Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Tartható a paleó diéta életmód...

Tartható a paleó diéta életmódszerűen, hosszútávon?

Figyelt kérdés
Olyanok véleményére lennék elsősorban kiváncsi akiknek van hosszabb távú (legalább 3-4 hét) tapasztalatuk a paleóval kapcsolatban, mennyire tarthtató be ez az étrend? Anyagilag gondolom meg lehet oldani, nem ez a része érdekel igazán. Nekem a legjobban a tejtermékek, túró, joghurt, sajt hiányoznának. Meg lehet szokni hosszútávon ezek nélkül? Meg, hogy nem lehet leugrani egy kis felvágottért meg kenyérért, tehát előre kell "gondolkodni", hogy legyen otthon "ehető" étel. Tapasztalatokra, gyakorlati tanácsokra lennék kiváncsi, hogy tudjátok ezt megoldani? De az ember egészsége szempontjából megéri megtenni ezeket az "erőfeszítéseket", ugye? :)
2014. ápr. 17. 20:35
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki válaszolt! :)

Látom eléggé megoszlanak a vélemények.

Biztos lehet vitatkozni azon, hogy mi drága. Én azért írtam a kérdésbe, hogy főleg a diéta előnyei, egészségre gyakorolt (reményeim szerint kifejezetten) jó hatásai érdekelnek, mert szerintem nagyon függ attól, hogy ki mit szokott meg. Én ilyen "sima" étrenddel is tudok enni drágán/olcsóbban. Pékáruból is van a sima tescós zsemle, de lehet venni sajtos stánglit is, ami jóval drágább. Felvágottaknál, sajtoknál is vannak az olcsó, nagyon rossz minőségű készítmények, és vannak jó minőségű igazi húsból, sajtból készült áruk. Aki rendszeresen süt, főz többfogásos menüket az nyilván többet költ lisztre, olajra, stb, és el se tudja képzelni, hogy ezt a szokását hogy tudná feltartani drága, paleós alapanyagokból.

Én nem mondanám hogy jó anyagi körülmények között élek, de az egészségem fontos, így például hiába olcsó, nem tudnék zsemle+parizer+kifőtt tésztán élni. Télen is szoktam venni zöldséget, gyümölcsöt, max kevesebbet mint szezonban. Felvágottból is inkább kevesebbet, de jobb minőségűt. A húsok igaz, hogy nem a legolcsóbbak, de akkor inkább kevesebbet eszek, de minőségit. Azonban például a csirkecomb kilója kb 700 Ft egy jobb minőségű juhbeles virslié 1000 Ft... Finom az a virsli, de akkor már inkább az egészségem miatt csirkecombot eszek, még ha kicsit macerásabb elkészíteni mint a virslit. A tojás szerintem nem drága (Kb 30-35 Ft egy darab). Meg most jön a zöldség-gyümölcs szezon, ezekből nagyon változatosan lehet étkezni, jól lehet velük lakni. Már próbáltam paleós sütiket, pl. muffin mákból vagy kókuszreszelékből, és egyáltalán nem drágább mint a mindenféle csokis-krémes-habos sütikék. És amiket én is látok, hogy az átlagemberek vesznek... Megveszik a pékárut, 3-4-5 fajta felvágottat, hozzá mustár, majonés, húsokhoz szószok, kilószám liszt, cukor, olaj, cukros üdítők, közben meg panaszkodnak hogy nincs pénz. Kevés olyan embert látok az áruházakban szerencsére, aki kiszámolja, hány zsemlét vegyen, meg mellé a legolcsóbb felvágottból pár szeletet.

Persze lehet drága rákot, halat, mirelit gyümölcsöt venni, mindenből a legmárkásabb terméket... Úgyhogy szerintem paleó ide vagy oda, lehet olcsóbban vagy drágábban bevásárolni. Persze a kínálat nem a paleónak kedvez, meg legfőképp a szokások... Nem lehet szezámlisztből készült kiflit bekapni a sarki pékségnél ha az ember rohan napközben valahova. De úgy gondolom, azok alapján amiket írtatok a tapasztalataitokról, meg lehet ésszerűen tervezni az ételek elkészítését meg az anyagi vonzatát is, csak időigényesebb, és előre kell gondolkodni. Azonban szerintem az egészség a legfontosabb, mindenki maga tudja, mit hajlandó érte megtenni. Én hétfőtől át fogok térni a paleo étrendre, most eléggé romokban van az egészségem, remélem segíteni fog.

2014. ápr. 18. 11:49
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Közel áll a gondolkodásunk, kérdező :) Szépen összeszedted a dolgokat :) Sok sikert, remélem, az egészségednek jót tesz a paleo :) Nekem korábban se volt vele bajom, szerencsére, de szerintem nem árt minél többet megtenni azért, hogy 100 éves korom után is tudjak túrázni és energikusan dolgozni a ház körül :)

Valóban nem tudsz bedobni valamit a pékségben, de ha nem vagy extrém elfoglalt, tudsz otthon sütni és vinni valamit. Régen normál kenyeret sütöttem otthon, a paleósak még egyszerűbbek, de nem tudok egy kilósat jó állaggal összehozni s amúgyis teljesen más. De nem is igénylem óriási mennyiségben, viszont laktat (a normál kenyér nem tette, ez emberfüggő) és sokkal jobban esik. Az ízével sincs bajom, az árát sem sokallom. De sok paleós nem is eszik magkenyeret. Nem kötelező elem, de nekem sokat segített (hús nélkül azért más s nem lakom jól bármivel) és roppant jó úti étel. Túrára mindig csomagolok magkenyérfélét (többnyire muffinsütőben sütve, könnyű megragadni és csinos), olajos magvakat, aszalt és nyers gyümölcsöket, zöldséget, arra bőven elég, hogy ne legyek erőtlen 30 km után s kicsit se csábítson az ott adott zsíroskenyér... Bár az éhesen se jelent különösebb csáberőt...

2014. ápr. 18. 12:28
 13/23 anonim ***** válasza:

Igaz amiket írtál.. tulajdonképpen leírtad amit még írni szerettem volna.. :) (Ha úgy vesszük, hogy az emberek megveszik a cukros üdítőket, tartósítószeres-édesítőszeres édességeket, akkor kb ugyanott lesznek, mintha egészségesen étkeznének. Csak ugye ennek a megvalósítása 'macerásabb', míg az egészségtelen dolgoké egyszerűbb, kézenfekvőbb.)

Sok sikert hozzá ! :) Reméljük megoldódnak a problémáid.

2014. ápr. 18. 12:32
 14/23 anonim ***** válasza:
Mondjuk aki napi 300Ft-ból él, annak nem futja édességre meg üdítőre. Mi a testvéreimmel csapvízen, zsíros kenyéren, krumplis tésztán és hasonlókon nőttünk fel, mert csak ezeket engedhettük meg magunknak. Könnyű úgy zöldségen és húson élni, hogy valakinek nem jelent gondot napi 1000Ft kajapénz fölé menni. Ezt nem azért írom, mert bajom van a paleoval, csak amiket itt írtok, hogy a pénz csak kifogás, az sok esetben egyáltalán nem igaz.
2014. ápr. 18. 12:54
 15/23 Mi közöd Tőle ***** válasza:
100%
Abba már belegondoltatok, hogy az nem a paleo hibája, hogy valakinek gondot okoz napi 1000 ft ételre? De sebaj, majd most! Rezsicsökkentés és mindenki dőzsölni fog!
2014. ápr. 18. 13:59
 16/23 anonim ***** válasza:

#14: Sok esetben viszont igaz. Mondjuk én pont kitértem arra, hogy ha valaki igazán szegény és tényleg kevésből él, annak azért más. Ha szegény lennék, zöldséges rizst ennék, néha 1-1 tojást, egyebeket, rengeteg zsírt s teljesen elégedett lennék magammal.

De az átlagember nem napi 300 forintot költ ételre. Olyan is van, de az átlag jóval többet költ. Az emberek pizzát rendelnek, kifőzdékben esznek, 100 ft-os kávét vesznek az automatából, túlárazott nassokat vesznek a boltban, rengeteg felesleges pénzt költenek cigire, cukrozott lötyikre s ez még mindig egész szolid szint, nyilván van jóval feljebb, főleg minőségben, ugyebár.

Nagyon kevés pénzből nem lehet normálisan táplálkozni, persze törekedni azért érdemes rá. Biztos nem jutna eszembe a zsemle és a májkrém, ha szegény lennék, de erről már írtam. Voltak is szegény korszakaim, ha nem is hosszan, szinte egész életemben olyan költséges volt a táplálkozásom, mint most. Volt pár életmódváltásom s egyre jobbakat kezdtem enni, de a költségeim nem növekedtek észrevehetően.

Valaki írta, hogy drága a zöldség. Ez így általánosan nem igaz, az olcsóbbak még ár/kalória szempontból sem azok. Káposzta, répa, vöröshagyma... Mind a kedvencem. Kiegészítve 1-2 tojással, sok zsírral, némi olajos maggal (a közelben sok diófa van vadon, de a zöldséghez az olcsó len is igen jó) remek ételek. Legalábbis én odavagyok értük, nagyon szeretem a zöldségeket.

Más zöldségek persze drágák, főleg télen. De még nekem sem gond minimális cukkinit és zöldpaprikát enni télen (befőzve lehet többet is). Uborkából több kell, annak megfizetem az árát, nekem megéri. Ha szegényebb lennék, tovább emelném a csírák mennyiségét és kész. Annál olcsóbb friss zöldséget nem tudok télen :) Megfelelő helyen kell venni a nagyobbacska kiszerelésű magot. Igen, egy kevés meló van vele, de igazán nem sok, nem bonyolult, nekem akkor is megérné, ha nem 50 km-t kellene utaznom egy doboz csíráért, ha boltban venném 20-szoros áron.

2014. ápr. 18. 14:16
 17/23 anonim ***** válasza:
45%

Na, itt jön képbe a politika !!! MI KÖZÖD HOZZÁ, Te kire szavaztál?

A rezsicsökkentés egy nagy kamu!! Lehet lecsökkentik, de mást meg megadóztatnak és ugyanott vagyunk... Lázadni kéne a fidesz ellen, de nemhogy kiutálják, még sokan szeretik is! Na meg sokan csak siránkoznak.. Mégis megint az Orbit trónol! Hát akkor mért??

Na, ez már ide nem illő téma. Bocsi, kérdező, csak így elragadtak az indulatok.

2014. ápr. 18. 14:54
 18/23 anonim ***** válasza:
Na, már megint a politika! Nem látjátok, hogy V. csak a javunkat akarja? A paleósokét is ;) Ha itt meglesz Paks II., a sugárzástól akár nagyobb lehet a zöldség és a húshozam a hazai termelőknél, gazdaságokban, és ez azt jelentené, hogy az élelmiszer árak (a paleósoké is) csökkenni fognak! "Sugárzó" szép ünnepeket, finom sonkát és sok tojást mindenkinek!!!
2014. ápr. 18. 15:14
 19/23 anonim ***** válasza:
De hogy a kérdésedre válaszoljak egy kis kitérő után, lehet tartani. Pedig én főzni sem szerettem, átlag-keresetű vagyok, és heti 2x sütök paleolit sütit. Az első 2 hét volt nehéz, míg gyakorlottabb lettem a főzésben, árubeszerzésben. Időm nehezen van, mert van egy 2 éves csimotám, aki viseli el, ha a konyhában vagyok. Szóval először nehéz volt elképzelni, mit is eszem, meg eleget. Ugyan van rajtam bőven felesleg, de a szoptatás miatt nem szeretnék hirtelen sokat leadni. De eddig is 7 hét alatt úgy 5 kg ment le. Azóta 1x volt hasmenésem, korábban úgy 2 naponta, nem fájnak az ízületeim, pedig ilyen időben mindig szenvedtem, és nem gyötörnek a szelek sem, mint korábban. Szóval összeadva a már mostani áldásos hatását, ez segít abban, hogy kitartsak. A kemény és félkemény sajtok még megmaradtak, és a vaj olykor a sütikbe. Ja, és a kávéban egy kevés tej. De talán idővel ezeket is elhagyom. Most számomra ez is eredmény, ha már rutinosabb leszek, akkor talán a többit is lemorzsolódik. A kenyér, a hüvelyesek, és még a tejföl sem hiányzik, pedig én annak idején amibe csak lehetett tettem tejfölt. A nagyanyáink is mindig előre vásároltak, hisz akkor nem volt előre csomagolt kaja, meg vasárnap nyitva tartó üzlet. Ők is leterheltek voltak, sőt a nagyanyámnak is csak 50 évesen lett mosógépe. A mai szemmel sok idő mert megszoktuk, hogy minden előrecsomagolt, és a sarki nonstop-ban is elérhető, de 2-3 hét és bele lehet rázódni. De persze még újszülöttnek számítok a témában...
2014. ápr. 18. 15:27
 20/23 anonim ***** válasza:
Senki nem mondta, hogy a paleo hibája, hogy valakinek nincs elég pénze. Most nem az a lényeg, hogy kinek a hibája, azt majd kitárgyaljuk a politika témakörben. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy sok ember hiába szeretne egészségesen enni, ha egyszer nem engedheti meg magának. Ha kizárólag egészséges ételt eszem, de az ára miatt csak keveset tudok belőle enni és éhezem, azzal ugyanúgy rosszat csinálok magamnak, mintha egészségtelen kajákkal jóllaknék. Nem csak a paleóról van szó, itthoni minimálbérrel sehogy se lehet egészséges étrendet kialakítani. Nyugati színvonalú fizetésből igen, ott sokkal többen élnek is a lehetőséggel, mint itthon.
2014. ápr. 18. 15:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!