Megoldás lehet a "félpaleo", ha valakinek nyombélgyulladása van?
Nyombélgyulladásom van, az orvosok szokás szerint szerencsétlenkednek, és bár jövő héten várható a lisztérzékenység vérteszt eredménye, nem nagyon bízom benne, hogy bármi értelmeset is mond majd nekem magyar orvos. Bármit eszek, rosszul vagyok utána, bár mintha tejtől kicsit még rosszabb lenne.
a paleoban van, amivel egyetértek és van, amivel nem. Arra gondoltam,h kipróbálom egy rövid ideig, hogy nem eszem kenyeret, de burgonyát, barna rizst és kölest igen. Várható valami pozitív hatás?
A megoldás az, ha könnyű ételeket eszel, és csak olyasmit, amitől nincs panaszod.
Apukám nyombélfekélyt tart tünetmentesen ezzel a módszerrel már 15 éve. Eleinte gyógyszert is szedett, aztán elhagyta, csak a táplálkozásra figyel.
Előre megírt étrendet követni nem feltétlenül jó dolog, mert nincs rá garancia, hogy az pont jó lesz neked. Ha valamitől rosszabbul vagy, azt hagyd ki az étrendedből, és keresd meg azt az ételmennyiséget, ami után még nem vagy rosszul. Az ilyen típusú betegségek elég jól kordában tarthatók, ha figyelsz a testedre. Ha például a tejtől problémád van, iktasd ki az étrendedből és figyeld a változást. A szervezetünk tényleg jelez, csak tudni kell figyelni rá.
Esetleg még próbálkozz gyulladáscsökkentő hatású ételekkel. Ezekkel ártani biztos nem fogsz :) De emellett nagyon fontos, hogy keress olyan orvost, akiben megbízol és vele kezeltesd magad!
Konkrétan paleoval nem próbálkoztam, de adnék pár tanácsot, ami nekem bevált.
Soha ne egyél sokat egyszerre, inkább naponta 5-6 alkalommal is, de keveset. Dohányzást, kávé és alkoholfogyasztást el kellene hagyni teljesen. Az ételeket minél kevesebb (a legjobb elhagyni) fűszerrel ízesíteni, az ecetet és erőspaprikát elhagyni. Édességeket, csokit, nagyon édes dolgokat, savas gyümölcsöket, citrusféléket kerülni. A készételek sem tesznek jót, az ízfokozók is ingerelhetik a belet. A hús és zsírfogyasztást se vidd túlzásba, én legalábbis határozottan jobban éreztem magam ha alig ettem. Tejtől én is rosszabbodást tapasztaltam.
Lisztérzékenység teszt nem fogja ám biztosan megmondani, hogy van-e neked vagy sincs...negatív lelettel is javulást tud okozni a glutén elhagyása.
Igen, a félpaleo is jobb mint a semmi.
Amit tutira hagyj el az ez:
Glutén, tejtermékek...
Szerintem a rízs maradhat és a krumpli is, ha már valamit meg akarsz hagyni...
De a glutén 100% vond ki, de jól figylj, mert az kb a legtöbb feldolgozott élelmiszerben ott figyel! Résen kell lenni.
És minden olyat hagyj el, ami esetleg bár paleo, de úgy tapasztalod rosszat tesz neked.
Jó ötlet egy étel intolerancia teszt, lehet hogy tényleg valami érzékenység áll mögötte.
Második lehetőség.
Teljesen betartod a paleot 2 hétig + plusz elhagyod, ami rosszat tesz azon belül...és figyeled magad.
2 hét után visszateszed, amiről úgy gondolod nem okoz gondot...és nézed mi történik. Ha semmi, akkor tedd vissza. Ha bajod lesz, akkor meg egyértelmű.
2 hete fél lábon is ki lehet bírni!
De bármit is választasz én drukkolok, hogy meggyógyulj!
Hajrá!
Nem tudom melyikre lehetsz érzékenyebb. De talán kezdetben hagyd el a glutént és a tejterméket csökkentsd amennyire bírod.
Ma voltam gyógynövényekből feltankolni. Az édesgyökér is ajánlott ilyen bél-gyulladásra!
Csak tippként írom, ha már én vettem és olvastam róla ezt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!