A keményítő vagy a glutén "elfogadottabb" a paleoban?
A glutén a rosszabb. A megengedő paleóba bekerült a zab, aztán lett is körülötte kalamajka...
Én a teljesen személyes táplálkozási világképem alapján hasonló kategóriába teszem a rizst és a kölest, én, mint csak majdnem paleós, ezeket mindössze minimalizálom (alapvetően kerülöm, de vannak esetek, amikor eszem egy kicsit). A glutént sokkal nagyobb ívben kerülöm s ezzel a nem paleós párom is így van (ő masszívan rizses-köleses, sőt pár havonta egyszer némi tönköllyel is próbálkozik, rejtély, miért, amikor teljesen jó magkenyereket sütök).
Plusz ugye... nem mindegy, milyen keményítő.
A gesztenyében pl. sok van, mégis paleo :)
Úgyhogy a keményítőt nem kell egyértelműen kerülni a paleóban, míg a glutént igen.
Attól függ. A glutén tényleg rossz, de ha minden nap keményítőt eszik vki az is rossz, attól függ mire gondolsz.
A rizsek közül a barna rizs a legjobb, a köles és a hajdina meg kb a gabonák királya, azok fogyaszthatóak minden nap. Ezen kívül meg persze van még jónéhány: amarant, quinoa, teff stbstb.
A ukorica is keményítő, de azt nem ajánlott minden nap enni, tudtommal. Bár sok székely egész jól megvan a puliszkán és én is szeretem, eszek is heti egyszer vagy ritkábban
Keményìtö van a növényekben, csak a magas keményìtö tartalmù növényekkel van gond, azaz a sok ch fogyasztàssal. Mindenevok vagyunk, keves ch nem mérgezö szàmunkra, csak nem kell direkt azt enni minden nap.
A gluten egeszen mas, igy a paleo tàplàlkozàs teljesen glutenmentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!