Paleo kenyeret szeretnék sütni, hogyan kezdjek bele?
Na én nem tudok sütni,főzni totál suta vagyok hozzá,de nagyon hiányzik sokszor a kenyér (én nagyon-nagyon imádom a pékdolgokat,pedig tudom,hogy nem jó) és ilyenkor van hogy nem bírom ki és eszek egy szeletet kb. heti egyszer csábulok el.
Ezért szeretnék akkor már inkább paleo kenyeret sütni,de személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi meg valamilyen tanácsokra a sütéssel kapcsolatba,esetleg bevált receptekre ilyesmi.
Előre is köszönöm.
1. [link]
Elvileg az egyik legfinomabb recept.
2. Évezredek óta beteg az emberiség és ahogy egyre uralkodóbb a nemesített gabona (ugye már gabona fehérjékkel dúsítanak más ételeket is) úgy egyre betegebb. De krónikus betegségekről és gyulladásokról van szó, amik nem szelekciós tényezők, sosem hal ki emiatt az emberiség, szimplán csak fölöslegesen ront az életminőségen és magas labdát ad a betegségekkel a betegségiparnak.
Azért nekem nem mindegy, hogy azt a pár évtizedet, ami hátravan, hogyan töltöm... Mondjuk én hedonista vagyok s a normál kenyeret nem annyira szeretem, mint a magkenyereimet... Pedig elég jó kenyereket sütöttem az első verzióból is.
Az való igaz, hogy a paleo kenyér nem olyan, mint a gluténes. Más az állaga, más az íze... De a kenyér szerepet attól még remekül be tudja tölteni, nálam annál többet tesz, nekem étel szerepe van, mert valamivel jól kell lakni s a többi lehetőséggel nem megy. Persze nem minden étkezésem magkenyér, de mindennapos. Még csak egy éve kísérletezem (néhány recept is jó, de a legtöbb túl drága, túl tojásos, nem ízlik), nem tudom megmondani a tutit, de az amúgyis ízlés dolga. Szerintem a szezám a legjobb kenyérbe és sós sütibe, persze más magokkal simán lehet keverni.
Az nem baj, ha valaki nem tud sütni, a paleo kenyér sokkal egyszerűbb, mint a kelesztett :) Összekevered és valahol kisütöd, akár mikró, szendvicssütő és serpenyő is jó. Rengeteg variáció van. A magkenyerek alapvetően tojásból és olajos magból vagy annak valamelyest zsírtalanított lisztjéből állnak, meg persze szódabikarbóna (azt írják, ecet/citromlé/aszkorbinsav is kell hozzá, ezen ne múljon, az utóbbi elég olcsó s belekeverhető a szódabikarbónába már amikor a tartóba teszem), só, víz, esetleg fűszerek. Az arányok bámulatosan változnak, egy tojáshoz ki 1, ki 20 deka magot/maglisztet tesz, de tojás nélküli kenyér is van...
Ár? 800 ft/kg áron már lehet teljesen rendben levőt sütni, az igazán finomak kicsit drágábbak, a blogokon pedig lazán van sokkal drágább, de az felesleges, a szezám alapú kedvenceimnél (amik már nem kenyerek, inkább sós sütik) finomabbat nem is akarok enni, azok már fantasztikusak, bár még ők sem sikerülnek egyformán. Ez a búzalisztes kenyeremnél is így volt, hiába volt ugyanaz a recept, a liszt, valahogy néha extra jó lett, máskor meg simább.
Hm, mondok egy arányt, ami elég jó és nem az legolcsóbb verzió, de azért még nem vészes: len, szezám, mandula 1:2:1 arányban. Mondjuk ha a számok dekában értendők, akkor 1/4 és 1 tojás között rendben van az eredmény. Bár tojás bármennyi lehet, csak akkor egy idő után elmegyünk rántottába. A többi hozzávaló ízlés és tapasztalás szerint, én 16-20 deka olajos maghoz és 1 tojáshoz használok fél teáskanál sót és negyed teáskanál szódabikarbónát, nekem ez bevált. A szezám kesernyésségén állítólag segít a kömény.
Köszönöm a sok választ,de attól tartok hogy 800 ft/kg áron nem fogok kenyeret készíteni mert az nekem megfizethetetlen.
Úgyhogy megpróbálom inkább elviselni kenyér nélkül bár nagyon szeretem.
Kedves kérdező,
Írnám, hogy válaszként, hogy hogyan kezd bele "Sehogy", de mindenki lepontozna...
Pedig ez az igazság. A pénztárcád és az egészséed is jobban jár.
A paleo kenyér csak pótlék, igazából semmi szüksége rá a szervezetnek. Baromi drága és egyáltalán nem feltétlen jó a szervezetnek. Sok embernek hasmenése van tőle...
Rontja a felszívódást. NEM JÓ. Néha jó, meg megértem hogy a kezdők akarnak enni belőle. Ez rendben is van...de az igazság az, hogy jobb nélülük.
Sokáig ettem míg nem rájöttem nagyon nem jó nekem. Állandóan hasmenésem volt tőle...tök kókadt voltam. Aztán abbahagytam és elmúlt ez a fajta fáradtság...
Annyira nem is baj, ha nem eszel...én friss zöldésgekkel helyettesítem a kenyeret. Arra kenem a pástétomot stb stb...imádom :-).
Nem mondom 2 havonta eszek én is valami paleo pogácsát...de kb ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!