tojásból sütöttem kenyeret (az első fél évben tuti nem volt semmilyen maglisztem, de most is csak párféle van), ár, szénhidrát, tojásmennyiség minimalizálásával. Teljesen jók voltak, de persze nem hasonlítottak a hagyományos kenyerekre. Ami előny, nem rajongtam sosem a normál kenyérért, leszámítva a ropogós héjat (de az a saját sütésűeknél sem volt meg gyakran, most pedig van magropogósom, ami teljes egészében ropog. a tápiókakenyér hajlamos ropogós héjra, ha jól sikerül).
A magokat keverni szoktam, ízre nekem az jött be. Manapság sok kókuszlisztet és szezámlisztet használok, az előbbit óvatosan, mert roppant sok vizet szív fel és amúgyis szétesősebb lesz az állag, a tapasztalataim szerint. Láttam már sok csak kókuszlisztes receptet, úgyhogy biztos van, aki máshogyan gondolja. A len, dió, kis mennyiségben mandula nálam alap, bár kókuszból eszem messze a legtöbbet (liszt és reszelék egyaránt).
A szezámot ma már csak pár receptben használom nem lisztként, pl. rántásba. A galuskám többnyire tiszta mandula, ahhoz valahogy az jó, de a tojásban gazdag cuccoknál 1 len, 1 szezám, 2 mandula is nagyon finom arány, tegnap ez volt a rántott zöldségeim bundája.
Bocs, kicsit szétágazó téma és milliófélét csináltam már az elmúlt lassan másfél év alatt, mivel magkenyér nélkül éhenhaltam volna, főleg az elején. A netes blogok is sokat segítettek.
Ha megmondod, milyen kenyeret szeretnél, milyen alapanyagokból, talán tudok írni konkrét receptet is.
(Még nem paleós kenyereim is vannak, olajos mag és rizsliszt/zab kombinációjából, bár azokat a páromnak sütöttem, de kiderült, neki azok is túl zsírosak, inkább rizst eszik simán. A maglisztes, nem túl zsíros kenyerek és a sütik viszont bejönnek neki is.)
A tökmaglisztet én sem szeretem, a kendermaglisztet viszont poénosnak tartom, de ritkán eszem. Azt olvastam, az is kérgesíti a kenyér héját.
Ó, és ismét én!
Tegnap éjjel megsütöttem életem első paleocsintáját - bár a szükséges eszközök kevéssé álltak a rendelkezésemre, mert sem palacsintasütő, sem teflonkés nem volt, de végül rájöttem, hogy a feldobós módszerrel egész jól kijövünk egymással. :)
Ó, és egy tripla adag mára el is fogyott. :D
Ha valakit érdekel, szívesen megírom a receptet, plusz akár töltelékreceptet hozzá. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!