Ajánlanád a paleot kisbabának a hozzátáplálás kezdetétől?
Ha olyan jó, és ez az ősi, természetes étend, egészségvédő, ehetne így egy baba rögtön, ahogy kap az anyatejen vagy tápszeren kívül mást is?
Paleos anyukák: akik szerint ez a jó, adtok gabonát a gyereknek?
Jó, de azért a félelemnek érelme is van...az egy ősi ösztönös mechanizmus...kódolt dolog olyan helyzetekkel szemben, amik nagyon nagyon régen veszélyt jelentettek...
Szóval azért az, hogy a félelem egészében egy rossz dolog szerintem nem igaz...az indokolatlan félelem igen...mikor pl. szülők félnek a kutyától és ezt a hülyeséet tanítják a gyereknek is...
De vannak helyzetek, amikor a félélem hasznos...veszélyes helyzeteket jelezhet...csak rossz, ha túlzásba esünk.
A póktól/rovaroktól stb is ősi félelem, ezek régen veszélyt jelentettek, ma már annyira nem. De aki fél, az nehezen tud ezen túllépni...
Na, de kanyarodjuk vissza a hozzátápláláshoz :-D :-D
Hát én elfogadtam hogy eltértünk a témától és nem fűztem tovább a szót..
De Te megtetted..!
Régen lehet, hogy hasznos volt a félelem (bár ennyire én nem vagyok evolucionista. én nem azért tartom jónak a paleót, mert evolúciós táplálkozás vagy ilyesmi, hanem mert jó).
Nem tudom mi volt régen.
Nem tudom, hogy egy oroszlánnal vagy egy mérgező pókkal szemben a félelem béklyózó érzése valóban előnyös-e (illetve nem tudom = én kétségbe vonom)
De ami szerintem MA erről igaz:
Félni a spenóttól, ami szóba került (grimaszol, undorodik a szülő) értelmetlen átadni a következő generációnak akár tudatosan, akár tudat alatt - tudatosan törekedni kellene rá, hogy ne neveljünk ilyeneket bele a gyermekekbe.
Véleményem szerint MA biztos hogy a félelem csak korlátoz minket.
Az elmúlt évek (modern történelem) és a mai napok szörnyűségei is azzal függnek össze, hogy félelmeinknél fogva manipulálhatók vagyunk, és nem a jó érzésünknek megfelelően cselekszünk, élünk. Azaz engedelmeskedünk embertelen szabályoknak, félelemből gyakorlatilag elfogadunk emberellenes cselekedeteket, elfogadjuk a 'rosszat' a világon.
Pedig ha az emberek többsége nem fogadná el, akkor nem történnének meg a 'rossz' dolgok.
Igen, ez tényleg társadalmi kérdés.
Pont úgy mint a paleo, mint az egészséges életmód, az egészséges és félelemmentes, szabad gondolkodás is társadalmi (egész bolygó összes társadalmát érintő) kérdés, és legfőbb társadalmi érdek, hiszen ezután lehet jobbá formálni a világot.
:)
"Félni a spenóttól, ami szóba került (grimaszol, undorodik a szülő) értelmetlen átadni a következő generációnak akár tudatosan, akár tudat alatt - tudatosan törekedni kellene rá, hogy ne neveljünk ilyeneket bele a gyermekekbe."
Egyetértünk. Ez merő hülyeség, spenóttól parázni és ezt átadni. A spenót egyébként is nagy kedvencem.
a félelemmel kapcsolatban szerintem nem ugyanazon a szinten beszélünk. Én nem a megfélemlítésről beszélek, hanem a póktól-kigyótól-sötétségtől etc. való félelemtől.
Ez az ösztönös és volt értelme, és ezt nem azért gondolom, mert paleozom, hanem mert így is tanultam pszichológia szakon...genetikai szinten van kódolva bennünk sok ilyen félelem, de nem mindenkiben...van, akiben már nincs meg...
A mindennapokban persze egyetértek, sok kárt tud tenni a parázás...az ember negyed annyira él, aki parázik.
De ez kicsit más vonal...
Ezeket egy kávé mellett kéne megbeszélni megint, a társadalomneveléssel és társadalomkritikával együtt:)
Jó e a kisbabának a paleó, ez volt az eredeti kérdés:)
Igazából egy igen vagy egy nem kellett volna csak:D
Szerintem igen.
Én kifejezetten a félelem, mindennemű félelem elengedését támogatom.
A Szellem győzelmét az ösztönökön, ösztönös érzelmeken.
Direkt nem elnyomás szót írtam, hanem elengedést. De ez tényleg egy picit elvont, jó hosszan tárgyalható téma.. amiben ráadásul én nem is vagyok még túlzottan jártas :)
OXI,
Akkor a válasz IGEN...egyen a baba is paleot :-D!!!
Éljen a hús + zöldség + gyümölcs!!!
HAJRÁ PALEO!!!
:-)
Go paleo, ez egy jó irány.
Majd egyszer én is belekezdek :D
Nem vonnák meg tőle MINDENT, amit a pale ellenez, de pl a mű sütiket, csokikat, üdítőket azért nem adnám neki...
Minél természetesebb, annál jobb. De azért nem betegesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!