Ajánlanád a paleot kisbabának a hozzátáplálás kezdetétől?
Ha olyan jó, és ez az ősi, természetes étend, egészségvédő, ehetne így egy baba rögtön, ahogy kap az anyatejen vagy tápszeren kívül mást is?
Paleos anyukák: akik szerint ez a jó, adtok gabonát a gyereknek?
Ha nem erőltetnénk rá a gyerekre a saját étkezési szokásainkat, akkor hagynánk, hogy csak csokit zabáljon tejjel, utána meg lehet járkálni a dietetikushoz meg a mindenféle fejlesztésre, hogy jaj, nem tud tanulni a gyerek, elhízott a gyerek, pedig semmi olyat nem eszik...
Nem mondom, hogy teljesen meg kell a gyerektől vonni mindent, de ha a gyerekednek az lelki megrázkódtatást okoz, hogy a társai kakaós csigát eszik, ő meg nem, ott baj van. Nekem 28 éves korom ellenére köszvényem van. Nem ihatok alkoholt, nem ehetek olyat, amiben kakaó van és még sok dolgot, de azért lelki válságot nem okoz.
"Nem lattam meg olyan gyereket, aki szerette volna a zoldsegeket, en pl. hust sem voltam hajlando enni kb. 5-6 eves koromig."
Hát büszke lehetsz a szüleidre.
A gyerek úgy eszik, hogy egészséges legyen. Brokkolit és húst és olajos magvakat, és elég kalciumhoz jut. Ez nem igazán vita téma ^.^
Majd ha a gyerek elmegy dolgozni és lesz pénze önálló élethez, akkor már azt eszik amit akar, amíg otthon lakik addig megtanulja megenni azt amit a szülei mondanak, a szülők pedig jó esetben tájékozottak táplálkozástudomány téren. És ez még mindig ezt szeretem-azt szeretem kérdés, hanem szigorú szabály. Később megtérül! :)
"Sajnos a gyerekeknek teljesen mas az izlese, mint a felnotteknek, igy borzasztoan nehez lenne oket csak huson es zoldsegeken nevelni."
Persze :D Ez nagy kamu :)
Képzelem, ahogy kihal az emberiség 1 millió éve, mert a gyerek az anyatej után nem akar gyümölcsöket, húst vagy zöldségeket enni :D
Te ezt komolyan gondolod, vagy csak a saját nevelési kudarcodat húzod rá a 'valóságra', ha neked nem ment jobban akkor biztos így működik a világ :)
ILLÚZIÓ.
14. válaszoló
"Az orvoslás csaknem egyidős az emberiséggel és sehol sem tartanánk nélküle."
Mondd csak, mennyi idős az orvoslás. Pontosan. Képzelem, ahogy homo sapiens antibiotikumot írt fel a neandervölgyi barátjának mandulagyulladásra :D
A keleti orvoslás is csak néhány ezer éves, de azzal nincs is bajom! :)
"és figyelmen kívül hagyod egy (orvos, védőnő) egyébként hozzáértő ember tanácsait."
Nem, itt arról van szó, hogy beléd nevelték a tekintély elvet, ezért azt sem vennéd észre ha az orvosod megmérgezne téged vagy a gyerekedet, mert a te vallásod szerint az orvos/védőnő mindent jobban tud. Nem gondolkodsz el azon, hogy vajon miért tudna mindent jobban az orvos? Őket csak egyetemen képzik, egy kiképzés még nem jelenti azt, hogy a képzés 'jó' is, csak hogy valamit tanítanak. Hogy mit... az a kérdés és a lényeg! :D
"Egy fejlődésben lévő szervezettől nem lehet megvonni bizonyos tápanyagokat és vitaminokat, amiket csak a megfelelő ételekkel lehet a szervezetbe juttatni"
Ezért kell húst és zöldségeket adni a gyerekeknek, mérgek helyett! :)
"ha a megfelelő mennyiséget és megfelelő koncetrációt éppen egy adag köles,rozs vagy borsó képes csak biztosítani."
MIBŐL? :D
Ócska gabonákban semmi sincs megfelelő koncentrációban vagy megfelelően hasznosítható formában. BOrsó? Mindjárt esszenciális táplálék lesz a borsó! Ne röhögtess, mert erre nem készültem még fel így délelőtt! :)))
"De ezek szerint te annyira korlátolt vagy, hogy még az esélyt sem adod meg az orvosoknak, hogy egy hozzáértő ember elmondja neked a véleményét"
Ó, hát ez a félreértés?
Én ismerem az orvosok véleményét, van rálátásom miről tanulnak. A véleményük egyszerűen baromság. De adok esélyt hogy elmondják, csak nincs sok értelme, de hát.. vallásos térítőket is meg lehet hallgatni..
WWF-es környezetvédő mondókáját is végig hallgattam, csak aztán nem adok pénzt, mert ugyan úgy felszínes kezelést csinálnak mint az orvosok. Tehát a rendszerük aranyos, csak éppen ineffektív így az én támogatásomat nem tudhatják magukénak. Névlegesen sem. A nyugati orvosláshoz hasonlóan. Mert a jobb módszerek híve vagyok, mivel vannak jobb módszerek.
"Az meg, hogy te még nem jártál orvosnál "
Ne értsd félre, jártam. Csak hasznom nem származott belőle. Mivel nem értenek semmihez, amivel nekem hasznomra lennének.
"csak megerősíti, hogy mennyire agyatlan vagy, ahogy az is ezt a tényt erősíti, hogy egy sima megfázásnál nem a vitamin pótlás az első, hanem az antibiotikum lenyelése."
Milyen vitamin pótlás? Az orvosok többsége vitaminpótlás terén analfabéta! :D
60 mg c-vitamin adagokkal dobálóznak, ami egészségmegőrzés/ gyógyulás elősegítés terén nagyságrendileg kevés! :D
D-vitaminról alig hallottak, inkompetensek!
És igen, megfázásra is antibiotikumot ajánlanak, így lehet gyengévé tenni egy egész társadalmat. Fölösleges gyógyszerszedéssel, ez megy most. Amerikában ez már komoly halálozási OK! :)
16. válaszoló
"Tehát sokak szerint aki ad mindent a gyereknek, az csak műkajával eteti?"
Igen, a gabona- és tejtermékek műkajának számítanak.
"vagy itt mindenkinek van nagy kertje amiben saját maga termeszti a bio zöldséget"
A piaci zöldség már tartható megalkuvás.
"A minap láttam, hogy pakolják át a boltba a biopolcra a nem bio uborkát pl. Csak az ára volt más. Ti el tudjátok hinni, hogy azt kapjátok, amit venni akartok? Na mindegy is, nem ez a fontos. "
Legalább uborka, és nem búza.
"Azért megnézném annak a "boldog" paleo-s gyereknek az arcát, akire rászól az anyja egy szülinapi zsúron, hogy jajj kisfiam mi nem eszünk tortát, te se egyél a Liliéből, mert tele van méreggel."
Én meg a cukorbeteg gyerekek arcát nézném meg amikor éppen küldik neki az inzulint. Hát az sokkal jobb.. derék.
Meg Lili, akinek a tortájából nem eszünk, rohadt boldog tinédzser lesz majd, köztudott hogy a kövér gyerekek boldogabbak :D (irónia volt)
"A suliba se ehet meg a gyerek egy kakaóscsigát?"
Dehogynem. Sőt ez az életcél, hogy a gyerek cukros lisztet egyen. Ezért vagyunk ezen a világon, hogy ilyen csodákat megtapasztaljunk. Agymosott bagázs.. a kakaóscsiga nem életcél!!!! Kérem, értsük meg ezt.
A szemét kajálás csak egy elvetendő rossz szokás, egyébként MAGÁNÜGY.
De senkitől sem kell elvárni, hogy lisztet egyen.. következőre már az is elvárás lesz, hogy Pistike 16 évesen elszívja az első füves cigijét, mert ugyan simán belefér 1 szál.
18 évesen meg részegen popiba is rakhatják, hiszen már felnőtt is a gyerek, had lazuljon kicsit :D
"Nem ehet a többiekkel egy menzán, vagy nem ehet a kínált sütiből egy ovi vagy sulibuli alkalmával?"
Hát tudod, akit szeretek azt távol tartanám a menza kajától :D
És sok ovis nem eszik lisztes nonpaleo kaját, mert mondjuk cukorbeteg vagy lisztérzékeny. Szóval.. igen, tartható, bevett szokás. Csak sajnos meg van nehezítve ez.
"Miért gondolja sok szülő,hogy a saját táplálkozási szokásait rá kell erőltetni arra a szerencsétlen gyerekre?"
Mert a gyerek a saját eszével kinyírná magát, és muszáj arra építeni, hogy a szülő meg tudja óvni a saját tapasztalatával és erejével. Oké, ez a valóságban nem állja meg a helyét, mert a szülők sem hozzáértők, de.. legalább a lehetőség megvan hogy azok legyenek. És igen, a szülő ad ételt a gyerekének. Miért, ki erőltetné rá a táplálkozási szokását a gyerekre?
A Nestlé ? :D
Cukrozott tejfehérjés tápszerekkel? :D Ezek a mocskok szoktassák a gyerekeket, ezek alakítsák az ízlésüket?
Na elmondom, hogy a gyerekek ízlésére meghatározó szerepe lehet annak, hogy fiatal korukban miket esznek. Na már most a tápszergyártó emberellenes multi cégek tényleg át tudják alakítani a gyerekek ízlését a saját céljaiknak megfelelően. Tehát ez működik, ha a gyerek a kész kaját eszi, beteg lesz.
Inkább a szülei, remélhetőleg JOBB étkezési szokásait kövesse. A szülőket pedig képezni kell.. ennyi.
A gyerekkor nem attól csodás, hogy tortát zabál a gyerek.. Komolyan csak az evésről szólna?
A gyerek azt fogja látni, hogy vannak beteg társai, rákosak-cukorbetegek-elhízottak, és igényt lehet ébreszteni benne (sőt kell is!) az egészségre. Hány paleós szülőtől hallottam a gyerekeik beszólásait, amikor az egészségtelen kajákról beszéltek az ovistársaiknak :D
A gyerekek ugyan úgy 'térítenek', nagyon aranyosak lehetnek ilyenkor :)
A gyerekek szeretnek különlegesek lenni, ha jól csinálják akkor az egészséges étkezésük pozitívan megkülönbözteti őket a társaiktól, kiemelkednek :)
Ez piciknél szerintem cuki (cukker) !
Nálunk nemsoká kezdődik a hozzátáplálás (1-1,5 hónap múlva kb), főleg mert a lánykám már kezdi kinézni az almát meg a körtét a kezemből. Én majd gabonát (ez esetben glutént) csak mutatóba fogok adni szegénynek. Csak azért, hogy majd mondhassam, hogy kapott már. De a nagyszülőket is nyomatékosan meg fogom kérni, hogy inkább gluténmentes gabonákkal etessék, ha nagyon nem bírnak magukkal. Én egy kicsit kiállhatatlan, hisztis gyerek voltam. Ez egész felnőttkoromig húzódott kisebb mértékben és akkor szűnt meg, amikor felhagytam a gluténfogyasztással.
Kíváncsi leszek, hogy a lányom, hogyan fog reagálni majd a gluténre. De akár jól, akár rosszul, én biztosan nem fogok neki önszántamból adni. Tejet és tejtermékeket meg egyáltalán nem, hiszen én is és a párom is rosszul reagálunk a tejre.
Szóval én biztosan paleós elvek szerint próbálom majd etetni a lányomat. Remélem, a család többi része valamennyire tiszteletben fogja tartani a dolgot és nem dolgoznak majd ellenünk...
Taichis vagyok, és nem is gyenge taichis.
Rugalmas és alkalmazkodó vagyok, csak nem mindig érzékeltetem (hiszen ez a képesség a legnagyobb erő, minek vessem be állandóan? :)
Sőt, engedni is tudok, olyannyira hogy igazat adok. Egy ferences barát írása igen megérintett az alázatosságról, a vita kerüléséről és a vitapartnerek szeretettel való kezeléséről. És elvileg ha így cselekszünk, akkor a vitapartnerünk a saját akaratából is hozhat meglepő módon jó döntést.
Felőlem.. feladhatnám a vitát. Szép napokat kívánok!
.
.
.
.
Csak vicceltem, abba is lehetne hagyni, de értelme annak sem lenne.
Valójában tudom hogy sokféle igazság létezik. Nekem is van igazam, másoknak is. Én elfogadom mások igazát, csak azt is látom hogy a hagyományos nézetek betegségekhez, enyészethez vezetnek (nyugati orvoslás, dietetika stb.) és azt is látni vélem, hogy miféle gonosz szándék húzódik az egész hátterében.
Ettől még nem leszek merev vagy szűk látókörű, ismerem az előnyeit is, csak éppen mint írtam, ineffektívnek tartom, általánosságban.
Szóval nem az én igazamról vagyok meggyőződve, hanem hiszek benne és tapasztalom, hogy ami most megy az rossz, és hogy lehetne jobban. Sőt, jobban KELLENE csinálni.
"- Tudod az, hogy a gyerek szervezetét megismertetjük azokkal az ételekkel, amikkel nap mint nap találkozni fog, nem bűn."
Akkor megfogalmaznád, hogy mi bűn? Miből szeretnél kiindulni, a 10 parancsolatból? Vagy milyen erkölcs, szabály alapján értelmeznéd a bűnt?
"- Az, hogy ehet a szülinapi tortából, ne adj Isten még ő is kap a sajátján, az nem azt jelenti, hogy az élete a zabálásról szól, főleg nem azt, hogy cukorbeteg lesz."
Ha nem lenne sok ezer cukorbeteg gyerek/felnőtt, akkor igen szívesen egyetértenék Te veled. Csak hát, alighanem vannak sajnos, sokan.
"- A gyerekeim mindent esznek, mégse cukorbetegek. Nem érzékenyek semmire, valamint nincs túlsúlyuk. Tényleg szarul csinálom nem? "
Ezt beszéld meg olyanokkal, akik hasonlóan csinálják mint Te, de betegek a gyerekei. Nem mennék messzebb a cukorbeteg gyerekek példájánál.
"- Én is eszek mindent, igaz mértékkel. Szerinted kövér cukorbeteg inzulinos ember vagyok? Hát elárulom, hogy nem. Sőt a környezetemben mindenki eszik mindent, és egyetlen cukorbeteget ismertem, a rokonomat, aki úgy született, azaz nem a táplálkozása során szerezte. Az anyja nem volt beteg, meg kövér sem. "
1. Igen, csak a lakosság fele kövér és krónikus beteg. Fiatal korosztályban szerencsére kevesebben, idősebb korosztályokban sajnos már többen.
2. Mi az, hogy valaki cukorbetegen született? :D Tudod, hogy ilyen nincs ugye?
"Ez a téma nem fekete vagy fehér. Mindent lehet enni mértékkel."
Tényleg kevés téma fekete-fehér. De a mindent eszel mértékkel mára beteggé tette a világot. Mértéktelenül beteggé, most már a nézeted.. ez a mocskos liberalilsta nézet kiirtásra szorul.
Amíg az emberek sötétségben élnek, addig a megengedő, mértékletes nézetek sajnos csak mérgek. Majd ha felelősségteljesen tudnak dönteni (ami távol van még) akkor simán lehet így gondolkodni, tök romantikus :)
"Gyöpös, fanatikus, arrogáns, elvakult semmitérő középutat nem kereső ember vagy."
Még ha így is lenne, én még mindig gyógyulás és egészségpárti vagyok, és lehetőséget kínálok egészségre, erőre vágyó embereknek (ahogyan a paleó, a harcművészet, a keleti gyógymódok és módszerek ilyen lehetőségnek tekinthetőek).
De nyilván nem vagyok hibátlan. Ehhez képest elvakultságban egyetlen orvoson sem teszek túl, ők viszont gyógyszer függőséget és betegséget 'kínálnak'.
Melyik út a jobb, az én gyöpösségem ami az erő és egészség útja, vagy a trendi nyugati orvoslás és táplálkozás útja, ami hiába nem vagy Te túlsúlyos, de többnyire a betegség és kiszolgáltatottság útja.
Nincs igazi kérdés, azt kell megérteni, hogy mennyire hatástalan a nyugati táplálkozás és orvoslás, ha ezt felismeri valaki akkor mindenképpen alternatív utat keres. És akár még jó alternatívát is találhat. Ilyen a paleo, a felsorolt keleti tudományok, módszerek.
Lehet választani, kinek mi a szimpatikus.
Egy biztos, gyereket nem tennék ki a nyugati táplálkozás mérgeinek, ez persze idea, de törekedni kell a megvalósításon.
"Akkor megfogalmaznád, hogy mi bűn? Miből szeretnél kiindulni, a 10 parancsolatból? Vagy milyen erkölcs, szabály alapján értelmeznéd a bűnt? "
Nem, nem a 10 parancsolatra gondolok.
Egy gyermek nevelésénél bűnről én akkor beszélek, ha a normális kereteken túli túlzott korlátokat állítunk elé. Persze lehet vitatkozni arról, hogy mik is a normál keretek, de egy egészséges fejlődéshez, a társadalomba /bármilyen is legyen az, jó vagy rossz/ történő beilleszkedéshez, egy bizonyos fokú szabadsághoz hozzá kell segíteni a gyereket.
Ez se fekete vagy fehér. Ha enged valaki, nem jelenti azt hogy mindent enged. Így kellene ezt a tiltással is.
Szóval bűn azt végignézni, ha az ember gyereke rengeteg dologból kimarad csak azért, mert más elveket vall a szülő mint a társaiért.
Nagyon mereven állsz a "veszélyekhez". A cukorbetegség annak ellenére, hogy mindenki eszik mindent, mindössze 7 %. Nem túlzás egy kicsit ettől rettegni, és eltiltani egy gyereket mindentől?
Nyilván egyetértünk abban, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás nem vezet jóra, se az elhízás, ennek ellenére nem értem a görcsösséget.
Amúgy ott a másik véglet is. A lakosság 3 % súlyos anorexiás. Az mennyivel rejt kevesebb veszélyt?
No mindegy nem is firtatom, egyszerűen a helyes középút megtalálásával egyensúlyban lehet tartani a dolgokat, és nem kell egy gyereket mindentől tiltani.
Amúgy még egy gondolatébresztő.
Ha szülőként sikerül végigvinned azt a tervedet, hogy a gyerek cukrot, lisztet, tejet meg mit tudom én mit nem eszik, mi lesz vele 18-20 évesen, amikor a puszta kíváncsisága fogja belehajszolni ezen ételek kipróbálásába. Na akkor biztos az allergia. Olyan anyagokkal fog találkozni, amikkel addig még soha, és a szervezete nem fogja tudni lereagálni a helyzetet.
Persze mindenki úgy él ahogy szeretne. Amúgy tartom azt a véleményt, hogy a túlzott és az egyáltalán nem ugyanolyan rossz, és ugyanúgy betegséghez vezet. Ugyanannyit árt az ember a teljes megvonással, mint a túlzott bevitellel.
"Szóval bűn azt végignézni, ha az ember gyereke rengeteg dologból kimarad csak azért, mert más elveket vall a szülő mint a társaiért."
Tehát ha egy szülő nem enged a társadalomra is célzott számítással ráerőszakolt MEGBETEGÍTŐ életmódbeli, táplálkozási konvencióknak.. tehát ha nem követi a betegségipar finom kis pókhálóját, akkor már már rosszul neveli a gyerekét?
Tudod mi a mai kontroll rendszer lényege (a rendszeré, amivel sakkban, szolgaságban tartják az emebreket akár háborúk, rácsok nélkül is, alig észrevehetően) ?
Az, hogy elérik, hogy a birkák EGYMÁST kontrollálják. Így nem kell minden emberre egy felügyelő gyík, így az emberek egymást tartják börtönben. A példa:
'Te egészségesen akarsz élni, máshogy mint a többiek?
Ejj, de fura vagy, te kilógsz a sorból, kiközösítünk, ne csináld ezt'
Most te pont ezt támasztod alá. Ha én a gyerekemet nem engedném lisztet enni, vagy mondjuk nem engedném gyógyszert szedni.. mindegy, a saját megalapozott, önálló, szabad gondolataim és szabad ítéletem alapján helyesnek tartott módon erősnek és egészségesnek nevelem, képzem és táplálom akkor már kilóg a sorból és én rosszul csinálom.
Nos, ez sokaknál működik sajnos, sokan inkább beidomulnak, de hát az is látszik, hogy már ebben az országban is van egy elszánt paleós közösség, akik pl. mosolyogva lógnak ki a sorból. És nem érdekli őket mit gondolnak a 'muglik'.
Ez olyan, mint amikor a Mátrixban (megvan a film?) sétálnak az emberek között, az emberek teljesen más felfogásban élnek, nem értik a dolgokat.. és járnak köztük többet látók.. ők nyilván kilógnak a sorból, hát ez van. Egyre többen fognak kilógni a sorból, és végül megtörik ez az önszabályozó, társadalmi konvenciókon alapuló kontrollálás is. Idő kérdése, a változásokkal együtt ez is össze fog dőlni.
"A cukorbetegség annak ellenére, hogy mindenki eszik mindent, mindössze 7 %. Nem túlzás egy kicsit ettől rettegni, és eltiltani egy gyereket mindentől? "
Vedd hozzá az inzulinrezisztenciát is, így megtöbbszöröződik a cukorbeteg + cukorbetegség előtt álló emberek száma. És mondjuk 14 vagy 21% már nem hangzik olyan jól, főleg ha ezek nagy része majd élethosszig tartó gyógyszerfüggésre lesznek ítélve. Ez is életminőség?
Másik pedig szemléleti kérdés. Semmitől sem rettegünk, mindenen csak mosolygunk :)
Nincsen görcsösség, mégis hogy lennék görcsös miközben mosolygok? :)
Nem értek egyet a szénhidrát alapú táplálkozással, ugyan ezt popularizálják a 'szakértők', egyre kevesebb ember fog egyetérteni vele, ettől a kis beszélgetéstől teljesen függetlenül (és ez a lényeg).
Anorexia - ez is a beteges táplálkozás, betegségipar, divat ipar, tv, reklámok mellékterméke. Aki egészségesen táplálkozik, sosem lesz anorexiás. Mármint vékony nem lesz, a testképzavar már pszichés betegség, nem tudom milyen arányban függ össze a gluténfogyasztással, szervezetszintű gyulladással.. a fiatalok (és felnőttek) pszichéjének manipulálásával viszont biztos hogy összefüggésben van. A kalóriaszámolós táplálkozási groteszkkel is összefüggésben van. Tehát a nyugati dietetikával és az emberellenes, erkölcstelen média a fő gyökere az anorexiának. Ahogy én látom, márpedig és foglalkozom ezzel a kérdéssel, lehet hogy jól látom.
Nagyon szimpatikus az arany középút keresése, csak mint kitértem rá a liberalizmusos mondataimban, MA már olyan szélsőségesen erős a rossz, a baj, a betegségek, hogy már értelmetlen középszerű kompromisszumokat keresni. Ha valaki nem törekszik tudatosan a jóra, például a jó táplálkozásra, akkor meg fogja mérgezni magát. Persze hogy ettől mikor lesz beteg.. az idő kérdése, nem mindenki betegszik meg fiatalon (de egyre többen).
Én úgy gondolom, hogy erő, egészség, és ezek gyakorlása, megvalósítása a mindennapokban jó kis 'sport', szép cél.
Én nem, viszont szülők igen véghez viszik a gyermekeik tiszta táplálkozását.
Én 18 éves korom óta keresem a minél jobb, tisztább táplálkozást.. mibe bele nem hajszolt a kíváncsiságom, és a haldokló bélcsatornám :D
Az allergiák természete pedig szerintem kicsit több tanulmányozást érdemel.
Minél fiatalabb korban, minél több károsodás éri a szervezetet, annál valószínűbbek az allergiák. Egy fiatal, akinek ép a bélfala gyerekkora óta, nem indultak el autoimmun folyamatok, aránylag igen jól működik az immunrendszere, az kevésbé lesz allergiás mint azok az emberek akiknek már gyerekkoruk óta fehérjerészletek kerültek át a bélfalukon.. Az allergiák, érzékenységek vizsgálata szóval bonyolultabb kérdés.. ne hamarkodjuk el.
Meg aztán, valakinak szokatlan lesz a glutén mert nem evett 18 évig. És? Hát aztán, nem egy esszenciális anyagról van szó!
Utolsó sorodhoz pedig, nem beszélünk teljes megvonásról.
Nincs értelmezve olyan kifejezés, mint 'gyilkos galóca megvonás' vagy 'cukor megvonás' esetleg 'glutén megvonás'.
Ezek nem olyan kifejezések, amik különösebb tartalommal bírnának. Tényleg semmi jót nem kell megvonni a szervezetünktől. De a glutén, a tehéntejfehérjék vagy a gyilkos galóca egyáltalán nem jó dolgok.
Szerintem igazából még az alkohol sem jó, vagy a heroin például. Pedig biztos sokak szerint jók, magam is képes vagyok élvezni szereket, de attól még nem lesznek jók vagy ajánlottak :))
Köszönöm mindenkinek, mentek a pluszok, jó kis vita kerekedett, nem mindig a kérdésnél maradva csak a témánál.
Kezdek barátkozni a paleoval, és szeretném egészségesen táplálni a kislányomat, de nagyrészt csak gabonát eszik, kását, házi sütit, kevés cukrot használunk családi szinten, tehát ez a rész rendben lenne, tejterméket nem fogyasztunk, a gyerek sem, de még szoptatom.
A glutén kez számomra gyanús lenni, de még emésztem, amiket írtatok, meg máshol is olvasok.
A gyereknek az fog ízleni, maz anyuka evett a terhessége alatt.
Ha sok zöldéget evett, szeretni fogja a zöldséget...
Ha a gyerek egészséges kaját kap az elejétől fogva, akkor az lesz neki a normális.
Pl undorodni fog a kenyértől, ha sosem evett előtte...
Sokan etetik paleo elvek alapján a gyereket és makk egészségesek...nem tudom mi rossz is lehetne a húsban+zöldségben+gyümölcsben...egyszerű a képlet.
Kálciumhiánya legfeljebb attól lesz, ha túl sok gabonát etetsz vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!